A mikroműanyagokat már az agyban is felfedezték - Nem csak a természetre vannak káros hatással

Az élővilágra káros mikroműanyagok akár az emberi viselkedést is képesek megváltoztatni.

mikroműanyag cover

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A sokszor emlegetett mikroműanyagok nemcsak a tengerek, óceánok vizében károsak, hanem az emberi szervezetre sincsenek jó hatással. 

Kutatók a tüdő és a szív mellett már az emberi agyban is kimutatták a műanyagok jelenlétét, ahol aztán komoly változásokat tudnak előidézni.  

A mikroműanyagok az emberi viselkedést is meg tudják változtatni

A Rhode Islandi Egyetem Jaime Ross professzor által vezetett kutatócsoportja azt vizsgálta, hogy az emlősök agyába bejutó mikroműanyagok milyen gyulladást okozhatnak, és mekkora hatással lehetnek a viselkedésre. Egereket használtak a háromhetes kísérlet során, melyben mikroműanyagot tartalmazó vizet itattak az állatokkal. A kísérlet alatt nem csupán az egerek agyában és májában fedeztek fel gyulladást, de több idősebb egyednek még a viselkedése is megváltozott. 

Alzheimer-kórban szenvedő beteg agya
Alzheimer-kórban szenvedő beteg agya
Fotó: Patrick Landmann/science Photo L / Getty Images Hungary

Az általuk mutatott jelek hasonlóak voltak a demenciában szenvedők tüneteire, ami nagyon meglepte a tudósokat. Ez a jelenség rövid idő, csupán három hét alatt jelentkezett, és újabb kérdéseket vetett fel - mesélte Ross. Mint például, hogy hogyan is okozzák ezt a mikroműanyagok, az idő haladtával fogékonyabb-e a szervezet az általuk okozott gyulladásokra, és könnyen meg tud-e szabadulni tőlük? 

Aggasztó eredmények 

A kutatás eredménye azért is különösen aggasztó, mert csupán kis mennyiségű műanyag okozott ilyen károkat. Miközben átlagosan ennél sokkal több, nagyjából egy bankkártyának megfelelő mennyiségű mikroműanyag kerül mindannyiunk szervezetébe hetente. A kísérlet nem várt eredménye volt az agyban okozott hatás, hiszen a kutatók inkább a bélrendszerben, a májban és a vesében számítottak a mikroműanyagok jelenlétére. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Ajándékozz szakácskönyvet karácsonyra!

Egy könyvvel nem csak tárgyat ajándékozol, hanem élményt is. 

Mentes Anyu szakácskönyveiből készített ételek lehetőséget adnak új ízek felfedezésére és kipróbálására. Különleges étrendet követőknek, vagy kísérletezni vágyóknak a Mentes Anyu könyvcsomag tökéletes meglepetés lehet. 

Ha idén valami igazán hasznosat ajándékoznál az egészség jegyében, kattints ide. MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Promóció

Az agyat egy szinte áthatolhatatlan védőfal, a vér-agy gát védi, a mikroműanyagok viszont ezen is alig két óra alatt át tudtak jutni. A bejutás után csökkentették az agyban megtalálható fehérje, az úgynevezett GFAP (Gliális fibrilláris savas fehérje) szintjét. Korábban ennek a fehérjének a csökkenését olyan idegrendszeri betegségek, mint az Alzheimer-kór és a depresszió jeleként azonosították az egereknél. Most kiderült, hogy a mikroműanyagok szintén megváltoztatták ennek a fehérjének a szintjét. 

Olvass tovább - Csökkenti az agy teljesítményét ez a káros viselkedés, pedig sokan csinálják: a demencia kockázatát is növeli

Egy bizonyos viselkedés az agy térfogatát és egyúttal teljesítményét is csökkenti, ami akár demenciához is vezethet.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük