Csökkenti az éhséget, a rákos sejtek kialakulását, és most van szezonja - Ennyi mindenre jó a gránátalma
Egy különleges alternatíva a vitaminok pótlására.

- Így mutat ugyanaz a bőrhatású nadrág különböző stílusú szettekben: elképesztő, mennyi lehetőség rejlik benne »
- 4 nőies stílusvariáció a hullámos frizurára, ami most nagyon divatos: így készítheted el a csodás loknikat »
- Palvin Barbival az élen ők azok, akik sokak öltözködését inspirálják: 8 gyönyörű nő, aki fiatalon lett népszerű stílusikon »

- Végleg törlődhet a Gmail-fiókod összes levele, ha ezt csinálod: több milliárd ember érintett
- Melyik magyar város látnivalója Gázi Kászim pasa dzsámija? 8 kérdés az ország neves helyeiről
- 3 európai ország, ahova kevés magyar utazik, pedig érdemes lenne: igazi gyöngyszemek
- Jelentős szigorítás várhat az autósokra: sokan elveszíthetik miatta a jogosítványukat
- Fontos változás jön a magyarországi utakon: komoly büntetést kaphat, aki nem tud róla
Jótékony tulajdonságai révén nem véletlen, hogy a gránátalmát a gyümölcsök királyának is nevezik: a kemény, hártyás résznél megbúvó rubinpiros magocskák rendkívül egészségesek, és olyan anyagokat tartalmaznak, melyek jó hatással vannak a szervezetre és az immunrendszerre egyaránt.
A gránátalma a rostok, vitaminok és ásványi anyagok igazi kincsesbányája: kiváló K-vitamin-, folsav-, kálium- és magnézium-, továbbá jó B5-, B6- és E-vitamin-forrás, de antioxidáns tannin- és flavonoidtartalma is magas. Ezek mellett nagy mennyiségű C-vitamint is tartalmaz, mely elengedhetetlen az immunrendszer megfelelő működéséhez, így egy különleges és ízletes alternatíva lehet a vitaminok pótlására is.
Ennyi mindenre jó a gránátalma
A gránátalmát nemcsak önmagában, de lé formájában is lehet fogyasztani. Napi egy pohár gránátalmalé jót tesz a szívnek, csökkenti a rákos sejtek kialakulását, a vérnyomást, valamint a koleszterinszintet is. A gránátalmában olyan hatóanyagok vannak, melyek védik a májat és a vesét a toxinoktól, sőt a korábbi károsodások regenerálásához, kijavításához is hozzájárulnak. Gyulladáscsökkentő hatóanyagainak köszönhetően enyhítheti az ízületi gyulladásokkal járó megbetegedések panaszait, vastartalma miatt pedig vérszegénység ellen is jó. A gránátalmának jelentős öregedésgátló tulajdonsága van, a gránátalma leve ugyanis képes csökkenteni a ráncok kialakulását, egészségessé és rugalmassá teszi a bőrt.

Csökkenti a rákos sejtek kialakulását
Egy nemrégiben készült tanulmány szerint az egzotikus gyümölcs segíthet számos rákbetegség megelőzésében is. Channing Paller kutatóorvos régóta vizsgálta a gránátalma hatását a prosztatarákban szenvedő férfiaknál. A prosztata mirigyei által termelt és a vérben is megjelenő sajátos fehérje a PSA, amelynek szintje az egészséges férfiak esetén alacsony, a magas PSA-szintnél azonban már felmerül a rák lehetősége. A kutatásba olyan férfiakat vontak be, akiknek emelkedett volt a PSA-értékük, velük napi 2 dl gránátamalevet itattak. A gránátalma egyedülálló polifenoltartalmának révén jelentősen csökkentette a PSA növekedését, azaz lelassította a betegség folyamatát. A polifenolok erős antioxidáns hatású anyagok, külön kiemelendő közülük az ellagsav, ami a rákkeltő anyagok termelődését, másfelől a daganatok vérellátását biztosító erek képződését gátolja.
Csökkenti az éhséget
A gránátalma nem csupán egészséges, de segít megszabadulni a pluszkilóktól is. A Daily Mail számolt be arról a kísérletről, amelyet az edinburgh-i Margit Királynő Egyetem kutatói 29 önkéntes bevonásával végeztek el. A kísérleti alanyok felének gránátalma-kivonatot adtak, a másik felének pedig placebót. A gránátalma-kivonatot fogyasztó csoport a háromhetes vizsgálat ideje alatt 22%-kal kevesebbet evett, mint a placebót kapó. Előbbiek átlagos adagja 447 gramm tészta volt, utóbbiaké 574 gramm. Számításaik szerint a gyümölcs olyan polifenolokat tartalmaz, amelyek csökkentik az étvágyat, ezáltal hozzájárul a súlycsökkenéshez.
Hogyan fogyaszd a gránátalmát?
A gránátalma nem tartalmaz telített zsírokat, magas rosttartalommal bír, ami igen előnyös az emésztőrendszer számára. Magjait fogyaszthatod turmix formájában, készíthetsz belőle reggelit joghurttal és zabpehellyel, de díszítheted velük a zöldsalátát, valamint szószokhoz és süteményekhez is adhatod.
Ha a gránátalmalé mellett döntesz, a kiválasztásakor mindig fontos, hogy ellenőrizd a címkét, és meggyőződj arról, hogy az adott ital nem tartalmaz hozzáadott cukrot. A hozzáadott cukor ugyanis megnöveli a gránátalmalé kalóriaértékét, így kevésbé lesz egészséges, és kevésbé segíti a fogyást. A lé jellegzetessége, hogy megőrzi a gyümölcs tulajdonságait és összetevőit, nem veszít azok mennyiségéből és a hatóanyagokból.
10 superfood rák ellen
A megelőzés egyik legegyszerűbb módja az egészségtudatos étkezés, mely évtizedekkel hosszabbíthatja meg az életet.
Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary
OLVASD EL EZT IS!

- megelőzés
- antioxidáns
A 10 legerősebb antioxidáns-tartalmú étel: olcsók, és egész évben kaphatók

- gyümölcs
- egészséges