Ezek az ételek teszik tönkre alaposan az éjszakai pihenést - Svéd kutatók szerint

A svéd kutatás szerint negatív hatással bírnak a mélyalvásra.

no-faradt-agyban

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Tudjuk, hogy az egészségtelen, feldolgozott élelmiszerek fogyasztása lassítja az anyagcserét, hízáshoz, illetve hosszabb távon - különösen mozgásszegény életmóddal párosulva - keringési rendszert érintő problémák kialakulásához vezethet.

Ám hogy az éjszakai pihenést minőségét is rontják - és nem csak a közvetlenül lefekvés előtt fogyasztott hamburger -, azt az Uppsalai Egyetem kutatói vizsgálták és bizonyították új tanulmányukban.

A gyorsételek rontják a mélyalvás minőségét

A svéd egyetem kutatásába 15 egészséges, normál testsúlyú férfit vontak be, a vizsgálatot alváslaboratóriumban végezték. Az alanyok alvási szokásai normálisnak tekinthetőek voltak: átlagosan 7-9 órát aludtak éjszakánként. Minden kutatásban részt vevő személynek kétféle - egy egészséges és egy egészségtelen - étrendet kellett követnie egy-egy héten át.

A két étrend kalóriatartalma megegyezett - a kutatási alanyok napi energiaszükségleteihez igazították. Az egészségtelen étrend cukor- és telített zsírtartalma azonban magasabb volt, és több feldolgozott élelmiszert tartalmazott. Az összesen két hétig tartó vizsgálat során vizsgálták a résztvevők aktivitását és alvását.

- Azt találtuk, hogy a résztvevők alvási ideje megegyezett a kétféle étrend követése során. Nem volt eltérés a különböző alvási szakaszokban töltött időt illetően sem. Minket azonban a mélyalvásuk minősége érdekelt: konkrétan a lassú hullámú aktivitást vizsgálatuk. Arra az eredményre jutottunk, hogy a mélyalvás kevesebb lassú hullámú aktivitást mutatott azon a héten, amikor a résztvevők az egészségtelen gyorsételeket fogyasztották, mint a másik héten, amikor az egészséges étrendet tartották. Vagyis az egészségtelen táplálkozás esetén a mélyalvás kevésbé volt pihentető. Tehát az alvás minősége szempontjából is nagyobb jelentőséget kell tulajdonítanunk az étrendnek - magyarázta Jonathan Cedernaes, az Uppsalai Egyetem orvosi sejtbiológiájának docense.

További vizsgálatok szükségesek

A kutatók azt még nem tudják, hogy az egészségtelen táplálkozás mélyalvásra gyakorolt negatív hatása mennyire tartós. Mint ahogyan az sem teljesen tisztázott, hogy az egészségtelenebb étkezés pontosan mely összetevői rombolták a mélyalvást - de a telített zsír, a cukor és az alacsonyabb arányú élelmi rost is versenyben van. A továbbiakban szeretnék még vizsgálni, hogy van-e olyan molekuláris tényező, mely nagyobb szerepet játszik benne.

Miért fontos a mélyalvás?

Az alvás alapvetően két szakaszra osztható: REM és nem REM alvásra, melyek az éjszaka során többször váltakoznak. Előbbi az úgynevezett gyors szemmozgásos fázis, mely felszínesebb, ilyenkor álmodunk, utóbbi pedig még további szakaszokra osztható, és ezek közé tartozik a mélyalvás fázisa is. Ekkor éri el a légzés és a pulzus az alvás közbeni legalacsonyabb tempót, az izmok teljesen ellazulnak. Az alvásnak ezen szakaszában nagyon nehéz felébreszteni az embereket. A fázis az éjszaka első felében a leghosszabb - akár 90 percig is tarthat -, a reggelhez közelítve azonban egyre rövidülnek a mélyalvásban töltött percek. Többek között ezért is mondják, hogy az éjfél előtti alvás a legpihentetőbb.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A memória és a hormonműködés szempontjából is fontos

A glükóz feldolgozása az agyban a mélyalvás fázisában a legintenzívebb, így mind a rövid, mind a hosszú távú memória működése szempontjából lényeges ez az alvási szakasz. Az agyalapi mirigy is aktív ilyenkor, így a mélyalvás a szervezet egészséges működéséhez szükséges hormonok kiválasztása miatt is fontos. A mélyalvás fázisában regenerálódnak legintenzívebben a sejtek, szövetek, csontok, valamint az immunrendszer erősödésében is nagy szerepet játszik. Bár mélyalvásban az éjszakai pihenéssel töltött idő nagyjából 13-23 százalékát töltjük csak, ez a rövid szakasz komoly jelentőséggel bír a szervezet egészséges működése szempontjából.

Olvass tovább: milyen pózban alszol?

Az egyes alvópózok más és más hatással vannak a szervezetre, nem mindegyik való mindenkinek.

(Képek: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük