A gyulladás a szervezet védekező reakciója az őt érő káros behatások ellen. Lehet akut, ekkor jellemzően pár órától néhány napig tart, és tünetei többnyire látványosak. Azonban krónikussá is válhat, ekkor kevésbé jellegzetes tünetek, például fáradtság, emésztési zavar és fájdalom kísérhetik.
A krónikus gyulladás hátterében több dolog is meghúzódhat, idővel károsíthatja a sejteket, szöveteket, fokozza egyebek mellett a 2-es típusú cukorbetegség, a szívbetegségek és bizonyos daganatos állapotok kialakulásának valószínűségét. A kezelésben az életmódnak is hangsúlyos szerepe van, akadnak olyan élelmiszerek, amelyeket jobb kerülni, de olyanok is, amik segíthetnek a gyulladás csökkentésében - a következő italok például hasznosak lehetnek.
Gyulladáscsökkentő italok
A hozzáadott cukorban, vegyi anyagokban gazdag italok, szénsavas üdítők fokozhatják a gyulladást a szervezetben. Arra érdemes törekedni, hogy a szomjoltás elsősorban vízzel történjen, ám ha némi változatosságra vágyik az ember, olyan opciók is a rendelkezésére állnak, amelyek támogathatják az egészségét. A gyümölcslevek esetében fontos, hogy százszázalékosak legyenek.

A bíbor kasvirágból készült teát főleg meghűlés idején, immunerősítésben használják. A gyógynövény bővelkedik az antioxidáns vegyületekben. A megfigyelések szerint gyulladáscsökkentő hatású. A növényből készült kivonat az ízületi bántalmak okozta panaszok csillapításában is segíthet. Az autoimmun betegséggel élőknek fogyasztás előtt mindenképp az orvosukkal kell egyeztetniük.
Fotó: Getty Images Hungary

A meggylé antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatással bír, rendszeres fogyasztása a gyulladásos markerek szintjét is csökkentheti, emellett a káros LDL-koleszterin, valamint a vérnyomásértékek mérséklésében is segíthet.
Fotó: Getty Images Hungary

A gyömbér, illetve a belőle készülő tea már régóta használatos a gyomorbántalmak és emésztési panaszok enyhítésében. A gyulladással járó ízületi problémákkal élők számára különösen hasznos lehet a gyömbér fogyasztása. Kivonatát kutatásokban sikerrel alkalmazták ízületi fájdalmak csökkentésében is.
Fotó: Francesco Carta fotografo / Getty Images Hungary

A csontlé nem csak a levesek alapja lehet, egyre többen kortyolgatják magában is egészségmegőrzési célokból. Azon túl, hogy a benne található kollagén, zselatin és a glükózamin segíthet az ízületi gyulladás enyhítésében, a csontlé a bélflóra védelmében is részt vehet, ami szintén gyulladáscsökkentő tényező.
Fotó: Getty Images Hungary

Az ananász jó forrása a bromelain nevű enzimnek, ami nemcsak a fehérjék emésztését segíti elő, hanem erős gyulladáscsökkentő is. Étrend-kiegészítőként, illetve külsőleges használatra krémként is árulják.
Fotó: HandmadePictures / Getty Images Hungary

Az aranytejet hűvösebb időben, megfázás során szokták bevetni, két fő összetevője a meleg tej és a belekevert kurkuma. Olykor gyömbérrel, mézzel ízesítik. A kurkumában található kurkumin nevű antioxidáns hatású vegyület erős gyulladáscsökkentő is egyben.
Fotó: lacaosa / Getty Images Hungary

A céklalé vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, a benne található színanyag, a betalain segíthet a gyulladáscsökkentésben. Sok nitrátot tartalmaz, így a vérnyomás mérsékléséhez is hozzájárulhat.
Fotó: jayk7 / Getty Images Hungary

A zöld tea napjaink egyik legkedveltebb itala, amely különösen gazdag antioxidáns hatású vegyületekben, például polifenolokban. Közülük az epigallokatechin-gallát nevű anyag ismert gyulladáscsökkentő, az emésztőszervrendszer gyulladással járó megbetegedéseinek enyhítésében is segíthet.
Fotó: 4kodiak / Getty Images Hungary
(Képek: Getty Images Hungary.)