Dr. Andrew Weil széles körben elterjedt elmélete szerint az elhízott szervezetben állandó gyulladásszerű állapot lappang , mely sok betegség kialakulásához vezethet. Az orvos szerint ennek csillapítása nemcsak az egészség javulásához, de fogyáshoz is vezet.
A gyulladáscsökkentő étrend éppen ezért az ilyen hatású ételekre helyezi a legnagyobb hangsúlyt: a vitamindús növényi táplálékokra és az egészséges zsírokra. Ezek bevitelére pedig tökéletes lehetőséget kínálnak a turmixok.
Gyulladáscsökkentő turmixok
A következő alapanyagok mindegyike bővelkedik gyulladáscsökkentő hatóanyagokban, melyek hosszú távú, rendszeres fogyasztása támogat a céljaid elérésében. Próbáld ki őket ajánlott receptjeinkkel, melyekben a szénhidrátok felszívódását jókora mennyiségű rost lassítja, így a fogyás során is beilleszthetőek az étrendbe délután vagy edzés előtt.

A kurkuma gazdag egy gyulladáscsökkentő, flavonoid antioxidánsban, a kurkuminban. Ízletes italt turmixolhatsz egy-két késhegynyi kurkuma, 150 gramm ananász, egy evőkanál zabpehely és víz vagy mandulatej felhasználásával.

A bogyók kalóriaszegények, rostdúsak, teli vannak C-vitaminnal, sőt, a málnában folsav is jó sok található. Turmixolj össze belőlük 100-150 grammot vízzel és akár egy teáskanál útifűmaghéjjal, hogy még sűrűbb, rostosabb italt kapj.
Fotó: villagemoon / Getty Images Hungary

A narancs - és más citrusok - C-vitamin, rost és folsav gyulladáscsökkentő forrásai. Készíts italt egy nagy narancsból, vízből vagy mandulatejből, és adj hozzá akár két kanál beáztatott chiamagot is extra rostokért és fehérjéért. Ne használj levet a helyettesítésére, mert az cukros és rostszegény!
Fotó: Anaiz777 / Getty Images Hungary

A fahéj segít, hogy a cukrok ne dobják meg annyira a vércukorszintedet, így tökéletes gyümölcsök mellé. Csökkenti az oxidatív stresszt és a gyulladást. Használj egy késhegynyit egy nagy alma, öt-hat szem mandula és kis folyadék mellé.
Fotó: 5Ph / Getty Images Hungary

A gyömbér nemcsak az emésztést nyugtatja, de ízületvédő, gyulladáscsökkentő is. Egy centi pucolt darabot turmixolj le 60 gramm főtt céklával, ugyanennyi répával és kis vízzel.
Fotó: tashka2000 / Getty Images Hungary

A kellevelek K-vitaminja is csökkenti a gyulladást, sőt, magnézium-, rost- és fehérjetartalmuk miatt is jó alapanyagok. Használj két levelet, egy marék más leveles zöldséget és egy zöld almát egy egyszerű italhoz.

A magvak omega-3-at tartalmaznak, ami gyulladáscsökkentő, betegségmegelőző hatással rendelkező, esszenciális zsírsav. Turmixolj el egy teáskanál mandula- vagy mogyoróvajat 200 milliliter magtejjel és két mandarinnal.

A meggy és a cseresznye fagyasztva is beszerezhető C-vitamin- és antioxidáns-bomba, melyet izomláz esetén is megéri fogyasztani. 150 grammot pépesíts 50 gramm görög joghurttal és opcionálisan öt-nyolc szem kesudióval.

A zöld tea extra erős antioxidánsa az epigallkatekin-gallát. Egy változatában, a bioboltokban kapható matchában ebből a megszokottnál is több van. Egy evőkanál matchapor mellé adj 100 gramm áfonyát, egy negyed avokádót és egy marék leveles zöldséget.

Az acai bogyóból készült, online rendelhető, bioboltban vásárolható por C-vitamint és anthocianin antioxidánsokat biztosít a szervezet számára. Gyulladáscsökkentő turmix készítéséhez használj egy evőkanál port, 150 gramm epret és egy teáskanál kókuszreszeléket.
Fotó: margouillatphotos / Getty Images Hungary