Hizlal, ha így eszed, fogyaszt, ha máshogy: nem csak az számít, mit eszel, amikor fogyókúrázol

Ugyanazzal az étellel lehet fogyni is, és hízni is, minden az arányokon múlik.

etelek-arany
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egy fogyókúra során, de még akkor is, ha csak egy tartható, egészséges étrendet szeretne összeállítani magának az ember, kifejezetten fontos, hogy hogyan oszlanak meg a tányérján a makrotápanyagok, mekkora részt kap a szénhidrát, mekkorát a fehérje, és mekkorát a zsírok.

Ha nem követsz olyan étrendet, ami máshogy írja elő, például cukorbeteg-diétát, vagy alacsony szénhidráttartalmú fogyókúrát, akkor az az ideális, ha a tányérod felét töltik ki a zöldségek, és a maradék 50%-on osztoznak fele-fele arányban a fehérjék és a szénhidrátok. A proteinek arányának növelésével és a szénhidrátok csökkentésével teheted még diétásabbá a fogásokat.

Arányok a tányéron

Ennek ellenére a legtöbb családban a tányérok javát a magas szénhidráttartalmú köretek töltik ki, míg a zöldségeknek szinte csak díszítő szerep jut. Pedig az alábbi látványos példák is jól mutatják, hogy egy arányosan, egészségesen összeállított tányér kalóriatartalma mennyivel alacsonyabb lehet. Nem kell tehát lemondani egyik ételcsoportról sem, csak oda kell figyelni a mennyiségekre.

A képek forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük