Akár vetélést is okozhat a gyakori fertőzés: törülközővel is elkapható a trichomoniázis
A trichomoniázis nem csak nemi úton kapható el, viszont akár a magzat egészségét is károsíthatja. Ezeket kell tudni a fertőzésről!

GettyImages-1041085098
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A trichomoniázis, mondhatni, a leggyakoribb nemi úton terjedő fertőzés, mely ugyanúgy megfertőzheti a nőket és a férfiakat is. 

Van, hogy csak igen enyhe tüneteket okoz, ám súlyos, kezeletlen esetben komoly kismedencei gyulladásokat generálhat. Dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza az állapotra jellemző panaszokat és kezelését ismerteti.

Szexuális úton terjedő fertőzés, mely törölközővel is elkapható

A trichomoniázis nevű, nemi úton terjedő intim fertőzést a trichomonas vaginalis nevű mikroorganizmus okozza. Elsősorban szexuális úton történhet meg a fertőzés, ám mivel ezek a kórokozók nedves közegben hosszan, akár több órán át életképesek maradnak, előfordulhat, hogy törölközővel, szivaccsal is át lehet adni a másiknak. 

Nem csak nemi úton terjed
Nem csak nemi úton terjed

Igen jól gyógyítható betegségről van szó, ám mivel van, hogy tünetszegény, ezért kezelés hiányában krónikus panaszokat is előidézhet, például petefészek-gyulladást, de hatással lehet a termékenységre, várandósságra is, ugyanis a magzat fertőződését, korai burokrepedést, koraszülést, vetélést is okozhat!

Tünetei

  • Folyás (sárgás, zöldes, habos, bűzös)
  • Csípő, égő érzés vizelés közben
  • Alhasi fájdalom
  • Külső nemi szervek érzékenysége, viszketése
  • Fájdalmas közösülés

Férfiaknál gyakran nem okoz tüneteket, ha mégis, akkor vizelés közben égő érzés, gyakori vizelési inger, valamint prosztatagondok hívják fel rá a figyelmet.

- A diagnózis a hüvelyváladék mikroszkópos vizsgálata során, kenetvétellel állítható fel - mondja dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás, ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.


Kizárólag online elérhető, a FeminaShopban! 

Promóció

Így kell kezelni és megelőzni a szövődményeket

Szerencsére a trichomoniázis igen jól kezelhető betegség, melynek fennállása esetén antibiotikumos kezelés indokolt. Viszont nagyon fontos, hogy utána alkalmazzon a beteg lactobacillus-helyreállító kúrát, mivel az antibiotikum megöli a “jó” lactobacillusokat is, melyek a hüvely savas PH-ját adják. Amennyiben ez nem történik meg, úgy egyéb fertőzéseket is összeszedhet az illető, mivel a kórokozók a lúgosabb környezetet kedvelik.

További tanács, hogy a kezelés időtartama alatt - és ebbe a partner kezelése is beletartozik - kerülni kell a szexuális együttléteket! 

Erre figyelj az önvizsgálat során

A mellek rendszeres vizsgálata rendkívül fontos, hiszen a korai felismerés életet menthet. Képeken mutatjuk azokat az elváltozásokat, amelyekkel mindenképpen orvoshoz kell fordulnod!

(Képek forrása: Getty Images)

Ezt is szeretjük