Veszélyes lehet krumplit enni: 13 tünet, hogy súlyosan allergiás vagy rá
Sokszor fel sem tűnik, hogy ez okozza a problémát.

alhasi fájdalom
beauty and style
Top olvasott cikkek

Habár az egyik legártalmatlanabb élelmiszerként tartjuk számon, a burgonya is okozhat allergiát vagy ételérzékenységet. Mivel sok mindenben megtalálható, és rendszerint nem magában, hanem köretként, főzve vagy sütve fogyasztjuk, nehéz beazonosítani, ha valóban ez okozza a tüneteinket. Visszatérő gyomor-és bélrendszeri, légúti vagy bőrtünetek esetén viszont érdemes erre is gondolni.

A valódi burgonyaallergia nagyon ritka, de ha mégis kialakul, bármilyen életkorban megjelenhet - magyarázza dr. Hidvégi Edit gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosa. Bár nem túl magas a burgonya fehérjetartalma, inkább a szénhidrátok jellemzik, a héj alatt levő allergének tüneteket okozhatnak.

Keresztallergiák krumplival

A szója és a latex egyes allergénjeivel adhat keresztreakciót a burgonya egyik allergénje. Gyermekkorban általában ekcémás betegeknél találkozni vele, akik több táplálékra is allergiásak, nemcsak a burgonyára. Három-négy éves korig okoz tüneteket, elsősorban súlyos hasmenést, amit a főtt burgonya is kiválthat.

Felnőttkorban leginkább bőrtünetek jelentkeznek: a nyers burgonya tisztításakor a kéz kipirosodik, nagyobb mennyiséggel való hosszabb érintkezés akár hólyagos kiütést is kiválthat. Ebben az esetben egy másik allergén játszik szerepet, ami pollenekkel ad keresztreakciót. Orrfolyást, tüsszögést, orr- és szemviszketést is kiválthat. A burgonya növény szára, levele, termése is súlyos bőrgyulladást okozhat ezeknél az egyéneknél.

Allergia vagy intolerancia?

Tudni kell azonban, hogy sok esetben nem valódi allergiáról van szó, létezik a burgonyával szembeni intolerancia is. Allergia esetén az immunrendszer tévesen veszélyforrásként érzékeli a szervezetbe jutó bizonyos fehérjéket, ellenük támadást indít. A támadás során fegyvereit, az immunglobulin E, vagyis IgE antitesteket veti be, és hisztamin kibocsájtását kezdi meg, hogy a "betolakodóval” hatékonyan le tudjon számolni. Az intolerancia ezzel szemben az emésztőrendszer betegsége, a tünetek létrejöttében az immunrendszer nem játszik szerepet, a két betegség tünetei azonban nagyon hasonlóak.

Egyénileg változó tünetek

Ha a burgonya fogyasztása után az ember rendszeresen az alábbi tüneteket tapasztalja, akkor érdemes utánajárni, hogy mi okozza a panaszokat. A tünetek egyénenként eltérőek lehetnek, valakinél több, valakinél csak egy-két visszatérő panasz jelentkezik, és ezek erőssége is változó lehet.

  • Légúti tünetek: orrfolyás, orrdugulás, tüsszögés, torokfájás, viszkető érzés a torokban.
  • Bőrtünetek: kiütések, bőrpír, csalánkiütés, ekcéma.
  • Gyomor- és bélrendszeri panaszok: puffadás, intenzív bélhangok, hasmenés, székrekedés.

Nem elég a diéta

Ha az érintett kivizsgálás nélkül elhagyja az étrendjéből a burgonyát, könnyen lehet, hogy a tünetei viszonylag rövid időn belül valóban javulni fognak, ám hosszú távon az öndiagnózissal csak megnehezíti saját dolgát.

Azt mindenképp fontos tisztázni, hogy allergia vagy intolerancia okozza-e a tüneteket. Ha ugyanis allergia, akkor nagyon szigorú diétára van szükség, a burgonya fogyasztása kis mennyiségben sem megengedett. Ez nagy odafigyelést igényel, hiszen számos készétel, például chips, pékáruk, krokett, levesek is tartalmaznak eltérő mennyiségben burgonyát.

A cikk az ajánló után folytatódik

Allergiagyanús tünetek

Tüsszögés? Ingerköhögés? Orrdugulás? Ödéma? A szervezetben megnövekedett IgE (immunglobulin E) szintet sokféle tünet jelezheti. Gyorstesztünk segít eldönteni, hogy visszatérő panaszaidat allergia, vagy valamilyen vírus, fertőzés okozza-e.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Ha a diétát követően mégsem szűnnek meg a panaszok - ami könnyen lehet, hiszen egyáltalán nem biztos, hogy azokat valóban a krumpli okozta -, akkor a kivizsgáláshoz újra vissza kell vezetni az étrendbe a burgonyatartalmú ételeket.

Veszélyes burgonyafélék

- Ha valaki a burgonyára érzékeny, akkor előfordulhat, hogy a burgonyafélék családjába tartozó egyéb növények is tüneteket okoznak nála. Pozitív vizsgálati eredmények esetén ezért óvatosan kell bánni például a padlizsán, paradicsom és paprika fogyasztásával is. Panaszok esetén felmerülhet még a keresztallergia lehetősége is - figyelmeztet dr. Hidvégi Edit.

Ha a tünetek a szájüregben jelentkeznek, például a burgonya fogyasztása után viszkető, égő érzés, torokkaparás alakul ki, akkor a panaszaink légúti allergiával is összefügghetnek. A krumpli a nyírfa- és fűfélékre allergiásoknál szokott ilyen tüneteket okozni. Igen gyakori a keresztallergia a latexszel, ilyenkor a banán és az avokádó is kerülendő lehet. Ilyen esetben is érdemes felderíteni a panaszok kiváltó okát a felesleges diéta előtt.

Ezt is szeretjük