Egy mozdulat, amitől jobban hallasz: nem a fület, az agyat segíti

Ha próbálsz megérteni valamit, biztosan te is ugyanezt teszed.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Amikor erőfeszítést kell tenni ahhoz, hogy valamit meghalljon az ember, általában jobb oldalra dönti a fejét, és a jobb fülével próbálja hallani azt, amit mondanak neki.

Egy új tanulmány szerint ennek ösztönös oka van. A jobb fül fiziológiai felépítése is olyan, hogy nemcsak jobban hallja a hangokat, de meg is szűri a felesleges zörejektől a lényegi információt, és segít az agynak az értelmezésben.

A hallás értést is jelent

Meghallani valamit összetett folyamat, mely nemcsak az effektív hallással egyenlő, hanem arra is vonatkozik, amikor az agy az információt jelentésre fordítja. Miután a mai, modern társadalomban folyamatos zajhatások érik az embert, ez a feladat nem is olyan könnyű, a megértés pedig bonyolultabb, mint régen. A tanulmány szerint a jobb füllel sokkal könnyebb kivenni az emberi beszédet, és a füleknek megértés szempontjából mások a funkciói. Az agyfélteke bal oldala felelős a beszédszabályozásért, a nyelvhasználatért és a memóriáért, ez az oldal azonban a jobb füllel van erősebb kontaktusban.

Különbség van a két fül halláskapacitása között

Az Alabama és az Auburn Egyetem audiovizuális kutatói szerint a jobb fül elfordítása egy hangszóró vagy a zaj forrása felé több információt juttat az agyba, mint az, ha ezt bal füllel tennénk. A kísérlet során 41 személyt vizsgáltak, akik 19 és 28 év közöttiek voltak. Megkérték őket, hogy vegyenek fel fülhallgatót. Ezután különböző számjegyeket olvastak be nekik az egyik, majd a másik fülükbe, véletlenszerűen felváltva. Az eredmények azt mutatták, hogy kevés számnál a két fül megértése között nem volt különbség. Amikor több számot kellett megjegyezniük, a jobb fül jobb megértést és memóriát produkált. A különbség a két fül teljesítménye között több mint 40% volt.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szenvedélyeink fogságában - Az addikció és a kontrollvesztés pszichológiája

A Femina Klub júniusi vendége Dr. Zacher Gábor toxikológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között a kultúránkban hangsúlyosan jelen lévő függőségek kérdéseiről beszélget.

Zacher Gábor szerint, ha saját magunk elé tükröt tartunk, akkor 4-5 függőséget mindenki fel tudna sorolni. Igaz ez?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. június 5. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

A siketség kezelésében is segíthet

Dr. Aurora Weaver, a kutatócsoport tagja elmondta, hogy a gyerekek a jobb fülükre érzékelhetően jobban hallanak, de ez felnőttkorra kiegyenlítődik. A kutatók abban reménykednek, hogy a kutatás eredményei segítenek a hallókészülékek fejlesztésében és a siketvizsgálatok javításában. A minőségi hallásról szóló információk a jobb diagnosztikai eszközök innovációjában segíthetnek. A közelmúltban végzett vizsgálatok azt is sugallják, hogy a halláskárosodás az Alzheimer-kór fő kockázati tényezője, így az új tanulmány segíthet megérteni, hogy a siketség milyen hatást gyakorol az idegek károsodásával járó betegségekre.

Ezt is szeretjük