Hogyan kell a fülcseppet helyesen használni? Indul a hallójárat-gyulladás szezonja

A középfül- már lecsengőben, indul a hallójárat-gyulladás szezonja!

fül fájás gyulladás
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A középfülgyulladás inkább a téli hónapok betegsége, nyáron elsősorban hallójárat-gyulladás miatt fordulnak orvoshoz a betegek - mondja dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter.

A Fül-orr-gégeközpont orvosát a két betegség közötti különbségekről és a helyes fülcsepphasználatról kérdeztük.

Középfülgyulladás

Baktérium vagy vírusfertőzés következtében „húzódik a fülre” a betegség, és jelentkeznek a középfülgyulladás tünetei. Ilyenkor a felső légutak, az orrüreg vagy a garat megfázásos eredetű gyulladása terjed át a fülkürtön keresztül a középfülre. A fülkürt rövidsége miatt gyerekeknél gyakoribb, de felnőttkorban is előfordul: erős fülfájás, rossz hallás, láz, levertség jelzi a betegséget. Kezeléséhez antibiotikumra, orrcseppre lehet szükség. A gyulladás a dobhártya átszakadását okozhatja, ha ez bekövetkezett- és a dobhártya már nem zárt -, fülcsepp használata tilos!

fülfájás

Hallójárat-gyulladás

A külvilág felé haladva, a fül következő része a középfül után a külsőfül, a hallójárat. Ezen a területen gyulladás rendszerint a nyári hónapokban jelentkezik, hiszen kialakulásában döntő szerepe van a fül felázásának. A meleg és a túlzott nedvesség meggyengíti a hallójárat bőrének védőrétegét, így az könnyen befertőződhet. A hallójárat-gyulladást baktériumok vagy gombák okozzák, a betegséget a hallójárat beszűkülése és erős fájdalom jelzi. A beszűkülés miatt a fülcsepp használata kezdetben eredménytelen lehet, így a gyulladást első körben a hallójárat alapos kitisztításával és gyógyszeres gézcsíkkal kell csökkenteni, majd ezt követően lehet a gyulladáscsökkentő fülcseppet használni. A hallójáratot szakorvosnak kell kitisztítania, emellett fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő szedésére is szükség lehet, a meleg borogatás viszont szigorúan tilos! A gyógyulásig a fület a víztől is óvni kell.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ha gyulladás, akkor CRP gyorsteszt

A C-reaktív protein (CRP) egy májban képződő fehérje, melyet bakteriális fertőzések és gyulladásos megbetegedések kimutatására használnak, ezért a tesztet az akut fertőzéses megbetegedésre utaló jelek, úgymint hőemelkedés, láz, fejfájás vagy gyengeség esetén érdemes elvégezni.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Hogyan használd helyesen a fülcseppet?

- A hallójárat kezelésének eredményessége is múlhat rajta, hogy megfelelően használod-e a gyulladáscsökkentő fülcseppet. Mindenekelőtt nagyon fontos, hogy csak fül-orr-gégész javaslatára és vizsgálat után cseppents a fülbe. Ha a gyulladás nagymértékű, és a hallójárat beszűkült, akkor a fülcsepp semmit sem ér, de ez csak a kisebbik rossz - mondja dr. Holpert Valéria. Nagyobb baj, ha középfül-gyulladásnál a dobhártya átszakadt, és úgy csöppent valaki a fülébe. Gondot okozhat az is, ha nem megfelelően használod a fülcseppet, ilyen esetben a hatását nem tudja megfelelően kifejteni, elhúzódó gyógyulás, szövődmény megjelenése lehet a következmény. Először a fület az ujjra csavart, vékony gézlappal jó finoman áttörölni, megszabadítani a váladéktól, ha van. Használat előtt a fülcseppet melegítsd fel a kezedben, majd a fejet oldalra hajtva - vagy az ágyban oldalt fekve - kell a fülbe csepegtetni, ezt követően öt percig feküdj.

Orrpolip és más furcsaságok az emberi testben

Nem a füled fáj, hanem az orrod van állandóan bedugulva? Fordulj orvoshoz, lehet, hogy orrpolipod van! De mi is az? Mutatjuk!

Ezt is szeretjük