Puffadás és epebántalmak ellen is remek az angyalgyökér: hogyan érdemes fogyasztani?

Az angyalgyökér emésztési panaszoknál is bevethető, mégis kevesen ismerik ma.

angyalgyökér-angelikafű

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az angyalgyökér - vagy más néven angelikafű - manapság nem túl közismert gyógynövény, pedig egykor nagy tiszteletnek örvendett, a legerősebb gyógyhatású szerek egyikeként tartották számon.

Egy biztos: az angyalgyökér erős hatása miatt ma is több figyelmet érdemelne, hiszen a zellerek családjába tartozó gyógy- és fűszernövény emésztési panaszok fennállása esetén, vizelethajtásra és idegerősítésre is alkalmazható.

Az angyalgyökér történelme

A gyógynövény különlegesen szép neve legendájából fakad: a hagyomány úgy tartotta, hogy az angyalok hozták a földre a pestisjárványok idején, hogy meggyógyítsa az embereket. A népi nevei közé tartozik még az arkangyalfű és a Szentlélek gyökere is.

Az angelikafű egyébként kimondottan Európa északi és hegyvidéki, hűvösebb klímájú helyein nő természetes körülmények között. A középkorban a szerzetesek kezdték el termeszteni a kolostorok kertjeiben, felfigyelve gyökerének jótékony hatásaira.

Az angyalgyökér hatásai

Az angyalgyökérről legendája miatt sokáig úgy tartották, hogy meggyógyítja a pestist, emellett hatékony ellenméregként tekintettek rá, noha e tulajdonságaira tudományos bizonyíték nincs. A növény hatóanyagai azonban így is erősek, gyökerét, magját és gyümölcsét a gyógyszergyártásban is hasznosítják.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ajándékozz szakácskönyvet karácsonyra!

Egy könyvvel nem csak tárgyat ajándékozol, hanem élményt is. 

Mentes Anyu szakácskönyveiből készített ételek lehetőséget adnak új ízek felfedezésére és kipróbálására. Különleges étrendet követőknek, vagy kísérletezni vágyóknak a Mentes Anyu könyvcsomag tökéletes meglepetés lehet. 

Ha idén valami igazán hasznosat ajándékoznál az egészség jegyében, kattints ide. MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Promóció

Az angelikafű más zellerfélékhez hasonlóan angelikasavat, továbbá illóolajat, cukrokat, keserűanyagokat tartalmaz.

A házi patikában a gyökere a leghasznosabb: a belőle készült főzet gyomorégés, puffadás, epebajok ellen is bevethető, de javítja az étvágyat, csökkenti a légúti és az ízületi gyulladásokat, enyhe vízhajtó hatással bír, de serkenti a vérkeringést, erősíti az idegrendszert is. Álmatlanság esetén is segítséget nyújt, továbbá elmulasztja a menstruációs cikluszavarokat, főleg a késő menzesznél vethető be.

Az angyalgyökér zellerhez hasonló ízű leveléből készíthető saláta vagy mártás, míg kesernyés ízű gyökere likőrök, gyomorkeserűk összetevője, de teanövényként is használatos. Szárított gyökere bioboltokból beszerezhető, de krémet is készítenek belőle, ami a hideg időben kiszáradó orrot védi. Bár szintén angyalgyökérként ismert, ettől némiképp eltér a kínai angyalgyökér, amelyet női ginszengnek is neveznek, és a nőgyógyászati problémák orvoslója elsősorban - ebből kivonat is készül, melyet étrend-kiegészítőként árulnak.

Hogyan és meddig javasolt fogyasztani?

Az angyalgyökér teáját más gyökerekhez hasonlóan főzéssel kell elkészíteni, naponta két-három csészével javasolják fogyasztani, és hat hétnél tovább nem szabad tartania egy kúrának. Rövid távon fogyasztva biztonságos, ám néhány ellenjavallatot figyelembe kell venni használatakor.

Furanokumarin-tartalma miatt az angyalgyökér fényérzékenységet okozhat, emellett egyes gyógyszerek hatását és felszívódását is befolyásolhatja, ezért rendszeres gyógyszerszedés mellett érdemes a kezelőorvossal egyeztetni szedéséről. Terhesség, szoptatás idején nem ajánlott, mivel nincs elég információ arról, hogy ilyenkor is biztonságosan alkalmazható.

Az angyalgyökér kertben egyébként otthon is termeszthető, magja beszerezhető a nagyobb kertészetekben és webáruházakban, jellemzően késő ősszel szokták szabad földbe vetni, és figyelembe kell venni, hogy hatalmasra, akár másfél-két méter magasra is megnőhet.

Gyógynövények epebetegeknek

Az epeműködést számos jótékony hatású gyógynövény képes támogatni, amelyeket panaszok esetén gyakran érdemes fogyasztani.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük