8 gyógynövényes szörp a rozmaringtól a mentáig: most még érdemes leszedni és eltenni télire

A gyógynövényekből nemcsak tea, hanem akár szörp is készülhet.

citromfu-szorp
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nyáron és ősszel csak úgy dúskál az ember a finomabbnál finomabb gyümölcsökben, gyógynövényekben, bogyókban, amelyeket télire is eltehet. A szárított virágok és levelek remek alapjai a gyógyító teáknak.

Míg a szárított bodzavirágot sokan immunerősítőként, izzasztóként teszik el júniusban a téli időszakra, a levendula nyugtató, szorongásoldó hatása miatt igazán kedvelt a nyár közepén, a kamilla pedig kiváló gyulladáscsökkentő. Szerencsére ezeken kívül bőséggel akadnak olyan növények, amit még a kora őszi időszakban is érdemes begyűjteni.

Gyógynövényes szörpök

A gyógynövények szárítva jól megőrzik hatóanyagaikat, ízüket. Noha szörpként feldolgozva hatóanyagaik kevésbé maradnak dominánsak, néhány kedvező hatással így is számolhatnak fogyasztói. Ha sikerült idén sokat gyűjteni valamelyikből, érdemes néhány üveggel eltenni belőle a szürke, melankolikus, hűvös napokra. 

A következő receptek a bodzaszörphöz hasonlóan néhány napos áztatással vagy forralással is működnek. Tartósíthatók pici nátrium-benzoát hozzáadásával vagy dunsztolással is.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük