4 betegség, amit a hasi fájdalom jelez először: a méhnyakrák és az IBS első tünete is ez
A kellemetlen tünetek intő jelként is szolgálhatnak, hogy valami nincs rendben odalent.

görcsök-folyás2
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A nem menstruáció alatt jelentkező görcsök és a fehér folyás lehet a terhesség jele is, de ha ez kizárható, mindenképpen érdemes kivizsgáltatni a tünetek okát.

Dr. Hernádi Balázs, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyász adjunktusa szerint azokat többek közt fertőzés és endometriózis is okozhatja.

Terhesség is okozhat görcsöket és fehér folyást

Bár a hasi görcsök és a fehéres, opálos színű folyás jellemzően a menstruáció előtt néhány nappal jelentkező tünetek, bizonyos esetekben a terhesség jelei közt is előfordulhatnak. Ilyen lehet még többek közt a fáradtság, az enyhe vérzés, az érzékennyé váló mellek, a hányinger, hányás, a hangulatváltozások és a gyakori vizelési inger.

görcsök-folyás1
Fotó: Moyo Studio / Getty Images Hungary

Mivel azonban ezek a tünetek akár más hormonális változásokra vagy a fogamzásgátlás mellékhatásaira is utalhatnak, mindenképpen jó ezeknek nőgyógyászati vizsgálaton utána járni.

Más lehetséges okok a tünetek mögött

Kismedencei gyulladás: a kismedencei gyulladás egy súlyos szövődményekkel járó, elsősorban a szexuálisan aktív hölgyeket érintő betegség. A kismedencei gyulladás gyakorlatilag a női nemi szervek gyulladásos állapota, aminek hátterében elsősorban petevezetéken át történő fertőzés áll, igen gyakran szexuális úton terjedő fertőzés. Ez a betegség nem feltétlenül okoz tüneteket, de az sem ritka, hogy éppen az alhasi görcsök, a szokatlan folyás, a szex során érzett fájdalom, a láz vagy vizelés alatt érzett égő érzés hívják fel rá a figyelmet. A kismedencei gyulladás kezelése azonban nemcsak a tünetek megszüntetése miatt fontos, de azért is, mert kezeletlenül akár meddőséget is okozhat.

görcsök-folyás3
Fotó: magicmine / Getty Images Hungary

Méhnyakrák: a méhnyakrák kezdeti stádiumban nem okoz jellegzetes tünetet, később pedig a szex utáni és a menstruációs ciklusok közti vérzés, a medencetáji fájdalom és a folyás adhat okot gyanakvásra. Sikeres kezelésének alapja a korai felismerés, ami az éves nőgyógyászati szűréssel érhető el a leghatékonyabban.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ha gyulladás, akkor CRP gyorsteszt

A C-reaktív protein (CRP) egy májban képződő fehérje, melyet bakteriális fertőzések és gyulladásos megbetegedések kimutatására használnak, ezért a tesztet az akut fertőzéses megbetegedésre utaló jelek, úgymint hőemelkedés, láz, fejfájás vagy gyengeség esetén érdemes elvégezni.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Endometriózis: az endometriózis egy fájdalmas állapot, amely során a méhnyálka kijut a méh üregéből, és az érintett területeken gyulladást okoz. Az így kialakuló későbbi hegszövet különösen fájdalmas lehet a menstruáció időszakában, de máskor is okozhat alhasi fájdalmat, görcsöket. Mindenképpen nőgyógyászati kezelést igényel, hiszen a kínzó tüneteken kívül meddőséget is okozhat.

Irritábilis bél szindróma (IBS): az IBS szerteágazó tünetei közt - amelyek főként emésztőszervi problémák - szintén szerepelhetnek az alhasi görcsök és a nyákos székletürítés, amely könnyen összekeverhető a fehér folyással. Ha bebizonyosodik az IBS diagnózisa, a kezelés elsősorban gasztroenterológus és pszichológus feladata.

Csak az orvos diagnosztizálhatja a problémát

- Mivel mind az alhasi görcsöknek, mint a fehér folyásnak számos oka lehet, fontos, hogy a diagnózist orvos állítsa fel. Ki kell zárnunk ugyanis olyan betegségeket, állapotokat, mint a vetélés, a méhen kívüli terhesség, a ciszták, miómák jelenléte, a bakteriális vaginózis és a nyári időszakban különösen gyakori gombás fertőzés - ismerteti dr. Hernádi Balázs.

GettyImages-102322754
Fotó: Peter Dazeley / Getty Images Hungary

 - Vagyis ha a panaszok nem múlnak el néhány nap alatt, esetleg más tünetek is társulnak hozzájuk, mindenképpen ki kell vizsgálni, mi lehet a háttérben, és meg kell kezdeni a szükséges kezelést. 

Milyen ételeket érdemes fogyasztani menstruáció alatt? Ez a 9 csökkentheti a kellemetlen tüneteket

A menstruáció és az azt megelőző időszak sokak számára felér egy rémálommal, ám bizonyos táplálékok enyhíthetik a tüneteket.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük