10 isteni fogás hisztaminérzékenyeknek: a sajtokkal, a húsokkal és a diófélékkel is vigyázni kell
A hisztaminérzékenyek diétája szigorú, ám jó néhány finom, egészséges fogás beilleszthető kis változtatással.
![Étrend hisztamin-intoleranciával](https://kep.index.hu/1/0/4419/44198/441986/44198682_3372398_11e07c4131e26f906b1b397220f52f0f_wm.jpg)
A hisztaminintoleranciában érintettek diétája rendkívül szigorúnak tűnhet, számos egészséges, vitaminban gazdag alapanyagot kizár, nagy odafigyelést igényel betartása, a bevásárlást, az elkészítés módját és a fűszerezést is ehhez kell igazítani.
A hisztamin egy immunsejtek által termelt biogén amin, egy fehérjekomponens, amely a megfelelő védekezési rendszerhez szükséges, fontos feladata az allergének eltávolítása a szervezetből. Normál esetben rövid idő alatt lebomlik, ha azonban valami oknál fogva a lebontó enzimek szintje alacsony, felhalmozódhat, és súlyos tüneteket okozhat. Ezek közé tartoznak többek közt az emésztési zavarok, a hasfájás, a hasmenés, a puffadás, az ekcémás bőrtünetek, esetleg a légzőszervi panaszok, a fejfájás, a pulzusemelkedés.
Diéta hisztaminintolerancia esetén
A diéta a tünetek megszüntetésére irányul, az irányadó tényezőnek pedig az élelmiszerek hisztamintartalma számít. A SIGHI-lista 0-val, 1-gyel, 2-vel és 3-mal jelölt csoportokat különít el, ezek a jól tolerálható, az alkalmanként megengedett, a kockázatos és a kifejezetten kerülendő ételek, italok. Az egyéni érzékenység fontosabb a listánál, személyre szabottan alakítható az étrend.
![GettyImages-1077810760](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4419/44198/441987/44198722_ad4f0f6dcc2d38753c37c1cd1c182560_wm.jpg)
Általánosságban elmondható, hogy a diétában elsődlegesnek kell lennie a minél frissebb élelmiszereknek, a feldolgozott ételek kerülendők, és a hosszas, fagyasztás nélküli tárolás, az újramelegítés sem javasolt. A csípős fűszerek, a bors kerülendő, helyette zöldfűszerek javasoltak. A fermentált és érlelt ételek kockázatosak, a sajtok, a füstölt húsok, a kolbászfélék, a savanyúságok, több gombaféle, hüvelyes, a halkonzerv, de még a diófélék, a citrusok, a padlizsán vagy a paradicsom is tiltólistás lehet. Az egyéni érzékenység itt is döntő. Gyümölcsök, zöldségek sokasága, friss baromfihúsok, gabonák, érlelés nélkül készült, friss tejtermékek azonban fogyaszthatók.
Olvass tovább: 10 étel, amit a szív egészségéért fontos napi szinten fogyasztani
A szívbetegség megelőzése érdekében különösen fontos a megfelelő étrend.
10 étel, amit a szív egészségéért fontos napi szinten fogyasztani: megelőzik a betegségeket
Nézegess képeket!
Elolvasom(Képek: Getty Images Hungary.)
![](https://kep.index.hu/1/0/5914/59144/591444/59144497_80e68a47d9b9724128054ddaeaaa7c1f_wm.jpg)
Kiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?
Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. január 7. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció