A különböző szószok fogyasztása ugyan nem tűnik az étkezésed nagyon jelentős részének, mégis komoly befolyással lehet a fogyókúrádra. A legtöbb mártást nemcsak az egy napra engedélyezett kalóriák közé nem számolják be a diétázók, de nagyon sokan azzal sincsenek tisztában, miért kellene. A problémás szószok gyakoribbak, mint hinnéd: nemcsak a sült krumpli mellé öntött ketchupról van szó, de számos, a húsokat és salátákat kísérő mártásról is, amelyek észrevétlenül nagy bajt okozhatnak.
A probléma az összetevőkkel kezdődik, melyek egy részéről nem is gondolnád, hogy milyen mennyiségben vannak jelen az ételeknek jó ízt adó aprócska adagokban. Nézd meg, melyik öt típussal érdemes nagyon vigyázni a fogyókúra alatt!

Sajnos a különböző zöldségekhez nagyon jól illik a majonéz, így csábító, hogy ez kerüljön a salátára mártásként, ám a fogyókúra során ez egyáltalán nem jó ötlet. A szósz rengeteg olajat tartalmaz, így mindössze két evőkanálnyival máris 200 kalóriát viszel be. Arról nem is beszélve, hogy a bolti változatban rengeteg adalékanyag van. Ha mégis a majonéz fogyasztása mellett döntesz, ne felejts el ezzel számolni!

A tartármártás lényegében csak néhány fűszerben és néha egy kis tejfölben különbözik a majonéztől, így kalóriatartalom tekintetében hasonló a helyzet. Itt se felejts el számolni a bevitt olajjal és a sok-sok kalóriával! Különösen rossz kombináció, ha bő olajban sült ételekkel fogyasztod a mártást, ahogy szokás. Ez az anyagcserét terhelő páros szinte semmilyen diétában sem állja meg a helyét.

A csökkentett zsírtartalmú salátaöntetek ideális fogyókúrás ízesítésnek tűnnek, nem? Sajnos ez egyáltalán nem így van. A zsír hiánya nem jelenti azt, hogy ne lennének a dresszingben cukrok vagy az étvágyat növelő édesítőszerek, míg az állag javításáért, tartósításért és színezésért felelős anyagok az emésztést is lomhává teszik. A legrosszabb, hogy zsír hiányában a zöldségek zsírban oldódó A-, D-, E- és K-vitaminját is elveszíted, így már az egyszerű olívaolaj-balzsamecet kombináció is sokkal jobb, mint ezek a termékek.

Hiába van paradicsomból a ketchup, messze nem számít zöldségnek. A legtöbb ketchup mindössze 30-40%-ban tartalmaz paradicsomot, és azt is sűrítményből, ám a jó ízt rengeteg cukorral érik el a gyártók, ami akár 8 gramm is lehet két evőkanálban. Ez a naponta maximálisan javasolt mennyiség negyede. Ráadásul az összetevők közt is gyakran csak a kukoricaszirup bukkan fel, így előfordulhat, hogy a ketchupra nem is gyanakszol. Jó megoldás lehet, ha házi ketchupot készítesz vagy, ha odafigyelsz a fogyasztásodra!

A barbecue szósz még a ketchupon is túltesz, ha cukortartalomról van szó, melyet szintén javarészt kukoricaszirup vagy karamell formájában adnak hozzá a gyártók. Így egy két evőkanalas adagban már 12 gramm cukor található, ami máris 50 számolatlan kalória, melyet az anyagcserét terhelő mesterséges színezékek, tartósítószerek tesznek még rosszabb választássá.
Meglepő cukrok
Nem is gondolnád, hogy ezekben az ételekben mennyi cukor van. Nagyon sokszor még azután sem derül ki, hogy elolvastad az összetevőket.
6 alattomos cukorforrás az étrendedben - Az összetevők közt nem is szerepel a cukor!
Nézegess képeket!
Elolvasom