Hormon lehet felelős az állandó túlevésért - Új kutatás készült

Tény, hogy az állandó nassolások elhízáshoz vezetnek - azonban most kiderült, miért érez bárki késztetést a felesleges eszegetésekhez.

Hormon elhízás dopamin
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egy új tanulmány szerint az agy jutalmazó központja és a cirkadián ritmus szoros összeköttetésben vannak. Arra az eredményre jutottak, hogy a magas kalóriatartalmú ételek szintén kapcsolódnak a jutalmazó központhoz, felborítják az étkezések időpontját - ez pedig egyenes út az elhízáshoz.

- Az elmúlt ötven évben jelentősen megváltoztak az étkezési szokások, az előre gyártott, olcsó készételeket éjjel-nappal lehet enni -  mondta Ali Güler, a Virginia Egyetem professzora. - Ezeknek az ételeknek a nagy része nagyon magas cukortartalommal, szénhidrát- és kalóriatartalommal bír.  

Az elhízás és a dopamin

A nemrég publikált tanulmányában Güler és a kollégai bemutatták a dopamin szerepét ebben a folyamatban. Ezt a hormonként is funkcionáló molekulát az agy idegsejtjei állítják elő, leggyakrabban az agy jutalmazó központjában található. Korábbi kutatások kimutatták, hogy a dopaminszint jutalmazáskor megnövekszik, de egyébként az idegsejtek alacsony szinten tartják.

Az új kutatás szerint a dopaminszint kapcsolatban áll a szervezet biológiai órájával is, szabályozza az életritmust, és ezáltal az étkezések közötti időt is - ezért történhet túlfogyasztás. 

Kutatás az elhízás nyomában

Egerekkel végzett kísérlet során észrevették, hogy azoknak, akiknek a kutatás alatt normális, nem cukros-zsíros táplálékokat adtak, egészséges maradt az étkezési ritmusuk és az mozgásuk, nem szedtek fel plusz zsírréteget. Azonban azok, akiknek magas kalóriatartalmú ételek adtak, elkezdtek az étkezések közben is falatozgatni, és emiatt elhíztak.

Ezzel párhuzamosan olyan egereket is vizsgáltak, akiknek "kiütötték" a dopamintermelődését - tehát nem érzékeltek semmi jót a magas kalóriatartalmú ételekben -, a kísérlet alatt nem kezdtek el falni, és nem is híztak el akkor sem, amikor ugyanúgy lett volna lehetőségük nassolni.

- A kutatás eredménye azt sugallja, hogy a dopamin összeköttetésben áll a cirkadián ritmussal, és kiváltja a túlzó mennyiségű, magas kalóriatartalmú ételek fogyasztásának igényét.

Korábban is kutatták már az étkezések időpontjának hatását az elhízásra, amikor egy kísérletben magas kalóriatartalmú ételeket helyeztek az egerek ketrecébe az étkezések között vagy a pihenő időszakukban. A kis rágcsálók a többletkalóriát elraktározták, míg ha normális, megszokott időpontokban kaptak ugyanolyan kalóriájú ételeket, akkor elhasználták. Ez összeköttetésben van az elhízással, és az olyan, vele járó megbetegedések kialakulásával is, mint a cukorbetegség. 

- A napi szükséges kalóriabevitelt sokan kis részletben fogyasztják, így nagyon könnyű beleesni a nassolás csapdájába. A betegségeknek legalább a felét csak súlyosbítani tudja az elhízás.

A jelenség evolúciós háttere

Güler szerint az emberi test az evolúció során úgy fejlődött, hogy annyi ételt egyen meg, amennyit csak lehet, ameddig elérhető. Amikor még az őskorban vadásztak vagy gyűjtögettek, bőséges és szegényes időszakok váltották egymást. 

- Teljesen természetes, hogy a test és a szervezet annyit akar, amennyit csak lehetséges, hogy zsír formájában raktározzon, mivel nem tudja, mikor lesz legközelebb táplálék. Erre ugyan már nincs szükség, elég kimenni a konyhába vagy a boltba, és ott sorakoznak az ételek. Az azonnal fogyasztható készételek nagy része tele van zsírral, cukorral és kalóriákkal, ezért olyan finomak. Nem nehéz túlfogyasztani belőlük.

Ráadásul Güler szerint a technikai fejlettség is nagyban befolyásolja a társadalmat, az emberek régen napkeltekor ébredtek, dolgoztak, és amikor lement a nap, elmentek aludni. Mára már a munka, szórakozás vagy a találkozások, és ezzel együtt az étkezések éjjel-nappal tartanak. Ez befolyásolja a biológiai órát, ami hivatott az alvási-ébredési ciklust a napi aktivitáshoz kötni, ezzel strukturálva a napi étkezések és az éjszakai pihenés idejét.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

- Az, hogy egész nap bármikor lehet enni, nagyban befolyásolja, hogyan raktározza a kalóriákat a szervezet. Befolyásolja az anyagcserét is. Meg kell tanulni, hogy az, hogy mikor eszünk, épp annyira fontos, mint az, mit eszünk. A kalória nem csak kalória. Rengeteget számít, mikor eszik az ember, azok a kalóriák, amiket a pihenési időkben az étkezések között fogyaszt, elraktározódnak zsírként.

8 diétás reggeli, amitől délig jóllakott leszel: a fogyás alapja itt kezdődik

Mutatunk pár olyan egészséges és diétás reggelit, amitől hatékonyabban tudsz fogyni, ugyanakkor délig biztos jóllakott leszel!

8 diétás reggeli, amitől délig jóllakott leszel: a fogyás alapja itt kezdődik

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük