8 hatásos étel és ital gyomorrontás, hasmenés ellen: megnyugtatják az emésztőrendszert
A legtöbb bevált hasfogó ételt már nagyanyáink is használták.

gyomorrontás
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nagyon kellemetlen, amikor gyomorrontás miatt hasmenés, émelygés, hányás, gyomortáji fájdalom tör az emberre, ezek miatt pedig a gyengeség és a fáradtság is a betegség állandó velejárója. Bár az emésztőrendszeri fertőzések általában pár napon belül elmúlnak, nem mindegy, hogy a kimerült és legyengült szervezetet mivel és hogyan próbálod helyre rakni.

A gyomorrontást leggyakrabban valamilyen vírus- vagy baktériumfertőzés válthatja ki, ilyenkor igyekszik a szervezet megszabadulni a számára káros, mérgező anyagoktól. Gyors lefolyású eseteinél azonban súlyos szövődményként léphet fel a kiszáradás, ezért létfontosságú a folyadékpótlásról gondoskodni. De mit érdemes enni, hogy megnyugtasd a háborgó gyomrot?

Ételek és italok gyomorrontás ellen

Az olajban sült, zsíros és csípős ételeket, a magas rosttartalmú gyümölcsöket, nyers zöldségeket és a koffeintartalmú italokat érdemes kerülni gyomorrontás esetén. A BRAT-diétának is nevezett gyógyétrendet lehet alkalmazni, ez olyan alapélelmiszereket tartalmaz, amelyek segítik megnyugtatni a háborgó emésztőrendszert: ilyen a banán, a fehér rizs, alma és a fehér kenyérből készült pirítós, amelyek elfogyasztva megfogják a hasat, hiszen alacsony rosttartalmuk miatt megszilárdítják a székletet.

A főtt burgonyán és almapürén túl is van élet: olyan élelmiszereket mutatunk, amelyek a lehető legkevesebb terhelést róják az egyébként is erősen igénybe vett emésztőrendszerre. 

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük