Mindig ugyanazon a válladon hordod a táskádat?
Erre a betegségre utal a szakember szerint
Farkas Lehel gyógymasszőr cikke.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Amikor az egyik oldali váll és csípő magasabban helyezkedik el, de automatikusan a magasabban lévő oldaladon hordod a táskádat.

Valószínűleg bele sem gondolsz, de ez az apróság egy gyakori mozgásszervi problémára, a gerincferdülésre utal. Cikkünkben Farkas Lehel okleveles gyógymasszőr mesél arról, milyen egyéb tünetek hívják fel a figyelmet a problémára, illetve mit tehetsz a felnőttkori gerincferdülés ellen.

Gerincferdülés gyanújára adhat okot

 • Az egyik lábadat szorítja a cipő.
 • Gyakran van hát- és derékfájásod.
 • Állandó fájdalom gyötri szinte egész tested.
 • Az egyik karod vagy lábad gyengébb a másiknál.
 • Minden ok nélkül elkezd kopni valamelyik ízületed.
 • Hosszabb séták után fáj a talpad, lábszárad, csípőd.
 • Gyakran nehezen kapsz levegőt, és szorít a mellkasod.
 • Ha kinyújtod a karodat, az egyik hosszabb a másiknál.
 • Mindig ugyanazon az oldalon hordod a táskát, vagy cipekedsz.
 • Ha kinyújtott lábbal ülsz, az egyik lábad hosszabb, mint a másik.
 • Csak a jobb vagy bal oldalon tudod elvégezni egyes gyakorlatokat.

Tükörteszt

Felnőttkorban jóval nehezebb a gerincferdülés terápiája. Fontos, hogy minél előbb kiderüljön a mozgásszervi probléma, ebben segítségedre lehet egy tükör. Ha egyenesen állsz vele szemben, és azt látod, hogy egyik vállad magasabban van, vagy a csípőd, a medencéd csavarodik, a térdkalácsod az egyik lábon magasabban van, mint a másikon, az gyanakvásra adhat okot. A pontos diagnózist azonban reumatológus, ortopéd szakorvos állíthatja fel.

A gerincferdülés megelőzése és kezelése

Megelőzés szempontjából a legfontosabb, hogy minél változatosabban végezz többféle testmozgást. Ha ülőmunkád van, félóránként kelj fel kicsit, nyújtóztasd meg a tagjaidat, óránként sétálj egy keveset.

Ha kialakult a probléma, annak gyógykezelése függ a görbület, a deformitás mértékétől. 20-25 foknál kisebb görbület esetében elegendő a rendszeresen alkalmazott gyógymasszázs és gyógytorna párhuzamosan. Ennek célja, hogy a hátizomzat megerősödjön, a gerincoszlopot érintő, megtartó és támasztó felületes és mélyizomzatok szimmetriája, dinamikája visszanyerje rugalmasságát és kiegyensúlyozott erejét.

A kombinált kezeléssel, az izomcsoportok fokozatos fejlesztésével a gerincoszlop visszabillen egészséges helyzetébe, korrigálódik. A gyógykezelés hatékonyságát befolyásolhatja a kor és a nem, valamint a görbület súlyossága. A terápia végső célja a maximális korrekció és a panaszok megszüntetése.

Általában heti két-három foglalkozásra van szükség, emellett nélkülözhetetlen, hogy a páciens otthon is napi rendszerességgel végezzen tornagyakorlatokat. Sokszor kiegészítő kezelésként alkalmazott terápia az úszás és vízi gyógytorna.

Ezt is szeretjük