6 kedvelt gyümölcs, aminek tilos megenni a héját: tele lehet mérgekkel

Ezeken van a legtöbb növényvédőszer-maradvány.

Gyümölcsökön növényvédőszer-maradvány
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Sokan egyáltalán nem foglalkoznak a gyümölcsökön található növényvédőszer-maradványok témájával, míg mások óvatosabbak, és kizárólag bio minősítésű termékeket vásárolnak. Akármennyire tartod is fontosnak az ezzel kapcsolatos elővigyázatosságot, a következőkről mindenképp érdemes tudnod: nézd meg képeken, mely gyümölcsök esetében kell különösen figyelni.

A különféle citrusok, például a citrom, a grépfrút, a pomelo és a lime héja gyakran fogyasztásra alkalmatlan, ezt azonban sokan nem tudják, és lereszelve felhasználják azt, holott a Nébih is figyelmeztet rá, hogy a termékek rekeszén, dobozán vagy az áruházban a hozzájuk tartozó molinón kötelező feltüntetni, ha emberi fogyasztásra alkalmatlan. Mindez annak köszönhető, hogy a gyümölcsöket növényvédő- és gombaölő szerekkel is kezelhetik - például ortofenilfenol, imazalil tiabendazol -, hogy kibírják a hosszas szállítást, ahhoz pedig, hogy ne romoljanak meg, és ne száradjanak ki, viaszbevonatot is kapnak.

A viasznak köszönhetően a növényvédőszerek maradványai lemoshatatlanná válnak, így ilyen gyümölcshéjat nem szabad elfogyasztani. Ha mindenképp szeretnéd felhasználni a héjat, vegyél bio minősítésű gyümölcsöt, vagy előre lereszelt héjat. Ugyanez igaz arra az esetre is, ha narancs vagy mandarin héját szeretnéd kandírozni, ezekre is igaz ugyanis mindaz, ami a fanyarabb citrusokra.

Nemcsak a citrusokkal érdemes azonban vigyázni, hanem más gyümölcsökkel is, ha azok nem szezonálisak, és messziről szállítják őket az országba. Az amerikai Environmental Working Group - Környezetvédelmi Munkacsoport - például rendszeresen frissíti azt a listát, mely a növényvédőszerekkel leginkább kezelt zöldségeket és gyümölcsöket tartalmazza, ezen pedig minden évben előkelő helyen szerepel az alma. Bár ez más kategória, mint a viasszal kezelt citrusok, nem árt az óvatosság. Ha messziről származó almát veszel, és nem is kedveled túlságosan a héjat, érdemes meghámozni, ha viszont mindenképp szeretnéd héjjal együtt fogyasztani, elengedhetetlen az alapos letisztítása.

Ugyanez igaz a távolról érkező, nem szezonális nektarinra és őszibarackfélékre is: ha nem akarod meghámozni, nem elég őket felületesen leöblíteni, alaposan meg kell mosni, sőt, érdemes két percen át tiszta vízben áztatni, majd ismét tiszta vízben átmosni, végül folyó vízzel leöblíteni. Mindeközben az egyes gyümölcsöket egymástól elkülönítve tartsd.

Bár az Environmental Working Group listáján már a középmezőnyben szerepel, hámozható gyümölcsként érdemes megemlíteni a körtét is, melynek esetében szintén tartsd be az óvintézkedéseket. Bár a Nébih szerint a forgalomba hozható gyümölcsökön található vegyszermaradványok mennyisége a határérték alatt van, és nem jelent kockázatot, kiemelik, hogy folyamatos szükség van az ellenőrzésekre, így vásárlóként sem árt az elővigyázatosság. Felhívják továbbá a figyelmet arra is, hogy zöldséget, gyümölcsöt mindig csak megbízható helyről - üzletben, piacon - szerezz be, és ne vásárolj ellenőrizetlen helyen, alkalmi árustól. Ha kíváncsi vagy, még mit tart fontosnak ezzel kapcsolatban a Nébih, kattints ide, ha pedig az is érdekel, mit mond a vegyszermaradványokról az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság, itt bővebben is olvashatsz a témáról.

Rákkeltő lehet miatta az étel: 6 dolog, amit gondolj meg jól, megveszel-e

Nem is gondolnád, mi mindenben benne lehet ez az anyag. Nézd meg a képeket galériánkban!

Rákkeltő lehet miatta az étel: képeken 6 dolog, amit gondolj meg jól, megveszel-e

Nézegess képeket!

Elolvasom

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük