Kiszámolták! Ennyivel növeli a BMI-det a gyorséttermi kaja

Dr. Roberto De Vogli kutatása rávilágított, hogy mennyire hizlaló a gyorséttermek kínálata.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Annak ellenére, hogy tisztában vagy vele, a gyorséttermek kínálata nem igazán fér bele az egészséges ételekkel szemben támasztott kívánalmaknak, talán veled is megesik, hogy időnként elcsábulsz egy hamburgerre. Nem mindegy azonban, hogy milyen gyakorisággal teszed ezt.

A Kaliforniai Egyetem munkatársainak tanulmánya, melyben kiszámolták, hogy mennyivel növeli egy gyorséttermi menü a testtömegindexedet, nemrégiben jelent meg az Egészségügyi Világszervezet közlönyében.

Mennyi a BMI-d?

A testtömegindexedet, más néven BMI-det - Body Mass Index - úgy kapod meg, hogy a kilogrammban mért testsúlyodat elosztod a méterben mért testmagasságod négyzetével. Ha a végeredmény 19 és 25 között van, súlyod a normál tartományban van.

Túlsúlyról 25 feletti, elhízásról pedig 30 feletti számadat esetén beszélünk. A jobb oldalon látható kalkulátorunk segítségével könnyedén kiszámolhatod a BMI-det.

Mennyire hizlal a gyorséttermi menü?

A dr. Roberto De Vogli által vezetett kutatás azt vizsgálta, hogy 1999 és 2008 között mennyivel növekedett a gazdaságilag jó helyzetben lévő országokban az évente személyenként elfogyasztott gyorséttermi menük száma.

Eredményeik azt mutatták, ez idő alatt a vizsgált 25 fejlett országban 27-ről 33-ra nőtt az évente fejenként elfogyasztott gyorséttermi menük mennyisége, miközben 25,8-ról 26,4-re emelkedett a lakosság átlagos BMI-je. Számításaik szerint tehát egyetlen gyorséttermi menü 0,03-mal növeli a testtömegindexet.

Ahol népszerűek a gyorséttermek

A Kaliforniai Egyetem kutatása szerint elsősorban Kanadában, Írországban, Új-Zélandon és Ausztráliában lettek népszerűen az elmúlt évek során a gyorséttermek, míg az olyan komolyabb egészségügyi szabályozással bíró országokban, mint Hollandia, Belgium és Görögország, nem nőtt jelentősen a személyenkénti átlagfogyasztás.

Mi a teendő?

A kutatást vezető dr. Roberto De Vogl véleménye szerint a kormányok feladata lenne a szabályozás ezen a téren, megelőzve ezzel a még komolyabb közegészségügyi problémák kialakulását.

Addig is azonban, amíg ez bekövetkezik, fontos, hogy érezz a saját testeddel, illetve egészségeddel szemben annyi felelősséget, hogy odafigyelsz arra, mit eszel. Azért, mert minden második sarkon van egy gyorsétterem, neked nem muszáj bemenned. A gyorséttermi menük helyett fogyassz több rostban gazdag zöldséget és gyümölcsöt, a fehér liszttel készült pékáruk helyett válaszd a teljes kiőrlésűeket, a cukorban gazdag édességeket pedig lecserélheted nyírfacukorral vagy sztíviával édesítettre.

Ezt is szeretjük