Nyáron és ősszel csak úgy dúskál az ember a finomabbnál finomabb gyümölcsökben, gyógynövényekben, bogyókban, amelyeket télire is eltehet. A szárított virágok és levelek remek alapjai a gyógyító teáknak.
Míg a szárított bodzavirágot sokan immunerősítőként, izzasztóként teszik el júniusban a téli időszakra, a levendula nyugtató, szorongásoldó hatása miatt igazán kedvelt a nyár közepén, a kamilla pedig kiváló gyulladáscsökkentő. Szerencsére ezeken kívül bőséggel akadnak olyan növények, amit még a kora őszi időszakban is érdemes begyűjteni.
Gyógynövényes szörpök
A gyógynövények szárítva jól megőrzik hatóanyagaikat, ízüket. Noha szörpként feldolgozva hatóanyagaik kevésbé maradnak dominánsak, néhány kedvező hatással így is számolhatnak fogyasztói. Ha sikerült idén sokat gyűjteni valamelyikből, érdemes néhány üveggel eltenni belőle a szürke, melankolikus, hűvös napokra.
A következő receptek a bodzaszörphöz hasonlóan néhány napos áztatással vagy forralással is működnek. Tartósíthatók pici nátrium-benzoát hozzáadásával vagy dunsztolással is.

Akinek van rozmaringja, annak mindenképpen érdemes leszárítania egy kisebb adagot, hiszen a növény javítja az agy vérellátását, élénkít, és a szívet is védi. Szörpként 3 liter vízhez tegyél 2 kilogramm cukrot (vagy más édesítőszert), 3 darab felkarikázott biocitromot és két nagy marékkal a növény friss hajtásaiból. Pár nap után leszűrhető.
Fotó: Diana Miller / Getty Images Hungary

A borsmenta enyhén élénkítő hatású, könnyíti a gyomrot, segíti az emésztést. A kertben a növény hamar elburjánzik, így bőven marad a tea mellett felesleg. Különleges
szörpöt is készíthetsz belőle 2 liter víz, 1 kilogramm cukor, 5 dekagramm citromsav, 2 nagy marék mentalevél, egy biocitrom és lime hozzáadásával.
Fotó: peredniankina / Getty Images Hungary

A tavasszal visszavágott citromfű sok helyen második hajtását hozza: a növény az alvást segítő hatással bír, csökkenti a szorongást, és a gyomrot is védi. Frissítő,
citromos szörp is készülhet a felesleges növényből: 2 marékhoz 2 liter víz, 2 kilogramm cukor, 2 citrom és 5 dekagramm citromsav felhasználásával. Cukor helyett mézzel is isteni!
Fotó: UrÅka BatistiÄ / Getty Images Hungary

Az orvosi zsálya gyulladáscsökkentő, emésztéssegítő hatása miatt kedvelt teanövény, de különleges karaktere miatt szörpnek is tökéletes. 2 jókora marék levelet – lehetőleg friss hajtásokat, a növény felső leveleit – tedd 3 liter vízbe, amiben feloldottál 2 kilogramm cukrot. 2 felkarikázott biocitrommal és két evőkanál citromsavval ízesítsd, hagyd állni 2-3 napot, és szűrd le!
Fotó: Muenz / Getty Images Hungary

A cickafark remek gyógynövény a menstruációs panaszok ellen, görcsoldásra, a ciklus beállítására, ráadásul a gyomrot is védi. Karakteres ízű szörp készülhet 3 liter vízzel, 2 kilogramm cukorral, egy marék virágos fűvel. Két biocitrommal, egy evőkanál citromsavval ízesítheted.
Fotó: Vaivirga / Getty Images Hungary

A fürtös menta az ősz közepéig folyamatosan ontja virágzó hajtásait. Immunerősítő, enyhén megnyugtató hatása miatt remek teanövény, és a borsmentánál kevésbé mentolos ízű. A szörpjéhez 3 liter vízbe tegyél 2 kilogramm cukrot, ehhez két-három marék növényt adj – lehetőleg a felső, virágos hajtásokból -, 2 biocitromot vagy lime-ot és két evőkanál citromsavat. Két nap áztatás után szűrd le!
Fotó: koromelena / Getty Images Hungary

Az egyszer levágott csalán is friss hajtásokat növeszthet az őszre, amelyből gyulladáscsökkentő, vízhajtó, vércukorszint-stabilizáló tea készülhet. A növény sokoldalú, ám szörpnek már kevesebben teszik el, pedig érdemes, friss, üde ízvilágú. Ehhez 3 liter vízben oldj fel 2 kilogramm cukrot, kihűlés után tegyél hozzá 2-3 marék csalánt, 3 biocitromot.
Fotó: SStajic / Getty Images Hungary

A komlótobozt teaként nyugtató, altató hatása miatt fogyasztják. Jellegzetes illata és íze miatt különleges szörpnek is ideális a növény. Ehhez 2 liter vízben oldj fel egy kilogramm cukrot, tegyél hozzá egy biocitromot, és hagyd ázni a 2-3 marék komlótobozt pár napig, majd leszűrheted, tartósíthatod.
Fotó: ingwio / Getty Images Hungary
(Képek: Getty Images.)