A parfümöd is kiválthat életveszélyes rohamot: 5 jel, ami arra utalhat, hogy asztmás vagy
Van köze az allergiához, de annál sokkal súlyosabb tüneteket produkál.

asztma
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az úgynevezett asztma-akcióterv szükséges ahhoz, hogy az asztmás beteg megfelelően kontrollálja a betegségét. Szerepel benne a mindennapokban alkalmazandó fenntartó kezelés, és az is, hogy mit tegyen a beteg, ha a tünetei rosszabbodnak. 

Dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa ezzel kapcsolatban néhány fontos tudnivalóra hívja fel a figyelmet.

Az asztma és a tünetei

Az asztma a légutak krónikus gyulladásának eredménye. A hörgőszűkület miatt sípoló légzés lép fel, kilégzéskor a tüdőben több levegő marad, ami gázcsereromláshoz és oxigénhiányhoz vezet. A sípoló légzés mellett az asztma tünete még a zihálás, a köhögés, a légszomj és a mellkasi szorító érzés.

Az asztmás roham egy súlyos, akut reakció, amelyet kiválthat por, kisállatok szőre, penész, de akár parfüm és stressz is. Az asztmára való hajlam genetikailag is örökölhető, de az ekcémásoknál és szénanáthásoknál sűrűbben előfordul. Az allergének, a levegőszennyezés, a dohányzás szintén rizikófaktorai az asztmának. 

Az asztma-akcióterv személyre szabott és érthető

Betegenként az asztma típusa is eltérő lehet, és egyéni különbségek is előfordulhatnak a triggerek, vagyis a betegség tüneteit felerősítő és rohamot kiváltó tényezőknél is. A szükséges gyógyszerek az életkornak és a tüneteknek megfelelően személyre szabottak, csakúgy, mint az állapotromlás esetén alkalmazandó készítmények. Frissen diagnosztizált asztmás betegként sok új fogalmat, tünetet kell megismerni. A kezelőorvos mindent alaposan elmagyaráz az asztma-akcióterv összeállításánál, hogy mikortól melyik zónában leírt kezelést kell alkalmazni. 

A jótékony hatású bogyók immunerősítőként és vitaminforrásként is működnek. Nézd meg galériánkban, melyiknek milyen pozitív hatása van a szervezetre!

Az eszközök használatában is eligazítanak

Egy eszköz segítségével pontosan számszerűsíteni lehet, hogy a bizonytalan nehézlégzést vagy erősödő köhögést asztma okozza-e. A peak-flow-meter néven is ismert csúcsáramlásmérő a légúti áramlási sebességre, a légutak beszűkülésére adhat tájékoztató információt, ha rendszeresen használja a beteg.

Asztma esetén nagyon fontos, hogy ne térjen el a beteg a megbeszélt fenntartó kezeléstől. Erre azért van szükség, mert a gyógyszermennyiség képes megelőzni a betegség súlyosbodását és a rohamok kialakulását. Nem szabad csökkenteni orvosi javaslat nélkül a gyógyszert, mert az a tünetek erősödését vagy akár asztmás rohamot is eredményezhet.  

Allergiagyanús tünetek

Tüsszögés? Ingerköhögés? Orrdugulás? Ödéma? A szervezetben megnövekedett IgE (immunglobulin E) szintet sokféle tünet jelezheti. Gyorstesztünk segít eldönteni, hogy visszatérő panaszaidat allergia, vagy valamilyen vírus, fertőzés okozza-e.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Az asztma időnként megújul

Az asztma kezelése lépcsős rendszerben valósul meg, tehát a kezelés az állapot függvényében módosítható. A szükséges gyógyszerek mennyisége emelhető és csökkenthető is, ám kizárólag a kezelőorvos javaslatára. A félévente javasolt kontroll alkalmával az orvos csökkenti vagy növeli a gyógyszereket olyan mennyiségben, amivel továbbra is biztosítható a tünetmentesség. Ha az otthoni kezelési terv mellett a terápia ellenére, rohamoldó rendszeres használata alatt is jelentkeznek a tünetek, soron kívül is fel kell keresni a tüdőgyógyász szakorvost. 

Ezt is szeretjük