Közös fogkefe-használattal is terjed a májrák vírusa! 100 ezer hepatitisfertőzött él itthon
Ma van a hepatitis világnapja.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Az Egészségügyi Világszervezet - WHO - kezdeményezésére július 28-án tartják a hepatitis világnapját. 1925-ben ezen a napon született Baruch Blumberg Nobel-díjas amerikai orvos, a hepatitis B vírus felfedezője.

A világnap célja, hogy felhívják a figyelmet a vírusok okozta krónikus májgyulladásra, kialakulásának okaira és korai felismerésének jelentőségére.

Százezer hepatitisfertőzött Magyarországon

A világon mintegy félmilliárd ember szenved krónikus hepatitis B- vagy C-fertőzésben, Magyarországon a fertőzöttek száma százezerre tehető. Itthon körülbelül 40 ezer kezelést igénylő, hepatitis C vírussal fertőzött, krónikus beteg nagy része nem tudja, hogy fertőzött.

Akik pedig nem kapnak betegségükre megfelelő kezelést, azoknál májzsugor és májrák alakul ki - hangsúlyozta Werling Klára, a Vírusos Májbetegek Országos Egyesületének elnöke, hozzátéve, jelenleg Magyarországon a betegségre nincs központi szűrőprogram.

Werling Klára szerint 2020-ra ezeknek a betegségeknek és a szövődmények gyógyítása jelentős anyagi terhet fog jelenteni az egészségügynek, így a cél a korai felismerés és kezelés. Megjegyezte, a közeljövőben törzskönyvezik Európában azokat az új gyógyszereket, amelyekkel a betegek 90-100%-a meggyógyítható.

A hepatitis C terjedése

A hepatitis C vírus a fertőzött ember vérében található, ép bőrön, nyálkahártyán nem jut át. A terjesztés fertőzött vérrel történhet. A betegség terjedésének egyik leggyakoribb oka volt korábban a vérátömlesztés, vérkészítmény adása, különösen az 1992 - a hepatitis C vírus felfedezése és a diagnosztikus módszerek kifejlesztése, bevezetése - előtti években.

Terjedése ma a fertőzött vérrel szennyezett eszközök által okozott sérülés révén történik, például intravénás vagy felszippantásos kábítószer-használat, tetoválás, testékszerek, akupunktúrás kezelés, közös körömolló vagy borotva, fogkefe használata által, de előfordulhat fogászati vagy más orvosi beavatkozás során is.

A hepatitisfertőzés felismerése

A hepatitis vírusok gyulladásos folyamatot indítanak el a májszövetben, idővel a májsejtek elhalását okozzák.

A napjainkban ismert hepatitis vírusokat A-tól G-ig jelzik, de feltételezhetően nem azonosították még az összes kórokozót.

Fertőzésre utaló tünetek

  • Láz.
  • Sárgaság.
  • Étvágytalanság.
  • Rossz közérzet, ízületi fájdalom.

A hepatitisfertőzések heveny klinikai tüneteiben sok hasonlóság figyelhető meg, ám a fertőzés kimenetelét, a betegség esetleges szövődményeit tekintve már jelentős különbségek vannak. További információt korábbi cikkünkből kaphatsz.

Ezt is szeretjük