3 dolog, amikre érdemes odafigyelni, ha füldugóval alszol - Ezért nem szabad kirántani

A nyugtalan alvók bevett szokása füldugóval átaludni az éjszakákat, ám pár dologra nem árt odafigyelni a használata közben.

Füldugóproblémák
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A füldugó és szemmaszk együttes használata bizonyítottan támogatja a nyugodt alvást. Nem véletlen, hiszel egyszerre két érzékszervet is eltompít ez a módszer, ami elősegíti a minőségi pihenést.

Az alvás nélkülözhetetlen az emberi szervezetnek, fontos alapja az agy regenerálódásának és az immunrendszer stabilitásának is. Ha huzamosabb ideig nem sikerült kipihenni magunkat, később koncentrációs zavarban, emlékezési nehézségekben is kiütközhet, de hosszabb távon súlyosabb alvászavar-problémák is felerősödhetnek. Így nem csoda, hogy akinek állandóan horkoló háló- vagy lakótársa van, esetleg forgalmas utca mellett lakik, bátran leteszi a voksát a füldugó mellett. Azonban néhány dologra nem árt odafigyelni.

A füldugó helyes használata

Bármilyen füldugóról is legyen szó, használat után mindig át kell mosni szappanos vízzel, majd megszárítani. Érdemes egy kis dobozban tárolni,és vetésforgóban használni őket. Praktikus,ha eltérő színűek, így könnyen lekövethető, melyik melyik használható, melyik szárad.

A füldugót nem szabad nagyon mélyre tolni, mert sérülést okozhat a hallójáratban. Mindig csak tiszta kézzel szabad összecsippenteni, vagy viaszdugó esetén formálni. 

füldugó 1

Fülrzsírdugó kialakulása

Ha huzamosabb ideig a használati utasítástól eltérően, erőltetetten, helytelenül történik a füldugó behelyezése, megakadályozhatja a fülzsír távozását. Ilyenkor a felhalmozódott fülzsír úgynevezett fülzsírdugóba tömörül. Ez az állapot nemcsak a hallást tompítja el, de szédülést, a hallójáratban viszkető érzést, fülzúgást és fülcsengést is okozhat.

A füldugó hirtelen kirántása

Bármilyen füldugóról is legyen szó, a reggeli ébredéskor érdemes megfelelő figyelmet szentelni az eltávolítására. A hirtelen kirántás okozta kellemetlen fájdalom általában hamar elmúlik - bár nem árt ettől megkímélni magunkat -, azonban előfordulhat, hogy arra az oldalra egy ideig tompán szűrődnek be a hangok.

A cikk az ajánló után folytatódik

Lehangoltság? Nyerd vissza az életkedved!

Ha tartósan lehangoltnak, fásultnak, kedvetlennek érezzük magunkat, és nem tudunk úrrá lenni rosszkedvünkön, segít az orbáncfű kivonatát tartalmazó Remotiv extra. Ez a patikában, vény nélkül kapható növényi gyógyszer javítja a hangulatot, fokozza a motivációt és csökkenti az enyhe depresszió további tüneteit.

A Remotiv extra vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció

Ennek hátterében több ok is meghúzódhat, tévedés azt hinni, hogy "kiszakadt a dobhártya", sokkal inkább lehetséges, hogy a hirtelen eltávolított füldugóról leszakadt darab ragad a hallójáratba, vagy a dobhártyára került egy kis fülzsír. Ha huzamosabb ideig fennáll a panasz, érdemes fül-orr-gégésszel konzultálni a tünetekről a fertőzések elkerülése végett.

Sérülés a fülben

Hogyha a hallójárati bőr megsérül, a füldugón és a bőr felszínén levő baktériumok a sérüléseken keresztül fertőzéseket okozhatnak a fülben. Ezért is javasolják a szakorvosok a fültisztító pálcák mérsékelt használatát, amik éppúgy felsérthetik az érzékeny területet, mint az erőszakosan behelyezett füldugó.

Kezdetben csak enyhe fájdalommal jelentkezik a fertőzés okozta fülgyulladás, amihez később további kellemetlen tünetek társulnak, mint a fülfolyás, a szédülés és a halláspanaszok a beduzzadt hallójárattól. A tünetek fennállása alatt érdemes szüneteltetni a füldugózást. Huzamosabb ideig egyébként sem ajánlott ugyanazt használni. 

A 10 legjobb altató, nyugtató hatású tea

Egy bögre tea elkortyolgatása a lefekvés előtti órákban önmagában is olyan rituálé, mely segítheti az ellazulást, léteznek azonban olyan gyógynövények, melyek ilyen formában is nyugtató, altató hatással bírnak.

A 10 legjobb altató, nyugtató hatású tea: először ezt próbáld gyógyszerek helyett

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük