Tudod, hol van túl sok zsír a testeden? Ez a gép nagyon pontos adatokkal szolgál

Nem is gondolnád, milyen sokat segíthet, ha ismered a tested összetételét, és azt, pontosan hol található túl sok zsír rajta.

GettyImages-1472808286
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Kevesen tudják, hogy a testösszetétel nyomon követése rendkívül fontos a célzottabb diéta és edzésterv összeállításához. Ráadásul egy mindössze néhány perces vizsgálattal folyamatosan ellenőrizheted az eredményeidet, pontosabb képet kaphatsz a fizikai állapotodról, az izmaid, csontozatod összetevőiről. Ami pedig egy fogyókúra esetében az egyik legfontosabb, hogy az InBody-méréshez használt gép azt is megmutatja, hol van túl sok zsír a testeden.

Tudod hol van túl sok zsír a testeden?

A testösszetétel-mérés alapvetően arra szolgál, hogy hasznos információkat kapj az egészségi állapotod testsúllyal összefüggő aspektusairól. Például, ha úgy döntesz, hogy szeretnél leadni a súlyfeleslegedből, vagy növelnéd az izomzatod, ez a vizsgálat segít nyomon követni a tested izom-, zsír-, ásványianyag- és víztömegét. Ezek mind jól mutatják, mennyire vagy fitt, milyen állapotban van az anyagcseréd, illetve az újramérésekkel az eredményeid is lekövethetők.

GettyImages-1189620096
Fotó: RyanKing999 / Getty Images Hungary

Trenka Andrea Petra, a Zenon Clinic dietetikusa kiemeli: ebből a négyesből is a legfontosabb a zsír- és az izomtömeg. A zsírtömeg esetében akár alacsony, akár magas az eredmény, kedvezőtlen a test szempontjából. A magas általában anyagcsere-betegségekkel, kardiovaszkuláris betegségekkel és nagyon sok neurológiai betegséggel hozható összefüggésbe. Ha alacsony, akkor nincs megfelelő raktára a testednek, csökken a fizikai védelmed, nincs “párnázás”, de a megfelelő hormonális működéseknek is szüksége van egészséges arányban zsírra. Ha szeretnél bővebben olvasni a testzsírról, ide kattintva megteheted. Az izomtömeg pedig metabolikusan aktív, tehát az, hogy mennyi izomtömeggel dolgozol a nap folyamán, befolyásolja, hogyan működik a hormonrendszered és a cukorháztartásod. 

Így működik az InBody-mérés

Az InBody-mérés egy úgynevezett bioimpedanciával működik, ami gyors, hatékony, és rendkívül pontos eredményekkel szolgál a testösszetételedről. A mérés alatt egy apró elektromos áramot vezetnek át a testeden négy mérési pont között, és az itt keletkező ellenállások alapján számolják ki a testösszetételi elemeket.

Zenon clinic 071

A  módszer a mindennapokból is ismerős lehet, ugyanis az otthoni okosmérlegek ugyanezt a technikát alkalmazzák, annyi különbséggel, hogy két elvezetési ponttal mérnek, így az eredményük sokkal pontatlanabb. 

Az ideális testösszetétel

A nők ideális testzsíraránya 20-30 százalék közötti a teljes testtömegből, férfiak esetében viszont ennél jóval kevesebb, mindössze 12-20 százalék. Az ideális izomtömeg picit bonyolultabb, ugyanis ez az életkor függvénye is. De általánosságban elmondható, hogy a férfiaknál nagyjából a testtömeg 75-85 százaléka, nők esetén pedig 60-75 százalék számít megfelelőnek. Trenka Andrea Petra szerint ezekre az eredményekre leginkább a táplálkozással gyakorolhatsz befolyást, és úgy véli, tévhit, hogy a testmozgás a fogyás legjobb eszköze. A mozgás is nagyon fontos, de akkor játszik a legnagyobb szerepet, ha izomtömeg-növelésről van szó, emelte ki a szakértő.

Olvass tovább! Így gyorsítsd nagyon egyszerűen anyagcseréd étkezéssel

Ha fogyókúráztál valaha, biztosan hallottad már, hogy egyél többször, kisebb adagokban, mert ez gyorsítja az anyagcserét és szabályozza a vércukorszintet. Viszont azt kevesen tudják, hogy azok a bizonyítékok, amelyek ezt az állítást alátámasztják, eléggé vegyesek. Ezért a Medical News Today úgy döntött, utánajár annak, valóban egészségesebb-e így étkezni, mint kevesebbszer többet enni. Tarts velünk, hogy megtudd, mi az igazság!

Így gyorsítsd nagyon egyszerűen anyagcseréd étkezéssel: tetszeni fog a módszer

Tévhit lehet a többszöri evés jótékony hatása a testsúlyra.

Elolvasom

(A képek forrása: Getty Images Hungary) 

Ezt is szeretjük