Nő a daganatos megbetegedések kockázata, ha ekkor jelentkezik a menopauza - 5 dolog, ami segíthet a megelőzésben

Menopauza után megnő a rosszindulatú daganatok esélye, az számít, hogy mikor köszönt be a változókor.

Menopauza és daganatos megbetegedések
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A menopauza után a hormonális változások és alapból az idősebb életkor következtében megnő a rosszindulatú daganatok esélye.

Dr. Hetényi Gábort, a Nőgyógyászati Központ klimaxspecialistáját a változókor és a rák közti összefüggésekről kérdeztük.

Nagyobb a rosszindulatú daganatokra való esély

A tudósok két kulcsfontosságú tényezőt kapcsoltak össze a menopauza utáni fokozott rákkockázattal: az egyik a fellépő ösztrogéndominancia, mivel az ösztrogén elősegíti a rákos sejtek növekedését, szaporodását, a klimax kezdeti fázisában csökken a progeszteron mennyisége, a másik pedig az, hogy mikor is köszönt be a klimax. Ugyanis minél később, annál nagyobb az esély a rosszindulatú daganatok kialakulására.

- A menstruációs ciklus alatt az ösztrogén stimulálja a mellszövetet és a méhet - minden menstruációs periódusban ezek a szövetek további, nagy mennyiségű ösztrogénnek vannak kitéve. Éppen ezért az, hogy kinél mikor köszönt be a menopauza, mikortól szűnik meg az ovuláció, nagyban befolyásolja a rák kockázatát. A tanulmányok azt mutatják, hogy ha egy nő későn kezdődő menopauzát tapasztal - 55 éves kor után -, akkor nagyobb a rizikó az emlőrák, petefészekrák és a méhtestrák kialakulására az ösztrogénnek való kitettség hosszabb időtartama miatt. 

Ráadásul egy holland tanulmányban, melynek során 12 134 posztmenopauzában lévő nőt vizsgáltak, megállapították, hogy a méh- vagy petefészekrákban való halálozás kockázata 5 százalékkal magasabb volt azoknál, akik későbbi menopauzát tapasztaltak.

A hormonterápia és a rák kapcsolata

A hormonterápia (HT) a menopauza tüneteinek csökkentésére használatos kezelés, mely tabletta, tapasz, spray, gél, krém vagy hüvelygyűrű formájában is elérhető. Bár ma már lényegesen biztonságosabbak, mint régebben, ráadásul védenek a csontritkulás és a szív- és érrendszeri megbetegedések ellen is, bizonyos csoportoknál megnövelik a rák kialakulásának esélyét.

A Women's Health Initiative a hormonterápia hatásait vizsgálta, melynek során a kutatók a következő eredményekről számoltak be:

  • Az ösztrogént és progesztint szedő nőknél kissé megnövekedett az emlőrák kockázata. 
  • Azoknál, akik méheltávolításon estek át, és csak ösztrogént szedtek, alacsonyabb volt az emlőrák kockázata (ellenben más tanulmányok azt találták, hogy az ösztrogén önmagában növelheti az emlőrák kockázatát, ha hosszú ideig használják).

 Éppen ezért hormonterápia előtt alapos kivizsgálás indokolt, személyes és családi kórtörténettel együtt. Amennyiben nincs fokozott rizikó, úgy a kezelés biztonságos.

Rákszűrés menopauza után

Az átlagos kockázatú nőknek negyvenéves koruktól kezdve évente mammográfiás szűrővizsgálaton kell részt venniük. Ezenkívül érdemes petefészekrák irányába is szűréseket végezni, mivel ez kezdetben jól gyógyítható daganat, ám gyorsan agresszívvé válik, így fontos a mielőbbi felismerése. Ez szűrővizsgálat nélkül igen nehéz, hiszen figyelemfelkeltő tüneteket kezdeti stádiumában nem okoz. Ugyanez igaz a méhtestrákra is, melynek esélye szintén nő klimax után. Ezekre a szűrésekre lehetőleg kétévente kerüljön sor. A szűrés során a fizikális vizsgálaton túl ultrahangra, vérvizsgálatokra, valamint bizonyos tumormarkerek ellenőrzésére is szükség van - mondja dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ klimaxspecialistája.

A cikk az ajánló után folytatódik

Lehangoltság? Nyerd vissza az életkedved!

Ha tartósan lehangoltnak, fásultnak, kedvetlennek érezzük magunkat, és nem tudunk úrrá lenni rosszkedvünkön, segít az orbáncfű kivonatát tartalmazó Remotiv extra. Ez a patikában, vény nélkül kapható növényi gyógyszer javítja a hangulatot, fokozza a motivációt és csökkenti az enyhe depresszió további tüneteit.

A Remotiv extra vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció

Természetesen mielőbb orvoshoz kell fordulni, ha egy nőnek az általános nőgyógyászati panaszokon túl tartós hasi fájdalma van, puffad, vagy a húgyúti, bélrendszeri tünetekre panaszkodik, valamint ha klimax után vérzés jelentkezik.

Így csökkenthető a rák kialakulásának kockázata

  • Dohányzásról való leszokás,
  • egészséges étkezés,
  • rendszeres testmozgás,
  • megfelelő stresszkezelés,
  • terhesség és a szoptatás is csökkentik a rák kialakulásának esélyét.

Nőgyógyászati daganatok tünetei 

A nőgyógyászati daganatokra is igaz, hogy a tünetek gyakran későn jelentkeznek, és könnyebb a rákmegelőző elváltozást kezelni, mint egy előrehaladottabb problémát.

Puffadás is jelezheti a nőgyógyászati daganatot: 8 tünet, amiről muszáj értesíteni az orvost

Minél korábban felismerik a problémát, annál nagyobb eséllyel gyógyítható.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük