Az egészséges túlsúly csupán mítosz! A plusz kilók veszélye a kutatók szerint

A 25-30 fölötti BMI-értékek egészségügyi kockázattal járnak.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Hazánkban a lakosság kétharmada túlsúlyos vagy elhízott. Közülük sokan érzik úgy, hogy amíg a plusz kilókhoz nem társulnak betegségek, addig azok nem jelentenek komoly veszélyt az egészségre.

Szakértők szerint azonban az egészséges túlsúly csak mítosz, és a felesleges zsírtöbblet minden esetben kockázatokat rejt magában - írja a BBC internetes oldalán.

A túlsúly minden esetben veszélyes

Egy több mint 60 ezer ember bevonásával végzett tanulmány eredménye mutatott rá, hogy a plusz zsírréteg akkor is fokozott egészségügyi rizikót hordoz, ha mellette a koleszterinszint, a vérnyomás és a vércukorszint normális marad.

A kutatók a torontói Mount Sinai Kórházban folytatták tíz éven át tartó vizsgálataikat - a tanulmány az Annals of Internal Medicine című szaklapban jelent meg.

Meglátásuk szerint azok a túlsúlyos emberek, akiknek anyagcseréjükkel jelenleg nincs probléma, olyan mögöttes kockázatokkal számolhatnak, amelyek az idő előrehaladtával súlyosbodhatnak. Ez pedig megkérdőjelezi az egészséges elhízás létezését - mondja a kutatást vezető dr. Ravi Retnakaran.

Veszélyes a keringési rendszerre

A Brit Szív Alapítvány - British Heart Foundation - véleménye szerint az elhízás ismert kockázati tényező a szívbetegségek kialakulásának szempontjából. Ez még abban az esetben is igaz, ha a plusz kilók normál vérnyomás-, koleszterin- és vércukorértékekkel járnak.

Túlsúly vagy elhízás?

Túlsúlyról akkor beszélünk, ha a kilogrammban mért testsúly elosztva a méterben megadott testmagasság négyzetével - vagyis a BMI - meghaladja a 25-öt. Elhízásról pedig 30-as eredmény fölött van szó.

Ezért veszélyes

Amellett, hogy a plusz kilók cipelése fokozott terhelést jelent az ízületek számára, valamint a keringési rendszerre nézve, a zsírszövet vonzza a gyulladást okozó makrofágokat. Vagyis a túlsúlyos ember teste ahhoz hasonló immunválaszokat ad, mint az influenzásé - ez pedig testszerte fokozza a gyulladásos folyamatok kialakulásának valószínűségét.

Ugyancsak fontos megemlíteni, hogy a hormonrendszer működésében is zavarokat idéz elő a túlsúly. A plusz kilók kéz a kézben járnak az emelkedett ösztrogénszinttel, amely növeli többek között az emlőrák kialakulásának kockázatát - férfiak esetében pedig izomtömeg-csökkenéshez, fáradékonysághoz, csökkenő libidóhoz vezet.

Ezt is szeretjük