Komoly tüneteket is jelezhet a két menstruáció közötti éles fájdalom - Nem szabad figyelmen kívül hagyni

A peteérés folyamata néha középidős fájdalommal járhat, de ha nagyon erősek a tünetek, érdemes orvoshoz fordulni.

Középidős fájdalom
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az ovuláció, vagyis a peteérés a menstruációs ciklus közepe táján következik be, és gyakran okoz úgynevezett középidős fájdalmat.

Dr. Hernádi Balázs, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyásza azonban arra figyelmeztet, hogy a ciklus felénél jelentkező alhasi fájdalomnak más okai is lehetnek, ezért fontos a kivizsgálás.

Miért okozhat fájdalmat az ovuláció?

Az ovuláció, vagyis a peteérés során a megérett petesejt kiszabadul a petefészekből, és a petevezetékbe jut. Ekkor találkozhat a hímivarsejttel, és megtörténik a fogamzás, illetve ha ez nem következik be, 2-3 nap alatt elpusztul, az előkészített nyálkahártya pedig leválik, és a hüvelyen át kiürül a szervezetből - menstruáció formájában.

ovulációs-fájdalom3
Fotó: transurfer / Getty Images Hungary

Maga az ovuláció nem minden nőnél okoz tünetet, de sokaknál jelentkezik az úgynevezett középidős fájdalom és vérzés, esetleg más tünetek is. Ennek a jelenségnek nem pontosan tisztázott az oka, de lehetséges, hogy a kilökődés előtti tüszőnövekedés, vagy a megrepedt tüszőből származó vér vagy folyadék kiszabadulása az, amely irritálhatja a kismedence szöveteit. Mindenesetre az ezt tapasztaló nők enyhe, tompa kellemetlenségről vagy akár éles, komoly fájdalomról is beszámolhatnak.

Más is okozhatja a középidős fájdalmat

- Ahhoz, hogy eldöntsük, pontosan mi okozza a ciklus közepén jelentkező fájdalmat, a nőgyógyászati kivizsgáláson túl szükség lehet további vizsgálatokra is, mint például laborvizsgálatok, hüvelyi vagy hasi ultrahang. Ezenkívül a kikérdezésnél nagyon hasznos, ha a beteg be tud számolni arról, pontosan mikor jelentkezik a fájdalom, meddig tart, vannak-e más tünetek is, illetve hogy mitől múlik el. Mindezeket összevetve születhet meg a pontos diagnózis, és szükség esetén elkezdődhet a kezelés - hangsúlyozza Hernádi doktor.

Ilyen okok állhatnak a középidős fájdalom mögött

Ciszták: a nőgyógyászati ciszták egy része sokszor nem okoz fájdalmat - például a dermoid tömlő, vagy a PCOS -, de például a petefészekciszták miatt fájdalom, görcs, puffadás is előfordulhat. A petefészken elhelyezkedő endometriózis jellegzetes példája pedig az úgynevezett csokoládéciszta, amely súlyos tüneteket és következményeket okoz. A pontos diagnózishoz szükség lehet ultrahangos, CT- vagy MRI-vizsgálatra.

Endometriózis: az endometriózis egy fájdalmas állapot, amely során a méhnyálka kijut a méh üregéből, és az érintett területeken gyulladást okoz. Az így kialakuló későbbi hegszövet vagy endometrikus összenövés különösen fájdalmas lehet a menstruáció időszakában, de máskor is okozhat alhasi fájdalmat.

ovulációs-fájdalom2
Fotó: EmirMemedovski / Getty Images Hungary

Fertőzés vagy nemi betegség: ha a fájdalom mellett olyan tünetek is jelentkeznek, mint folyás, csípő, égő vizelet, esetleg láz, mindenképpen fontos a kivizsgálás és a kezelés, hiszen a kezeletlen nemi betegségek és akár egy húgyúti fertőzés is okozhat szövődményeket.

Méhen kívüli terhesség: az egyoldali medencefájdalom a méhen kívüli terhesség jele is lehet, amely mielőbbi kivizsgálást és ellátást igényel.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Mikor szükséges orvoshoz fordulni?

- Mindenképpen érdemes részt venni egy nőgyógyászati kivizsgáláson, ha a középidős fájdalom nagyon komoly, ha nem szűnik meg néhány órán vagy legfeljebb néhány napon belül, ha nem jól reagál a vény nélküli fájdalomcsillapítókra, illetve ha más tünet is jelentkezik, vagy felmerül a terhesség, méhen kívüli terhesség gyanúja - hangsúlyozza dr. Hernádi Balázs, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyász adjunktusa.

10 gyógytea, amely enyhíti a menstruációs panaszokat: kúraszerűen fogyasztva csodát tesznek

Nem kell rögtön a gyógyszerekhez nyúlni, ezeknek a gyógyteáknak a rendszeres fogyasztása nagyon sokat segít a menstruációs fájdalmakon.

10 gyógytea, amely enyhíti a menstruációs panaszokat: kúraszerűen fogyasztva csodát tesznek

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük