Tályogok is kialakulnak, ha nem kezelik a hüvelygyulladást: miért veszélyes az öndiagnózis?

Jól kezelhető az intim probléma, amint van rá lehetőség, érdemes felkeresni egy szakorvost.

huvelygyulladas3
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A hüvelygyulladás szinte a leggyakoribb intim probléma a nők körében, melyet jellemzően valamilyen fertőzés okoz. Nemcsak a tünetek miatt kellemetlen, hanem a párkapcsolatot is gyengítheti, ha olyan problémák merülnek fel, amik akadályozzák az együttléteket.

Szinte nincs is olyan nő, aki ne esett volna már át életében legalább egyszer rajta, és sajnos sokaknál visszatérő kellemetlenségeket okoz. Ha nem tenyésztik ki a kórokozót, akkor nem lehet rendesen kezelni, hiába vesznek rá valamit krémet vagy gyógyszert a patikában. Dr. Józan Gyöngyi, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyász-sebésze a gyulladás okait és kezelését ismerteti.

Érzékeny a hüvelyflóra

A nők egyik legérzékenyebb, a fertőzésekre legfogékonyabb része a hüvely, mivel az ott lévő flóra igen könnyen felborul különböző hatások következtében. Ilyen tényező lehet például a nem megfelelő - túl kevés vagy túl sok - intim higiénia, gyakori szexuális partnercsere, hormonzavarok, gyógyszerek, egyes betegségek, mint például a diabétesz, vegyi anyagok, tusfürdők, mosószerek. Ezek mind könnyen felborítják az itt lévő kényes egyensúlyt, ami kedvez különböző fertőzéseknek.

huvelygyulladas1
Fotó: champja / Getty Images Hungary

A hüvelygyulladás más néven vaginitisz, esetleg kolpitisz. Leggyakrabban valamilyen fertőzés okozza: baktérium, gomba, illetve parazita. Ezek akkor tudnak leginkább zöld utat kapni, ha a hüvely savas kémhatása lúgos irányba tolódik a lactobaclillusok számának megfogyatkozása miatt.

A hüvelygyulladás jellemző tünetei

  • Abnormális folyás
  • Égő, viszkető érzés
  • Fájdalmas közösülés
  • Piros, duzzadt nemi szerv

Legtöbbször könnyen kezelhető

A hüvelygyulladás kezeléséhez elengedhetetlen a tenyésztés, mely során kiderül, mely kórokozó váltotta ki a problémát. A szükséges terápiát ez nagyban befolyásolja, hiszen nem mindegy, hogy gombás, bakteriális, vírusos a fertőzés.

huvelygyulladas2
Fotó: Kateryna Kukota / Getty Images Hungary

Jó esetben, alapos kikérdezés után az is kiderülhet, mi válthatta ki a káros mikroorganizmusok elszaporodását - például nem megfelelő higiénia, antibiotikumos kezelés után felborult hüvelyflóra vagy változókor. Amennyiben klimax, esetleg valamilyen betegség, például diabétesz generálta a problémát, úgy természetesen azt is kezelni kell. A terápiához hozzátartozik a lactobacillusok visszatelepítése is, hiszen enélkül az állapot csak ideiglenesen szűnik meg, később vissza-visszatér. Az újrafertőződés elkerülése érdekében fontos továbbá az állandó szexuális partner kezelése is.

Miért fontos a megfelelő, idejében történő kezelés?

- A gyors kezelés nemcsak a kellemetlen tünetek miatt fontos, hanem mert ha az érintett nem kap szakszerű segítséget, úgy komoly szövődmények is felléphetnek - figyelmeztet dr. Józan Gyöngyi nőgyógyász.

A cikk az ajánló után folytatódik

A fertőzés, gyulladás ráterjedhet a méhre, petefészkekre, nyakcsatornára, rossz esetben a hashártyára is. Ilyen esetekben könnyen elzáródhatnak a petevezetékek, összenövések keletkezhetnek, megnő a meddőség, vetélések esélye, tályogok is kialakulhatnak, sőt akár életveszélyes hashártyagyulladás is felléphet.

Gyulladáscsökkentő, vízhajtó gyógynövényteák hólyaghurut ellen: elmulasztják a fájdalmas vizelést

Hólyaghurut vagy felfázás esetén is vannak olyan gyógynövények, amiket bátran lehet használni - mutatjuk a hatékony gyógyteákat.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük