Kiszámolták! Ennyivel növeli a BMI-det a gyorséttermi kaja

Dr. Roberto De Vogli kutatása rávilágított, hogy mennyire hizlaló a gyorséttermek kínálata.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Annak ellenére, hogy tisztában vagy vele, a gyorséttermek kínálata nem igazán fér bele az egészséges ételekkel szemben támasztott kívánalmaknak, talán veled is megesik, hogy időnként elcsábulsz egy hamburgerre. Nem mindegy azonban, hogy milyen gyakorisággal teszed ezt.

A Kaliforniai Egyetem munkatársainak tanulmánya, melyben kiszámolták, hogy mennyivel növeli egy gyorséttermi menü a testtömegindexedet, nemrégiben jelent meg az Egészségügyi Világszervezet közlönyében.

Mennyi a BMI-d?

A testtömegindexedet, más néven BMI-det - Body Mass Index - úgy kapod meg, hogy a kilogrammban mért testsúlyodat elosztod a méterben mért testmagasságod négyzetével. Ha a végeredmény 19 és 25 között van, súlyod a normál tartományban van.

Túlsúlyról 25 feletti, elhízásról pedig 30 feletti számadat esetén beszélünk. A jobb oldalon látható kalkulátorunk segítségével könnyedén kiszámolhatod a BMI-det.

Mennyire hizlal a gyorséttermi menü?

A dr. Roberto De Vogli által vezetett kutatás azt vizsgálta, hogy 1999 és 2008 között mennyivel növekedett a gazdaságilag jó helyzetben lévő országokban az évente személyenként elfogyasztott gyorséttermi menük száma.

Eredményeik azt mutatták, ez idő alatt a vizsgált 25 fejlett országban 27-ről 33-ra nőtt az évente fejenként elfogyasztott gyorséttermi menük mennyisége, miközben 25,8-ról 26,4-re emelkedett a lakosság átlagos BMI-je. Számításaik szerint tehát egyetlen gyorséttermi menü 0,03-mal növeli a testtömegindexet.

Ahol népszerűek a gyorséttermek

A Kaliforniai Egyetem kutatása szerint elsősorban Kanadában, Írországban, Új-Zélandon és Ausztráliában lettek népszerűen az elmúlt évek során a gyorséttermek, míg az olyan komolyabb egészségügyi szabályozással bíró országokban, mint Hollandia, Belgium és Görögország, nem nőtt jelentősen a személyenkénti átlagfogyasztás.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Mi a teendő?

A kutatást vezető dr. Roberto De Vogl véleménye szerint a kormányok feladata lenne a szabályozás ezen a téren, megelőzve ezzel a még komolyabb közegészségügyi problémák kialakulását.

Addig is azonban, amíg ez bekövetkezik, fontos, hogy érezz a saját testeddel, illetve egészségeddel szemben annyi felelősséget, hogy odafigyelsz arra, mit eszel. Azért, mert minden második sarkon van egy gyorsétterem, neked nem muszáj bemenned. A gyorséttermi menük helyett fogyassz több rostban gazdag zöldséget és gyümölcsöt, a fehér liszttel készült pékáruk helyett válaszd a teljes kiőrlésűeket, a cukorban gazdag édességeket pedig lecserélheted nyírfacukorral vagy sztíviával édesítettre.

Ezt is szeretjük