A hisztaminintoleranciában érintettek diétája rendkívül szigorúnak tűnhet, számos egészséges, vitaminban gazdag alapanyagot kizár, nagy odafigyelést igényel betartása, a bevásárlást, az elkészítés módját és a fűszerezést is ehhez kell igazítani.
A hisztamin egy immunsejtek által termelt biogén amin, egy fehérjekomponens, amely a megfelelő védekezési rendszerhez szükséges, fontos feladata az allergének eltávolítása a szervezetből. Normál esetben rövid idő alatt lebomlik, ha azonban valami oknál fogva a lebontó enzimek szintje alacsony, felhalmozódhat, és súlyos tüneteket okozhat. Ezek közé tartoznak többek közt az emésztési zavarok, a hasfájás, a hasmenés, a puffadás, az ekcémás bőrtünetek, esetleg a légzőszervi panaszok, a fejfájás, a pulzusemelkedés.
Diéta hisztaminintolerancia esetén
A diéta a tünetek megszüntetésére irányul, az irányadó tényezőnek pedig az élelmiszerek hisztamintartalma számít. A SIGHI-lista 0-val, 1-gyel, 2-vel és 3-mal jelölt csoportokat különít el, ezek a jól tolerálható, az alkalmanként megengedett, a kockázatos és a kifejezetten kerülendő ételek, italok. Az egyéni érzékenység fontosabb a listánál, személyre szabottan alakítható az étrend.
Általánosságban elmondható, hogy a diétában elsődlegesnek kell lennie a minél frissebb élelmiszereknek, a feldolgozott ételek kerülendők, és a hosszas, fagyasztás nélküli tárolás, az újramelegítés sem javasolt. A csípős fűszerek, a bors kerülendő, helyette zöldfűszerek javasoltak. A fermentált és érlelt ételek kockázatosak, a sajtok, a füstölt húsok, a kolbászfélék, a savanyúságok, több gombaféle, hüvelyes, a halkonzerv, de még a diófélék, a citrusok, a padlizsán vagy a paradicsom is tiltólistás lehet. Az egyéni érzékenység itt is döntő. Gyümölcsök, zöldségek sokasága, friss baromfihúsok, gabonák, érlelés nélkül készült, friss tejtermékek azonban fogyaszthatók.

A friss csirkehús bátran fogyasztható a diétában, csak a feldolgozott termékek kerülendők. A csirkemell gazdag fehérjében, ám zsírban szegény. A
rozmaringos csirkenyársak receptjéből csak a borsot kell elhagyni a diétázóknak. A rozmaring ráadásul szívbarát, és az agyműködést is védi.
Fotó: Lauri Patterson / Getty Images Hungary

A baromfihúsok jól tolerálhatónak számítanak, csak a belsőségek nem javasoltak hisztaminintolerancia esetén. A
sült pulykacombot tetszés szerint akár zöldfűszerekkel is feldobhatod, a bors elhagyható, a fokhagymát is redukáld a receptben. A krumpli viszont együtt is sülhet vele a tepsiben, így a körettel sincs gond.
Fotó: Getty Images Hungary

Kevés tejtermék javasolt, ám a ricotta jól tolerálható. Burgonyával, céklával együtt
készülhet belőle gnocchi is. Egyéni érzékenységtől függően a tojás fürjtojásra cserélhető (4-5 darab felel meg egy tyúktojásnak), míg a bors és a parmezán el is hagyható. Tartalmas és finom fogás.
Fotó: Jane Vershinin / Getty Images Hungary

A zöldségek közül például a paradicsom, a padlizsán és a hüvelyesek fogyasztását javasolt korlátozni, ám a káposztafélék és a gyökérzöldségek jól beilleszthetők a diétába. Egy
vietnámi tavaszi tekercsekből álló tál üde fogás lehet, és vitaminban is gazdag. A szójaszószt viszont hagyd el tálalásnál.
Fotó: Getty Images Hungary

Az édesburgonya a jól tolerálható zöldségek közé tartozik,
krémlevesként is érdemes megkóstolni - az alma és a zellerszár teszi még egészségesebbé. A borsot és a citromot nyugodtan hagyd el, érzékenység esetén a tejszínt rizskrémmel helyettesítsd, a vöröshagymát pedig fehérrel.
Fotó: fotogal / Getty Images Hungary

A cukkini bővelkedik a vitaminokban, káliumban, rostban, de sokoldalúan elkészíthető. Tölthetsz is bele:
ezt a receptet veheted alapnak, csak a vöröshagymát cseréld fehérre, a borsot hagyd el, sajtból pedig válassz lágy, fiatal változatot az érlelt helyett, például friss goudát vagy mozzarellát. A friss húst lehetőleg csak a készítés előtt daráld le.
Fotó: Brian Macdonald / Getty Images Hungary

A kukorica is tolerálható zöldségnek számít a hisztaninintoleranciában érintettek számára, főzve vagy
sütve is fogyasztható. Bár megengedett, egyéni érzékenységtől függően a vaj lecserélhető kókuszolajra sütésnél, ahogy a fokhagyma is elhagyható, a zöldfűszerekkel viszont ne spórolj: rozmaring és petrezselyem is mehet rá bőven.
Fotó: gaus-nataliya / Getty Images Hungary

Reggelire vagy uzsonnára is ínycsiklandó és egészséges fogás a
sütőtökös köleskása, mely rostban, A-vitaminban, káliumban gazdag. Gyorsan készen van, és az azt édesítő méz is jól tolerálhatónak számít a diétában. Ha sós ízre vágysz, el is hagyhatod.
Fotó: Aeril01 / Getty Images Hungary

Desszertként a
ricottás-áfonyás palacsinta is megállja a helyét. Egyéntől függően a tojás itt is cserélhető fürjtojásra, vaj helyett pedig jobb a kókuszolaj a sütéshez. Az áfonya igazi antioxidánsbomba, ha kalóriaszegényebb változatra vágysz, a cukor is helyettesíthető xilittel.
Fotó: Olga Mazyarkina / Getty Images Hungary
Olvass tovább: 10 étel, amit a szív egészségéért fontos napi szinten fogyasztani
A szívbetegség megelőzése érdekében különösen fontos a megfelelő étrend.
10 étel, amit a szív egészségéért fontos napi szinten fogyasztani: megelőzik a betegségeket
Nézegess képeket!
Elolvasom
(Képek: Getty Images Hungary.)