Serkenti az agyműködést, csökkenti a derékfájdalmat: te próbáltál már így gyalogolni?

Ha unalmassá válna a hagyományos gyaloglás, beiktathatsz ilyen etapokat is. Nagyon hasznos!

GettyImages-1288626739
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Gyerekként valószínűleg te is gyalogoltál hátrafelé, hiszen izgalmas kihívást jelentett, pláne akkor, ha nehezített volt a terep. Szakemberek szerint érdemes lenne felnőttként is próbálkozni vele, mivel több szempontból is jót tesz a szervezetnek.

A séta az egyik legjobb, szinte mindenki által biztonsággal végezhető, ízületkímélő mozgásforma, de egy idő után meglehetősen monotonná válhat, ilyenkor például az irány megváltoztatásával lehet csavarni egyet rajta. 

Hátrafelé gyaloglás előnyei

A gyaloglást gyakran alábecsülik, ha a megfelelő mozgásforma kiválasztásáról van szó. Pedig ha kellő ideig és rendszeresen végzi az ember, az egészségmegőrzés rendkívül hatékony eszköze lehet. Nagy előnye, hogy alacsony edzettségi szinttel, ízületi panaszokkal és nagyobb túlsúllyal is kivitelezhető, biztonságos opció. 

A köztudatba beépült, hogy napi 10 ezer lépést kellene megtenni, valójában viszont egy régi kampányfogáshoz kapcsolódott ez a szám. Bár tényleg jó, ha valaki képes rá, már a kevesebb, 6-9 ezer közé eső napi lépésszám is jócskán csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. A hátrafelé gyaloglásnak is megvannak a maga előnyei.

Ezért érdemes kipróbálni

Természetesen nem arra kell gondolni, hogy több ezer lépést szükséges megtenni az ellenkező irányba, de a rendes napi gyaloglás színesíthető rövidebb, fordított irányú etapokkal. Na de miért is éri meg kipróbálni ezt a módszert?

Bár első pillantásra legfeljebb csak egy vicces szokásnak tűnhet, a hátrafele gyaloglás számos úton-módon támogathatja a fizikai és a mentális egészséget is. Fokozza a testtudatosságot és a koordinációt, javítja a koncentrációt, az egyensúlyérzéket, és összességében serkenti az agyműködést. Míg a rendes séta során kevéssé kell odafigyelni arra, amit éppen csinál az ember, a hátrafelé gyaloglás nem természetes, megszokott feladat, ráadásul benne van az elesés esélye is, így folyamatos koncentrációt igényel. 

Nemcsak az agyat állítja kihívások elé, hanem másfajta izomműködést is igényel: hozzájárul az alsó végtag izomzatának jelentős fejlődéséhez. Továbbá rövidebb idő alatt némileg több kalória is elégethető vele, mint a hagyományos gyaloglással. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A séta egyébként is egy ízületkímélő mozgásforma, így azonban még kisebb terhelést jelent a térdeknek. A térd- és derékfájdalommal élőknek is hasznos lehet a hátrafelé gyaloglás. Kutatások szerint csökkentheti a gerincproblémák miatt nyomás alá kerülő idegekhez köthető derékfájdalmat. A törzsstabilizáló izmokat erősíti, és különösen jó azoknak, akiknél a gerinc alsó, lumbáris szakasza, tehát a derék környéke a kelleténél laposabb. Fontos megjegyezni, hogy ízületi bántalmak esetén mindenképp szakemberrel történő konzultáció és egyénre szabott mozgásterápia szükséges. 

10 jógapóz elhúzódó derékfájás ellen

Egyes jógagyakorlatok hatékonyan védik a gerinc egészségét, ám nagyon fontos, hogy helyesen, kíméletesen végezze őket az ember.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük