Lassítja az öregedést, óvja a szemet és a májat: a gojibogyó 6 áldásos hatása a szervezetre
A gojibogyó a vizsgálatok szerint javíthatja a közérzetet és a fizikai teljesítőképességet is.

szárított goji bogyó
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az itthon többnyire szárított formában kapható, piros kis szuperbogyót, a gojibogyót Ázsiában már évszázadok óta használják igen kedvező gyógyhatásai miatt, többek között a vese- és a májbetegségek megelőzéséért. Egyesek szerint a termés a fiatalság megőrzésének kulcsa, és afrodiziákumként még a szexuális étvágyat is növeli.

Ha az idő múlását nem is tudja megállítani, az tény, hogy sejtvédő antioxidánsokban, vitaminokban gazdag, és a fogyasztása a mindennapokban többféleképpen is támogathatja a szervezetet.

A gojibogyó pozitív hatásai

A gojibogyó (Lycii fructus) az ördögcérna nemzetségébe tartozó egyes fajok, jellemzően az úgynevezett Lycium barbarum ehető termése. Az angolról történő fordítás miatt magyarul olykor farkasbogyónak nevezik. A lícium, vagyis az ördögcérna egyébként a burgonyafélék családjának tagja, kisebb cserjékként és fákként találkozni vele. A pozitív egészségügyi hatásairól ismert gyümölcs többnyire Ázsiából, főként Kínából származik.

A gojibogyóval kapcsolatos kutatások folyamatosan zajlanak, a vizsgálódások szerint az egészség megőrzésében különböző módokon vehet részt. A látás megóvását jelentős antioxidáns-, különösen a magas zeaxanthintartalma, valamint a benne lévő béta-karotin révén támogathatja. Segíthet az UV-sugárzás, a szabad gyökök és az oxidatív stressz okozta károsodások kivédésében. A többi bogyós gyümölcshöz hasonlóan C-vitaminban gazdag, így az immunrendszer működésére is jó hatással van. Az antioxidánsok is ismertek immunerősítő, gyulladáscsökkentő tulajdonságukról. 

A gojibogyó béta-karotin-tartalma az ehető növények között az egyik legmagasabb, ez pedig a szem, a csontok és a bőr egészsége miatt is lényeges. A béta-karotin az A-vitamin elővitaminja, a bőrvédő krémek kedvelt összetevője, ami segít a bőröregedés késleltetésében.

A cukorbetegeknek és inzulinrezisztenciásoknak leginkább ajánlott gyümölcsök között bogyós gyümölcsök szerepelnek. Egy 2012-es, 2-es típusú diabétesszel élők körében végzett vizsgálat arra a következtetésre jutott, hogy a gojibogyóból kivont poliszacharid csökkentheti, egyensúlyban tarthatja a vércukorszintet. A termés javíthatja az inzulinrezisztenciát és a glükóztoleranciát. Egy másik, 2008-as kutatás során egészséges felnőttek 120 milliliter gojibogyó-gyümölcslét fogyasztottak két héten át, míg a kontrollcsoport placebót kapott. A végén különböző kérdőíveket töltöttek ki az általános közérzetükre, energiaszintjükre, emésztésükre vonatkozóan. A gyümölcslét ivók magasabb energiaszintről, jobb alvásminőségről, nyugodtságról és elégedettségről, valamint az emésztés megfelelő működéséről számoltak be.

A tradicionális kínai orvoslásban a termést a májbetegségek kezelésében előszeretettel használják. Májvédő képességét állatkísérletekkel támasztották alá, egy patkányokon végzett vizsgálatnál például az alkohol okozta károsodás kivédésében, progressziójának megakadályozásában találták hasznosnak.

A cikk az ajánló után folytatódik

A gojibogyó tehát a kutatások szerint segíthet a látás, a bőr és a máj védelmében, a vércukorszint beállításában, az immunrendszer támogatásában, illetve fokozhatja az általános fizikai és szellemi jóllétet.

Hogyan fogyasztható?

A gyógynövény- és bioboltok polcain leginkább aszalt vagy szárított formában találkozni vele, de gyümölcsléként és kapszulaként is kapható. A szárított, illetve az aszalt bogyó a reggeli kásákhoz keverhető, de a javaslat szerint akár süteményekbe is süthető úgy, ahogyan a mazsola is, amelynek kinézetére és ízére kicsit hasonlít is. Leforrázva teaként fogyasztható, de smoothie-hoz, turmixhoz is adható, előtte néhány percre érdemes beáztatni, hogy puhuljon.

A gyógyszert, különösen a véralvadásgátlót és vérnyomáscsökkentőt szedőknek ajánlott konzultálniuk a háziorvosukkal, mielőtt beépítenék a termést az étrendjükbe.

8 szuperétel a látás egészségéért

Az időskori látásromlás megelőzésében bizonyos ételek rendszeres fogyasztása segíthet. Az egészséges táplálkozás jelentős mértékben hozzájárulhat egyes szembetegségek elkerüléséhez.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük