Bármennyi zsírt képesek raktározni a sejtek: 6 érdekes tény a zsírszövetről

Érdekes tényeket gyűjtöttünk össze a zsírszövetről, ezeket nem sokan tudják róla.

Zsírszövet jellemzői
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A zsírszövet vagy testzsír egy olyan kötőszövet, ami az egész szervezetet átszövi. Megtalálható a bőr alatt, a szervek között, de még a csontokban is. 

Sokkal összetettebb ez a rendszer, mint azt sokan gondolnák, nagyon fontos szerepet tölt be az anyagcserében, és mind túlzó mennyisége, mind pedig hiánya problémát okozhat.

A zsírszövet főbb jellemzői

A testzsír elsődleges feladata az energia tárolása és felszabadítása, de nemrég felfedezték, hogy az endokrin, azaz a hormonális rendszerben is aktív szerepet tölt be. A zsírszövet idegsejteket és ereket tartalmaz, képes kommunikálni más szervekkel a testen belül.

GettyImages-151048953

Változatos feladatokat lát el

  • A testhőmérséklet szabályozása.
  • A lágy szervek védelme.
  • Az éhség és jóllakottság szabályozása.
  • Az energiaegyensúly fenntartása.
  • A glükóz- és a koleszterinszint szabályozása.
  • Az inzulinérzékenység fenntartása.
  • A termogén hőtermelés. 
  • Az immunrendszer védelme.
  • A nemi hormonok metabolizmusa.

Végtelen energiaraktár

A zsírsejtek gyakorlatilag végtelen mennyiségű zsírt, azaz trigliceridet tudnak tárolni. A zsírsejtekből állnak a zsírszövetek, és azért alkalmasak a raktározásra, mert 1 gramm zsír több mint kétszer annyi energiát tartalmaz, mint ugyanennyi szénhidrát.

A zsírsejtek száma nem változik

A pubertáskor környékén kialakult zsírsejtek száma már az elkövetkezendőkben nem fog jelentősen csökkenni, sem növekedni. A fogyás során ugyanis nem a zsírsejtek tűnnek el, hanem a bennük lévő zsír mennyisége csökken, tárolóképességük nem változik.

Többfajta zsírszövet létezik

A zsírszövet két kategóriába sorolható, a fehér vagy sárga és a barna. Előbbi egyszerű szerkezetű zsírcseppekből áll, amik az energiatárolást hivatottak szolgálni, egyensúlyozzák az éhséget.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A barna zsírszövet többnyire csecsemőkorban van jelen, az életkorral jelentősen csökken a szintje. Főleg a hát felső részén, a kulcscsontok felett és a csigolyák környékén található. Ez a zsír összetettebb, a vastartalma, ami barna színét is adja, lehetőséget teremt arra, hogy hőt termeljen. Az elsődleges funkciója a hőtermelés, nem csoda, hogy a téli álmot alvó állatoknál is nagy mennyiségben termelődik. 

A zsírszövet létfontosságú

A zsírszövet alapvetően egészséges és létfontosságú az életben maradás szempontjából, azonban mind a túl sok, és mind a túl kevés a szabályozórendszer meghibásodását okozhatja. Kortól és nemtől függően változik az egészséges szintje, ami 10-35% között mozog. 

A megnagyobbodott zsírsejtek krónikus gyulladást okoznak, és különböző anyagcserezavarokkal járnak együtt, de ironikus módon a teljes zsírszövet hiánya is ugyanezt okozza, hiszen ilyenkor a szervezetnek nincs elegendő szövete a lipidek tárolására. 

A zsírfelhalmozódásban a hormonoknak is nagy szerepük van

A túlsúly és az elhízás alapvető oka, hogy felborul az energia-egyensúly az elfogyasztott és az elhasznált kalóriák között. Tehát vagy túl keveset mozog valaki, vagy túl sokat eszik, vagy mindkettő egyszerre. A kalóriatöbblet, legyen szó fehérjékről, szénhidrátról vagy zsírokról, mind túlsúlyt okozhatnak.

GettyImages-1193362958

A fel nem használt energia zsír formájában raktározódik el, ebben a zsírfelhalmozódásban pedig az inzulin nevű hormon különösen nagy szereppel bír. Arra ösztönzi a szervezeket és a zsírsejteket, hogy vegyék fel a glükózt, és hasznosítják üzemanyagként, illetve zsír tárolását is serkenti. Amíg magas az inzulinszint, addig a zsírsejtek megtartják a zsírt, a többi sejt pedig elsősoran a glükózt, és nem a testzsírt égeti el energiaként. 

Összességében a kiegyensúlyozott étrend és a rendszeres testmozgás az egyetlen jól bevált módszer az egészséges testsúly megtartására vagy az alakformálásra. 

8 hormon, ami a zsír felhalmozódását fokozza, és 2, ami segíti a fogyást

A szervezetünkben lévő hormonok befolyásolják az anyagcserét és a fogyási folyamatokat is.

8 hormon, ami a zsír felhalmozódását fokozza, és 2, ami segíti a fogyást: az anyagcserét befolyásolják

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük