Az egészséges túlsúly csupán mítosz! A plusz kilók veszélye a kutatók szerint

A 25-30 fölötti BMI-értékek egészségügyi kockázattal járnak.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Hazánkban a lakosság kétharmada túlsúlyos vagy elhízott. Közülük sokan érzik úgy, hogy amíg a plusz kilókhoz nem társulnak betegségek, addig azok nem jelentenek komoly veszélyt az egészségre.

Szakértők szerint azonban az egészséges túlsúly csak mítosz, és a felesleges zsírtöbblet minden esetben kockázatokat rejt magában - írja a BBC internetes oldalán.

A túlsúly minden esetben veszélyes

Egy több mint 60 ezer ember bevonásával végzett tanulmány eredménye mutatott rá, hogy a plusz zsírréteg akkor is fokozott egészségügyi rizikót hordoz, ha mellette a koleszterinszint, a vérnyomás és a vércukorszint normális marad.

A kutatók a torontói Mount Sinai Kórházban folytatták tíz éven át tartó vizsgálataikat - a tanulmány az Annals of Internal Medicine című szaklapban jelent meg.

Meglátásuk szerint azok a túlsúlyos emberek, akiknek anyagcseréjükkel jelenleg nincs probléma, olyan mögöttes kockázatokkal számolhatnak, amelyek az idő előrehaladtával súlyosbodhatnak. Ez pedig megkérdőjelezi az egészséges elhízás létezését - mondja a kutatást vezető dr. Ravi Retnakaran.

Veszélyes a keringési rendszerre

A Brit Szív Alapítvány - British Heart Foundation - véleménye szerint az elhízás ismert kockázati tényező a szívbetegségek kialakulásának szempontjából. Ez még abban az esetben is igaz, ha a plusz kilók normál vérnyomás-, koleszterin- és vércukorértékekkel járnak.

Túlsúly vagy elhízás?

Túlsúlyról akkor beszélünk, ha a kilogrammban mért testsúly elosztva a méterben megadott testmagasság négyzetével - vagyis a BMI - meghaladja a 25-öt. Elhízásról pedig 30-as eredmény fölött van szó.

Ezért veszélyes

Amellett, hogy a plusz kilók cipelése fokozott terhelést jelent az ízületek számára, valamint a keringési rendszerre nézve, a zsírszövet vonzza a gyulladást okozó makrofágokat. Vagyis a túlsúlyos ember teste ahhoz hasonló immunválaszokat ad, mint az influenzásé - ez pedig testszerte fokozza a gyulladásos folyamatok kialakulásának valószínűségét.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ugyancsak fontos megemlíteni, hogy a hormonrendszer működésében is zavarokat idéz elő a túlsúly. A plusz kilók kéz a kézben járnak az emelkedett ösztrogénszinttel, amely növeli többek között az emlőrák kialakulásának kockázatát - férfiak esetében pedig izomtömeg-csökkenéshez, fáradékonysághoz, csökkenő libidóhoz vezet.

Ezt is szeretjük