Közös fogkefe-használattal is terjed a májrák vírusa! 100 ezer hepatitisfertőzött él itthon
Ma van a hepatitis világnapja.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az Egészségügyi Világszervezet - WHO - kezdeményezésére július 28-án tartják a hepatitis világnapját. 1925-ben ezen a napon született Baruch Blumberg Nobel-díjas amerikai orvos, a hepatitis B vírus felfedezője.

A világnap célja, hogy felhívják a figyelmet a vírusok okozta krónikus májgyulladásra, kialakulásának okaira és korai felismerésének jelentőségére.

Százezer hepatitisfertőzött Magyarországon

A világon mintegy félmilliárd ember szenved krónikus hepatitis B- vagy C-fertőzésben, Magyarországon a fertőzöttek száma százezerre tehető. Itthon körülbelül 40 ezer kezelést igénylő, hepatitis C vírussal fertőzött, krónikus beteg nagy része nem tudja, hogy fertőzött.

Akik pedig nem kapnak betegségükre megfelelő kezelést, azoknál májzsugor és májrák alakul ki - hangsúlyozta Werling Klára, a Vírusos Májbetegek Országos Egyesületének elnöke, hozzátéve, jelenleg Magyarországon a betegségre nincs központi szűrőprogram.

Werling Klára szerint 2020-ra ezeknek a betegségeknek és a szövődmények gyógyítása jelentős anyagi terhet fog jelenteni az egészségügynek, így a cél a korai felismerés és kezelés. Megjegyezte, a közeljövőben törzskönyvezik Európában azokat az új gyógyszereket, amelyekkel a betegek 90-100%-a meggyógyítható.

A hepatitis C terjedése

A hepatitis C vírus a fertőzött ember vérében található, ép bőrön, nyálkahártyán nem jut át. A terjesztés fertőzött vérrel történhet. A betegség terjedésének egyik leggyakoribb oka volt korábban a vérátömlesztés, vérkészítmény adása, különösen az 1992 - a hepatitis C vírus felfedezése és a diagnosztikus módszerek kifejlesztése, bevezetése - előtti években.

Terjedése ma a fertőzött vérrel szennyezett eszközök által okozott sérülés révén történik, például intravénás vagy felszippantásos kábítószer-használat, tetoválás, testékszerek, akupunktúrás kezelés, közös körömolló vagy borotva, fogkefe használata által, de előfordulhat fogászati vagy más orvosi beavatkozás során is.

Tiszta tér, tiszta lélegzet

Az Ambiance Provenacle fertőtlenítő és frissítő hatású keverék 100% tiszta és természetes, bevizsgált kemotípusú illóolajokból készült. Összetevőinek, a kakukkfűnek, a levendulának és a rozmaringnak köszönhetően semlegesíti a teret, valamint baktérium- és vírusölő hatással bír, ami a téli időszakban kifejezetten hasznos, de az év más szakaszaiban is hatékony segítség lehet. Ajánlott mindenkinek, aki felfrissülésre vagy épp a levegő megtisztítására vágyik.

Tudj meg róla többet!

Promóció

A hepatitisfertőzés felismerése

A hepatitis vírusok gyulladásos folyamatot indítanak el a májszövetben, idővel a májsejtek elhalását okozzák.

A napjainkban ismert hepatitis vírusokat A-tól G-ig jelzik, de feltételezhetően nem azonosították még az összes kórokozót.

Fertőzésre utaló tünetek

  • Láz.
  • Sárgaság.
  • Étvágytalanság.
  • Rossz közérzet, ízületi fájdalom.

A hepatitisfertőzések heveny klinikai tüneteiben sok hasonlóság figyelhető meg, ám a fertőzés kimenetelét, a betegség esetleges szövődményeit tekintve már jelentős különbségek vannak. További információt korábbi cikkünkből kaphatsz.

Ezt is szeretjük