Bizonyítottan gyógyít a hideg-meleg terápia: éppúgy hatásos, mint a mozgás és az egészséges étrend

Az egészséges életmód harmadik pillére lehet a hideg-meleg terápia.

szauna medence
beauty and style
Top olvasott cikkek

A fizikai aktivitás és a kiegyensúlyozott táplálkozás mellett a szaunázás és a hideg fürdő, a jégkamra lehetnek azok az elemek, melyek jelentősen hozzájárulnak a gyógyuláshoz, az egészség fenntartásához.

Dvorák Márton, az Életmód Orvosi Központ mozgásterapeutája elmagyarázza, miért.

Miért jó a meleg?

A Mayo Klinika tanulmánya szerint a szaunázás nemcsak a relaxálás remek eszköze. A rendszeresen szaunázóknál ugyanis csekélyebb a magas vérnyomás, a szív-érrendszeri betegségek előfordulása, valamint kisebb arányban küzdenek tüdőbetegségekkel, kognitív és mentális zavarokkal.

szauna-idos-par-wellness

Korábbi tanulmányok azt is bizonyították, hogy csökken a gyulladások előfordulása, és az immunrendszer is megerősödik az extrém meleg hatására, Japánban enyhe depresszió kezelésében is használják a szaunát. A szakemberek szerint a pozitív hatások egyik fő oka, hogy, ha rendszeresen - hetente egyszer - 80-100 Celsius-fok közötti hőmérsékleten tartózkodsz 5-20 percig, a szívverésed akár a percenkénti 120-150 ütést is elérheti, hasonlóan egy edzéshez, miközben a test többi izma nem aktiválódik. Ugyanakkor érdemes mértékletesnek lenni: akik jelentősen túllépik a heti egyszeri alkalmat, egyes tanulmányok szerint megnövelik a magas vérnyomás és a szívinfarktus rizikóját. Érbetegeknek, szívbetegeknek pedig ajánlott kezelőorvosukkal konzultálniuk a szaunázásról. 

Miért jó a hideg?

A hidegterápia - mely jelentheti akár a szaunázás utáni vagy a nélküli hideg zuhanyt, merülő medencét, a jeges vízbe mártózást, úszást vagy akár az úgynevezett krioterápiát - szintén számos előnnyel kecsegtet. Serkenti az immunrendszer működését, gyulladáscsökkentő, és ráadásként a fogyást is elősegítheti.

cryo terápia hidegterápia

Egy, a Nature magazinban publikált tanulmány szerint az extrém hidegnek való kitettség a testben lévő zsírt egy egészségesebb zsírtípussá képes alakítani, így közvetve megkönnyíti a testsúly csökkentését. Más tanulmányok szerint a 2-es típusú cukorbetegség kezelésében is szerepe lehet a hidegterápiának.

Miért építsd be az életmódba?

- Az extrém meleggel és a hideggel való megküzdés ismert módszer a fitneszben, környezeti kondicionálásnak is hívják. Ezen a módon növelhető a test rezilienciája, vagyis az a rugalmas ellenállási képessége, mellyel akár egy sokkszerű külső hatáshoz is képes sikeresen alkalmazkodni. Ez az életmódnak egy olyan eleme lehet, melyet érdemes beépíteni az alapok, vagyis a mozgás és a táplálkozás mellé. Ugyanis akár fogyás, akár az fittség megőrzése, akár gyógyulás a cél, az életmód minden esetben döntő jelentőségű. Ennek kialakításában tud segíteni az életmódorvoslás, ezen belül a mozgásterápia - hangsúlyozza Dvorák Márton, az Életmód Orvosi Központ mozgásterapeutája.

- Szerencsére sokaknál tapasztalható, hogy szakszerű vezetés mellett mind a motiváció, mind a hatékonyság megnő a mozgás és a táplálkozás terén is. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A speciálisan felépített, felügyelt életmódprogram erősíti a szívizomzatot, segíti a fogyást, javítja a hangulatot, csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet. Bizonyítottan gyógyít. Ha pedig ilyen jól kialakított alapokra építkezve heti rendszerességgel alkalmazod a meleg-hideg terápiákat, azzal már óriási lépést tehetsz a gyógyulás, az egészség és a jó kondíció irányába. 

Tíz szokás, amivel megelőzhető lehet a demencia

Az egészséges életmódon felül bizonyos tevékenységek segítenek, hogy a lehető legkisebbre csökkentsd a demencia kialakulásának kockázatát. 

Ezt is szeretjük