2 hetes kísérlet eredménye! Ezt teszi a testeddel a gyorskaja
A bélrákos megbetegedések harmada megelőzhető lenne rostban gazdag táplálkozással.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az olyan emésztőszerv-rendszeri megbetegedések, mint székrekedés vagy a hazánkban a második legtöbb halálesetért felelős daganatos betegség, a vastagbélrák kialakulása szoros összefüggésben áll az egészségtelen táplálkozással, illetve a rosthiánnyal.

Ezt támasztja alá egy, a Nature magazinban nemrégiben megjelent amerikai kutatási eredmény is.

Kéthetes rostszegény és rostban gazdag diéta

A kéthetes kutatás során azt vizsgálták a tudósok, milyen hatást gyakorol az étrendi - akár pozitív, akár negatív irányú - változás az emésztőszervrendszerre. A vizsgálatban részt vett 20 amerikai önkéntes, akik a megszokott, zsírban és cukorban gazdag, rostszegény étrendjükről áttértek egy kevésbé feldolgozott ételekből álló, rostban gazdag menüre.

A kutatásban részt vevők másik csoportját olyan afrikaiak tették ki, akiket arra kértek, hogy rostban gazdag egészséges étrendjükről két hétre álljanak át a tápanyagokban és rostban szegényebb, Amerikában előszeretettel fogyasztott gyorsételekre.

Ezt teszik a testtel a gyorsételek

Míg az amerikaiak sok hüvelyest és friss ételt fogyasztottak, addig az afrikai kutatási alanyoknak elsősorban olajban sült krumplit és hamburgert kellett enniük. A kéthetes vizsgálat előtt és után is minden résztvevő alapos orvosi vizsgálaton esett át.

Azt találták, hogy az étrendcsere jelentős változásokat idézett elő a bél belső falát borító sejtek működésében. A nyugati stílusú étrend negatív hatásai már két hét után kimutathatóak voltak a kísérleti alanyoknál. A bélben élő - az immunrendszer működése szempontjából létfontosságú - baktériumok működésében zavar támadt, az emésztés lelassult, az anyagcsere akadozott.

Mi történne, ha egészségesebben táplálkoznál?

A kutatás vezetője, dr. Stephen O'Keefe a Pittsburghi Egyetemről a következőket mondta az eredményekről:

- Ahogy a hagyományos, zsírban gazdag, rostszegény amerikai étrendet a kísérleti alanyok egy része lecserélte magas rost- és alacsony zsírtartalmú étrendre, csökkent azoknak a biomarkereknek a vérben mérhető szintje, amelyek a rák kockázatát jelzik. Ehhez a változáshoz alig két hét elegendő volt, ami bizonyítja, hogy soha nem késő átállni egy egészségesebb étrendre, és csökkenteni a vastagbélrák rizikóját.

Napi 30-40 gramm rost

Szakértők becslése szerint a bélrákos megbetegedések egyharmada elkerülhető volna egy egészségesebb, rostban gazdagabb étrenddel. Táplálkozási szakemberek szerint napi 30-40 gramm rostot kellene fogyasztani az egészségesebb emésztés érdekében. Az alábbi videóban Oláh Ibolya dietetikus beszél bővebben a rostok emésztésben betöltött szerepéről.

Ezt is szeretjük