Mikroműanyagot találtak az emberi vérben a kutatók - Nem tudni, mennyire károsítja az egészséget
A vérben és a tüdőben is kimutatták az apró műanyagszennyeződéseket, a legfőbb kérdés viszont, hogy vajon mennyire ártalmasak.

mikroműanyagok
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A műanyag mindenütt körülvesz minket, számos kutatás bizonyította, hogy az emberi szervezetben is jelen van, nemrégiben pedig a vérből is kimutatták. Bár egyelőre nem tudni, hogy mindez milyen mértékű aggódásra ad okot, a tudósok szerint korántsem beszélhetünk örömteli fejleményről.

A mikroműanyagok megtalálhatók a vizeinkben, az ételeinkben, de még a levegőben is. Bár a kutatókat már közel két évtizede foglalkoztatja az apró részecskék szervezetre gyakorolt hatása, a legtöbb tanulmány a vízi élővilágra fókuszált. 

Mikroműanyagok az emberi vérben

A mikroműanyagoknak, vagyis az 5 milliméternél kisebb részecskéknek kétféle formáját különböztetik meg: az elsődleges mikroműanyagok már kis darabokként kerülnek a környezetbe, például a műszálas ruhák mosása során. A másodlagosak műanyaghulladékok, szatyrok, palackok aprózódásával keletkeznek. A szakemberek már korábban is kimutatták a jelenlétüket az emberi szervezetből származó különböző mintákban, így a vizeletben és a székletben is, azonban a 2022 márciusában az Environment International folyóiratban publikált tanulmány szerzői, az Amszterdami Vrije Egyetem munkatársai az alanyok vérében is rábukkantak a szennyeződésekre. 

A kutatók 22 egészséges felnőtt vérét vizsgálták, és a minták mintegy 80 százalékában, 17 főnél kimutatták a mikroműanyagok jelenlétét. Az elemzés során alkalmazott technológia az egészen apró, 0,0007 milliméteres részecskék kimutatását is lehetővé tette, a szakemberek mindent elkövettek annak érdekében, hogy a minták ne szennyeződjenek, a vér a folyamat során semmilyen külső műanyaggal nem érintkezett.

Így jutnak be

A minták fele tartalmazott PET műanyagot, gyakori volt továbbá a polietilén és a polisztirol. Egyes alanyoknál 2-3 műanyagfajtát is találtak. A PET az ivópalackok jellemző anyaga, a polisztirol többek között az élelmiszerek csomagolására használatos, polietilénből készülnek a műanyagszatyrok, de kozmetikumok összetevői között is szerepel. A szervezetbe a táplálkozás, folyadékfogyasztás, sőt a légvétel során is bejuthatnak. A kutatást végző hollandiai egyetem professzora, Dick Vethaak kifejtette, hogy bár a témában további vizsgálatok szükségesek, növelni kell a minták méretét és a vizsgált polimerek számát is, de a jelenség aggasztó, hiszen a részecskék a vérben vannak, azzal pedig testszerte vándorolhatnak.

A szakember szerint a nagy kérdés az, hogy a mikroműanyagok hogyan hatnak a szervezetre. Nem tudni például, hogy bent maradnak, vagy távoznak-e, illetve hogy eljutnak-e bizonyos szervekhez. Átjutnak-e például a vér-agy gáton, ami megszűri, hogy a keringésből mi kerülhet az agyszövetbe. Az közismert, hogy a csecsemők és a gyermekek érzékenyebbek a vegyi anyagokkal szemben, felmerülhet, hogy esetükben a műanyagszennyezés is jelentősebb károkat okozhat. Laboratóriumi körülmények között már megfigyelték a mikroműanyagok emberi sejteket károsító hatását.

A tüdőben is rábukkantak

2022 áprilisában röppent fel a hír, hogy 13 műtéten átesett beteg közül 11 tüdejében találtak mikroműanyagokat, a két leggyakoribb anyag itt a csomagoláshoz használt polipropilén, valamint a PET volt.

A cikk az ajánló után folytatódik

Milyen a vércsoportod?

Ha ismered a vércsoportod, előre tájékozódhatsz a vércsoportodra jellemző betegségekről, és egy kis odafigyeléssel, megfelelő életmóddal elkerülheted azokat.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

A tudósok úgy gondolják, hogy a további vizsgálatok elengedhetetlenek, mivel a műanyag előállítása világszerte évről évre nő, ezzel arányosan sajnos a műanyaghulladék mennyisége is emelkedik. A hulladék pedig a környezetből az emberi szervezetbe kerül, így fontos megtudni, hogy ott pontosan milyen hatást válthat ki. A kutatások idővel lehetővé tehetik a legszennyezettebb élelmiszerek beazonosítását is, ezzel pedig elősegíthetik azok elkerülését. Ez persze nem oldja meg a problémát, hiszen a légvétel útján továbbra is bejuthatnak a részecskék.

Ez a világ legszennyezettebb folyója

A világ legszennyezettebb folyójának tartják az indonéziai Jáva sziget területén található Citarum folyót, amelybe több mint ezer ipari üzem üríti hulladékát és szennyvizét amellett, hogy több millió ember háztartási szemete is belekerül a szemétszállítás hiánya miatt.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük