4 hétköznapi étel és ital, ami gyulladásokat okozhat a szervezetben: szakértő hívta fel rá a figyelmet

Bizonyos ételek és italok gyulladásokat okozhatnak a szervezetben.

Gyulladást okozó ételek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A gyulladás a szervezetben zajló létfontosságú folyamat, amely serkenti a véráramlást egy problémás területen, ahol az immunsejtek elvégzik a regeneráló feladatukat. Ám, ha krónikussá válik, akár károsíthatja is az egészséges sejteket, és kellemetlen tüneteket, szövődményeket okozhat, mint például ízületi merevséget vagy emésztési problémákat.

Dr. Jacqueline Wolf, a Harvard Orvostudományi Iskola gasztroenterológus szakorvosa és adjunktusa nyilatkozott arról a Medium oldalán, hogy hogyan lehet felvenni a harcot az utóbbi csoportba tartozó gyulladásokkal szemben - az árulkodó tünetekről bővebben itt olvashatsz. Az ételek jelentős hatást gyakorolnak erre a folyamatra, bizonyos fajtákat érdemes kerülni!

Gyulladást okozó ételek

Zsíros húsok

Kutatások szerint a zsíros húsok, mint a marhahús, a sertéshús és a bárányhús, összefügghetnek a gyulladásokkal. Az állati zsírok és telített zsírsavak megváltoztathatják a bélbaktériumok összetételét, ezáltal növelve a gyulladás kockázatát. Ezek az ételek emellett redukálják a szervezetben lévő gyulladáscsökkentő rövid láncú zsírsavak mennyiségét is, amelyek fontosak a vastagbél egészséges működéséhez.

Gyulladást okozó ételek 2
Fotó: Tuncmemo / 500px / Getty Images Hungary

Mit érdemes helyettük fogyasztani? Az alacsonyabb zsírtartalmú fehér húsokat, mint a csirke- vagy pulykahúst, valamint tengeri halakat, amelyek omega-3 zsírsavakban gazdagok, és csökkentik a gyulladást.

Ultrafeldolgozott élelmiszerek

Az ultrafeldolgozott élelmiszerek - a listájuk itt található -, mint például a gyorsételek vagy az előre csomagolt ételek, magas telített zsírsavakat, sót és hozzáadott cukrot tartalmaznak, amelyek összefüggésbe hozhatók a gyulladásokkal. Ezekből az ételekből gyakran hiányoznak az antioxidánsok, amelyek gyulladáscsökkentő hatásúak.

Mit érdemes helyettük fogyasztani? Válassz teljes értékű élelmiszereket, mint a friss zöldségeket, gyümölcsöket és teljes kiőrlésű gabonákat, amelyek antioxidánsokban bővelkednek.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Cukros italok

A cukrozott italok hozzájárulhatnak a cukorbetegség, az elhízás és a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához, amelyek mind krónikus gyulladáshoz vezethetnek, ezért érdemes korlátozni a fogyasztásukat.

Mit érdemes helyettük fogyasztani? Értelemszerűen cukormentes italokat, mint például a zöld tea vagy a víz, valamint korlátozd a cukrozott italok fogyasztását, hogy csökkentsd a gyulladás kockázatát.

Kókusz- és pálmaolaj

Ezek az olajok gyakran megtalálhatók feldolgozott élelmiszerekben, és magas telített zsírsavtartalommal rendelkeznek. Ezek a zsírok negatívan befolyásolhatják a bélflóra összetételét, növelve ezzel a gyulladás kockázatát. A transzzsír is veszélyes, erről bővebben itt olvashatsz.

Gyulladást okozó ételek 1
Fotó: annick vanderschelden photograph / Getty Images Hungary

Mit érdemes helyettük fogyasztani? Válassz egészségesebb zsírokat, mint az extraszűz olívaolaj vagy a lenmagolaj, amelyek igazi antioxidáns-források és tele vannak jótékony omega-3 zsírsavakkal is.

Az egészséges életmód kialakítása kulcsfontosságú a gyulladások csökkentésében és az egészségmegőrzésben. Érdemes figyelmet fordítani az étkezési szokásokra és kerülni azokat az ételeket és italokat, amelyek növelhetik a kockázatát.

Nem csak az emésztést teszi tönkre, a szívnek is rosszat tesz: meglepő dolog derült ki egy veszélyes bélbetegségről

Egy bélbetegség az emésztés és a szív-érrendszer egészségét is veszélyezteti.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük