Melyik házimunka égeti legjobban a zsírt? Mutatjuk a pontos számokat

Az otthoni házimunkákkal is rengeteg kalóriát égethetsz.

felmosas-vidam-no-sport-hazimunka

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Munkából hazaérve nehezen veszed rá magad arra, hogy kiporszívózd a lakást, rendbe tedd a fürdőt, vagy az ünnepek közeledtével ablakot moss? Ha eddig úgy tekintettél a házimunkára, mint egy szükséges rosszra, van egy jó hírünk: az otthoni rutinfeladatok elvégzése is a testmozgás része, így nemcsak csillogni-villogni fog a lakás, de elvégzésével jó pár kalóriát is elégethetsz.

Az ünnepi időszakot a legtöbb háztartásban megelőzi egy alapos nagytakarítás, sokan már hetekkel karácsony előtt elkezdik az ablakmosást, portörlést, csempesikálást. Az őszi hideg és nyirkos idő is jó alkalmat ad arra, hogy bent a meleg lakásban tegyünk-vegyük, de ha nincs kedved az izzasztó edzésekhez, néha az otthoni házimunkával is kiválthatod őket.

Melyik házimunka égeti legjobban a zsírt?

Bármilyen otthoni feladatra is gondolunk, igénybe veszi az izmokat, erőkifejtéssel, mozgással, hajolgatással, guggolással jár, voltaképpen mozgunk, így az otthoni munka is fizikai aktivitást igényel. Mutatjuk, melyek égetik a legtöbb kalóriát!

GettyImages-1132023971

Porszívózás: 4 kcal/perc

A porszívózáshoz összehangolt láb- és karmunkára van szükség, ahol a felső- és alsótested, de a derekad is átmozgathatod. Ügyelj arra, hogy ha az egyik oldalon vezeted a porszívót, a munkamenet felénél válts kart! Fél óra porszívózással 120 kalóriát égethetsz.

Felmosás: 4 kcal/perc

Hatásos, ha négykézlábra ereszkedsz, és úgy törlöd fel a padlót egy rongy segítségével, így minden porcikád garantáltan átmozgatod. Mint a jógában, nyújtógyakorlatokat is végezhetsz, miközben a nehezen elérhető, például bútor alatti szűk területeket is tisztítod. Fél óra felmosással 120 kalóriát égethetsz. Ha a felmosóvödröt a lépcsőkön is felcipeled, az megduplázhatja az elégetett kalóriák számát.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ablakpucolás és függönymosás: 5 kcal/perc

A ragyogó ablaküvegen kívül a kar- és vállizmaid is hálásak lesznek, hiszen egy óra ablakpucolással 300 kalóriát égethetsz el, ami már felér 5 kilométer vagy nagyjából fél óra futással. A függönyök levételéhez és felrakásához használj létrát, így a combodnak és fenékizmaidnak is jót teszel.

Fürdőszobatisztítás: 5 kcal/perc

Az egész fürdőszobát tisztává varázsolni nem kis feladat, hiszen ott vannak a csempék, a kád, a WC, a zuhanyzó, amikhez hajolgatni, guggolni kell, miközben dolgoznak az izmok. Egy alapos súrolással és csutakolással 300 kalóriát is elégethetsz.

GettyImages-912397166

Gereblyézés: 90 kcal/30 perc

A ház körüli teendők, mint az őszi falevelek összegereblyézése is jócskán megdolgoztatják az izmokat. Ha folyamatos ütemben végzik, félórás gereblyézéssel egy 75 kilós ember megközelítőleg 90 kalóriát, míg például egy 125 kilós ember körülbelül 120 kalóriát éget el.

Autómosás: 240 kcal/óra

A kocsimosással és a belső terek kiporszívózásával, a lábtörlők kirázásával, a csomagtartó kitakarításával egy óra alatt 240 kalóriát égethetsz el, és garantáltan minden porcikádat átmozgatja.

Több kalóriát égetnek el, mint a futás

Mutatjuk, milyen mozgásformák mellett tedd le a voksod, ha a kalória- és zsírégetés a célod!

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük