Hány kilométert kéne sétálnod egy nap, ha a 10 ezer lépés a célod? Nem kell egyben teljesíteni

Nem kevés, de nem is lehetetlen!

lépésszám
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A mindennapos mozgásmennyiség emelésének jó módja a napi lépésszám növelése. Ülőmunka, mozgásszegény életmód esetén különösen fontos, hogy az ember rávegye magát valamilyen sporttevékenységre, vagy legalább a viszonylag könnyen, jóformán mindenki által kivitelezhető gyaloglásra.

A lépésszámmal kapcsolatban a mágikus szám, ami a legtöbbeknek beugrik, a tízezer, de ez kissé megfoghatatlannak tűnik. Gondoltál rá, hogy mennyi időt kéne rászánnod a sétára nap nap után, ha ez lenne a célod, és hogy mindez hány kilométert jelenthet?

Ennyi 10 ezer lépés

Ma már a legtöbben pontosan tudják, hogy ha hosszú távon szeretnék megőrizni az egészségüket, akkor bizony fokozniuk kell az aktivitási szintjüket, a mozgás ugyanis az egyik legfontosabb pillér a krónikus betegségek kivédésében. Ugyanakkor sokan úgy gondolják, hogy nincs sem energiájuk, sem idejük, sem pénzük az edzésre - többek között nekik lehet jó választás a séta, amit általában alábecsülnek mint mozgásformát, pedig nem kéne. A rendszeres séta támogatja a szív- és érrendszert, csökkenti a cukorbetegség, a magas vérnyomás és a szívbetegségek kialakulásának valószínűségét.

Egy felnőtt ember napi átlagos lépésszámát számtalan dolog befolyásolja, így például a munkaköre, a lakóhelye vagy az általános fizikai állapota. Becslések szerint egyébként az átlagos lépésszám 3-6 ezer között mozoghat. Ehhez képest a tízezres álomcél kicsit soknak tűnhet. Valójában ez utóbbi egy reklámfogás miatt terjedt el a köztudatban, az 1964-es tokiói olimpia előtt Japánban piacra dobott lépésszámláló kampányában szerepelt, és bár ekkor még kevés kutatás támasztotta alá az előnyeit, azóta már számos vizsgálat igazolta azokat. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Az, hogy pontosan hány kilométernek felel meg a tízezer lépés, természetesen egyénenként eltérő, hiszen a lépéshossztól és a sebességtől is függ. Körülbelül 8 kilométer, aminek a megtételéhez egy órára és 40 percre van szükség. A jó hír, hogy ezt nem kell egyben teljesíteni.

Haladj apránként

A tízezer lépés az egész napos aktivitásból kell hogy összejöjjön. Tehát nem arról van szó, hogy munka után még 8 kilométert kell sétálni, beleszámít, amíg elérsz a buszmegállóba, és azok a lépések is, amiket a munkahelyeden megteszel. Érdemes aktivitásmérőt használni a lépésszám nyomonkövetéséhez, az okosórákon túl a telefonokra letölthető applikációk is hasznosak ebből a szempontból. 

Amennyiben a tízezer lépés a célod, több mint valószínű, hogy a szokásos napi lépésszámod tudatosan növelned kell, ki kell egészítened például egy 20-30 perces sétával. Ha egyébként nagyon távol állsz a tízezer lépéstől, emeld fokozatosan az adagot, nem kell rögtön elérned az álomhatárt. Kezdd kicsiben: sétálj le egy busz- vagy villamosmegállót, az ebédszünetedben, étkezés után tegyél egy pár perces sétát - ez egyébként a vércukorszintedre és az emésztésedre is pozitív hatással lesz

Fontos azt is megjegyezni, hogy nem mindenkinek válik be a napi tízezer lépés, és a szakértők szerint sem feltétlenül ez az a bűvös szám, amire mindenképpen törekedni kellene. Ha heti legalább 3-4, 20-60 perces sétát sikerül beiktatni, már az is sokat számíthat a szív- és érrendszer szempontjából. A még nagyobb kardiális előnyökért olykor változtathatod a terepet (kerüljenek az útvonalba emelkedők) és az intenzitást is (hol gyorsabban, hol lassabban gyalogolj). 

Javítja a vérkeringést, erősíti az izmokat, és ingyen van

Bár sok helyen van lehetőség lift és mozgólépcső használatára, a lépcsőzés rendkívül pozitív hatásait kár lenne veszni hagyni. 

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük