Ezek állhatnak a túlzott gázképződés mögött - Nem csak bizonyos ételek, betegség is okozhatja

A folyamatos puffadás nagyon kellemetlen lehet, így érdemes utánajárni, mi is okozhatja a panaszokat.

Gázképződés okai
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A gázok képződése az egészséges bélrendszer működésének természetes velejárója. A gyakori felfúvódás és túlzott gázképződés azonban már nemcsak kellemetlen, hanem komoly problémákat is jelezhet.

Dr. Sárdi Krisztina, a Budai Allergiaközpont gasztroenterológusa a leggyakoribb kiváltó okokról beszélt.

Mi okozza a gázképződést?

A gázképződés az emésztés velejárója, a vastagbélben a szénhidrátokat lebontó baktériumok miatt jelentkezik. A folyamat leginkább ahhoz hasonlítható, ahogyan a fermentálódás során a szőlőléből borrá alakuló folyadékban buborékok képződnek.

puffadás2
Fotó: Milena Shehovtsova / Getty Images Hungary

Átlagosan napi 0,5-2 liter gáz képződik a belekben, ennek azonban csak egy részét képezi az említett folyamat eredménye, a másik jelentős része külső forrásból származik, például az étkezés közben lenyelt levegőből. A gázok átlagosan napi 12-25 alkalommal távoznak a belekből, de ez természetesen függ az elfogyasztott ételektől és italoktól, illetve az esetleg fennálló egyéb panaszoktól is.

Van olyan, amikor már túlzott gázképződésről lehet beszélni

A felfúvódás, fokozott gázképződés erős hasi fájdalommal, görccsel is járhat. Teltségérzet, puffadás és gyakori böfögés is jelentkezhet. Az okai szerteágazók lehetnek.

  • Fokozott gázképződéshez vezethet, ha valaki túl sok levegőt nyel étkezések közben. Ez akkor szokott előfordulni, ha túl gyorsan, kapkodva eszik, vagy rágózik. Fontos időt szánni az étkezésre, odafigyelve, a falatokat alaposan megrágva enni, a rágógumit pedig kerülni.
  • Aki dohányzik, szintén több levegőt juttathat az emésztőrendszerébe, így a számtalan egyéb egészséget károsító ok mellett a felfúvódás megelőzése egy újabb indok a dohányzás elhagyására.
  • A szénsavas ásványvíz és üdítők fogyasztása szintén hajlamosító tényező.
puffadás3
Fotó: AzmanL / Getty Images Hungary
  • Felfúvódást okozhat, ha üvegből, flakonból vagy szívószálon keresztül iszik valaki. A legjobb pohárba tölteni az elfogyasztandó italt.
  • Székrekedés mellett gyakran jelentkezik felfúvódás, fokozott gázképződés is. Akinek ilyen panasza van, először érdemes megvizsgálnia, mennyi folyadékot fogyaszt naponta, mozog-e rendszeresen - az ülőmunka hajlamosító tényező -, illetve a táplálkozása tartalmaz-e elegendő rostot, amik lehetnek teljes kiőrlésű gabonák vagy zöldség és gyümölcs.
  • Problémás élelmiszerek: a szénsavas üdítők és a közismerten puffasztó hatású zöldségfélék mellett felfúvódást okozhatnak az arra érzékenyeknél a mesterséges édesítőszerek, az olajban sült, magas zsírtartalmú vagy épp túl fűszeres ételek is. Érdemes megfigyelni - akár táplálkozási naplót vezetni -, hogy milyen élelmiszerek okoznak tüneteket, és azokat a továbbiakban kerülni. Visszatérő panaszok esetén azonban nem elhagyható a gasztroenterológiai kivizsgálás, mert akár valamilyen elváltozás vagy ételérzékenység is állhat a háttérben.

Ha ez nem segít, milyen gyakori okok állhatnak a háttérben?

A túlzott gázképződés hátterében olyan elváltozások is állhatnak, mint a laktózintolerancia. Tejcukor-érzékenység esetén, elegendő laktáz enzim hiányában a vékonybélben a tejcukor lebontása nem tökéletes, ez okozza az erjedést, a túlzott gázképződést.

A gluténérzékenység mindkét formája, az autoimmun és a nem cöliákiás gluténérzékenység esetén is gyakori panasz a puffadás, felfúvódás és gázképződés.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Fruktózfelszívódási zavar esetén az érintettek nem képesek tökéletesen lebontani a gyümölcscukrot, a fruktózt. Ilyen esetben is jelentkezhetnek hasi panaszok.

A kontaminált vékonybél szindróma (SIBO) és az irritábilis bél szindróma (IBS) irányába is érdemes vizsgálódni, ha az egyéb panaszok alapján felmerül a gyanú, hogy valamelyiknek köze lehet a tünetek megjelenéséhez.

Mit javasol a szakorvos?

- A felfúvódás, túlzott gázképződés gyakori panasz, sokan szenvednek tőle. Érdemes az említett szokásainkon változtatni, hogy elkerüljük, ha azonban a panaszok nem szűnnek, tartós vagy visszatérő tünetek esetén mindenképp indokolt a gasztroenterológiai vizsgálat. Az első beszélgetés, a beteg kikérdezése során meg tudjuk határozni a továbbiakban szükséges vizsgálatokat - magyarázza dr. Sárdi Krisztina.

puffadás4
Fotó: Bsip / Getty Images Hungary

A diagnózist követően a kiváltó októl függően a javasolt életviteli és diétás tanácsok, esetleg gyógyszeres kiegészítő kezelés segítségével megszüntethetők a kellemetlen panaszok.

Gyógynövények puffadás és székletzavarok ellen

Néhány erős gyógynövény a bélprobléma kínzó tüneteit is enyhíti, így irritábilis bél szindróma esetén is javasolt.

Szupererős gyógynövények puffadás és székletzavarok ellen: IBS esetén is ajánlottak

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük