Növelik a cukorbetegség kockázatát, és a májat is károsítják: néhány ital különösen veszélyes
Nemcsak a cukros ételek betegíthetnek meg, az italokat is óvatosan kell adagolni.
Mit igyál ahhoz, hogy minimalizáld a diabétesz kockázatát, és egyenletesen tartsd a vércukorszintedet? A víz nyilván jó választás, de hogyan hatnak a különböző édes italok, köztük a gyümölcslevek és a cukormentes italok a vércukor-szabályozásra? És mi a helyzet az alkohollal, a teával, kávéval, a koffeinmentes és a koffeinnel dúsított italokkal vagy épp a cukros üdítőkkel?
A megnövekedett cukorfogyasztás legeslegnagyobb forrását az üdítőitalok jelentik. 1980 és 1990 között 41%-kal nőtt az üdítők és 35%-kal a gyümölcslevek fogyasztása.
Adalékanyagok az italokban
A nyugati világban a legtöbb ember manapság átlagosan 28,5 kilogramm cukrot fogyaszt el évente, a legtöbbet magas fruktóztartalmú kukoricasziruppal édesített italokba és ételekbe rejtve. Ennek legfőbb oka, hogy ez az összetevő olcsó - sokkal olcsóbb, mint a nádcukor.
Fruktóz: gyümölcsökben és italokban
Első pillantásra a fruktóz egy kicsit biztonságosabb cukornak tűnhet, mivel alacsonyabb a glikémiás terhelése. Sok gyümölcslé - köztük az almalé és a narancslé - a fruktóz, a legtöbb gyümölcs fő cukortartalma miatt eleve édes. Ezek nyilván nem lehetnek olyan rosszak, ugye?
A különbség az, hogy minden természetes fruktózforrásból - például a friss gyümölcsből - a cukor rengeteg rosttal együtt csomagolva érkezik, ezáltal csökkentve a túl sok fruktóz bármilyen káros hatását. A rostok miatt a cukor lassan jut a szervezetbe, és nehezebb belőle túl sokat fogyasztani. Ezenkívül őseink a nyers gyümölccsel megevett fruktózt a mozgás során el is égették.
Kiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?
Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. január 7. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
A fruktóz hatása a szervezetre
A cukrozott üdítők vagy gyümölcslevek ivása a glükóz és a fruktóz erőteljes és hirtelen megemelkedésének teszi ki a szervezetet. A glükóz 80%-a a sejtekbe kerül, ahol elég, így a májba 20% jut. Ennek egy része glikogénként raktározódik el, a többi zsírrá alakul.
Mivel a fruktózt nem lehet a benne lévő energiáért ugyanúgy elégetni, mint a glükózt - hiszen a sejtek a fruktózt nem képesek hasznosítani -, a szervezetnek csinálnia kell vele valamit, így a májban zsírrá alakul. Így minden alkalommal, mikor valaki megiszik egy pohár gyümölcslevet vagy fruktózzal édesített üdítőitalt, a májnak keményen kell dolgoznia.
A máj fruktózfeldolgozó kapacitása véges. Ha eléri ennek határát, a fruktózból a máj által készített zsír magát a májat is elárasztja. Ez azt jelenti, hogy a zsír a májban raktározódik el. Szélsőséges esetben az úgynevezett nem alkoholos zsírmáj alakul ki. Ez az inzulin májban való működését is akadályozza, a magas fruktóztartalmú italok további fogyasztásakor így a szervezetnek még több inzulint kell kiválasztania.
A magas glikémiás indexű étrend vagy a sok cukor fogyasztása valójában a második leggyakoribb oka a májbetegségeknek, és elkerülhetetlenül megemelkedett inzulinszinthez, rövid időn belül pedig inzulinrezisztenciához vezet. Az üdítőfogyasztás növeli a zsírmáj előfordulását, továbbá összefüggésbe hozható a metabolikus szindróma, a súlynövekedés és az elhízás jóval nagyobb kockázatával.
Egészségtudatos ivás
Mindezek elkerülése érdekében érdemes mindenkinek a víznél maradnia, valamint a teánál, a gyógynövényteáknál, alkalmanként kávénál, és fontos teljesen távol tartanod magad mind az édesített üdítőktől, mind a gyümölcslevektől. Kivételt képeznek a friss gyümölcslevek, amennyiben a vércukorszinted rendben van tartva: napi 5 GL értékű ital is megengedett. A GL-index a glikémiás telítettséget mutatja meg, a 10-es alatti érték számít alacsonynak. Belefér például akár 6 deciliter paradicsomlé vagy egy kis pohár édesítetlen almalé, narancslé, esetleg répalé.
Az aszpartám hatása
Bizonyára sokan kedvelik a diétás kólát vagy a cukormentes üdítőket. Ezeknek az italoknak az édes íze egy édesítőszer, az aszpartám hozzáadásának és a karamellszínezéknek - égetett cukornak - köszönhető. Ezek potenciálisan növelik az inzulinrezisztenciát az inzulinreceptorok károsítása és gyulladások előidézése révén. Az aszpartámról azt is kimutatták, hogy hozzájárul a súlygyarapodáshoz, az inzulinrezisztenciához és a 2-es típusú diabéteszhez.
Habár az aszpartámot hivatalosan ártalmatlannak nyilvánították, hosszan tartó, magas dózisban való fogyasztása a fejfájás, a látáskárosodás, de még az agyvérzés kockázatát is növeli, sőt, egy tanulmány szerint a limfóma megemelkedett kockázatáért is felelős lehet. Az tehát kétségtelen, hogy egyesek rosszul reagálnak rá, így jobb elkerülni.
A világszerte elismert dietetikus szakember ezúttal is az étrend felől közelít meg egy fontos népbetegséget, a diabéteszt. A szerző a 2-es típusú cukorbetegség és az inzulinrezisztencia esetében teljes gyógyszermentességet, az 1-es típusú diabétesszel kezelt betegek esetében is jelentős javulást, kevesebb gyógyszerbevitelt ígér.
Kiadja a Partvonal Kiadó.
A könyv ára 2792 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Májvédő gyógyteák
A májat nemcsak a fruktózterhelés károsítja, de akár a huzamosabb ideig tartó gyógyszerkúra is. Néhány gyógyteával viszont támogathatod a munkáját.
10 gyógynövény, ami serkenti a májműködést: kúraszerűen is érdemes fogyasztani őket
Nézegess képeket!
Elolvasom(Képek: Getty Images Hungary.)
OLVASD EL EZT IS!
- gyümölcs
- cukorbetegség
Durván emelik a vércukorszintet: 10 gyümölcs, ami tiltólistás cukorbetegeknek
- mesterséges
- gyümölcs