A nyár egyik legolcsóbb szuperélelmiszere a főzőtök - 3 tény, amit biztosan nem tudtál erről a vitaminbombáról

Amellett, hogy egészséges, még a fogyókúrád is támogatja.

A főzőtök hatásai
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A főzőtök (Cucurbita pepo) egy rendkívül tápláló és egészséges zöldség, amely számos jótékony hatással bír az emberi szervezet számára.

Évszázadok óta fogyasztják, és az egészségügyi előnyei révén egyre növekvő népszerűségnek örvend.

A nyár legolcsóbb szuperélelmiszere a főzőtök

A főzőtökhöz június és október között juthatunk hozzá a boltokban és piacokon, de fagyasztva egész évben kapható. Friss zöldség választásakor érdemes a zsenge héjúakat a kosárba tenni, mert a kemény külsejű darabok nagy valószínűséggel túlérettek.

GettyImages-523049658
Fotó: NoSystem images / Getty Images Hungary

A háziasszonyok csak ezerarcú növénynek hívják, mivel grillezheted, készíthetsz belőle salátát, de főzelékként a legnépszerűbb Magyarországon.

1. Jó választás a diétázók számára

Tápértéke miatt a diétázók számára kitűnő választás, akkor is, ha a súlyvesztés a cél, ugyanis 100 grammjában mindössze 31 kalória található, de a zsír- és szénhidráttartalma is elhanyagolható (0,6 gramm és 5,4 gramm).

Emellett jelentős mennyiségű rostot tartalmaz, amely hozzájárul az emésztőrendszer megfelelő működéséhez, de számos vitaminban, többek között A-, E- és K vitaminban is gazdag. Semleges íze miatt pedig szinte bármilyen receptbe könnyen beilleszthető.

GettyImages-1442373749
Fotó: Anna Efetova / Getty Images Hungary

2. Cukorbetegeknek is ajánlják

A főzőtök levében szerves nátrium és só található, amiket a máj nagyon jól tud hasznosítani. A cukorbetegségben szenvedőknek pedig kifejezetten ajánlott a nyers tök fogyasztása, mivel a só és a nátrium a vérbe felszívódik, és ezzel egy időben csökken a vér cukortartalma.

3. Számos nyomelemet tartalmaz

A termésében található magvak gazdagok fehérjében és esszenciális zsírsavakban, továbbá található bennük még fitoszterol, E-vitamin, szelén, mangán, réz és cink is. Ez utóbbiak elősegítik a megfelelő DNS-szintézist, szerepet játszanak a sejtosztódásban és az immunrendszer megfelelő működését is támogatják.

Olvass tovább! Darált húsos raguval töltött tök: nem csak főzelék készülhet a sokoldalú zöldségből

Használd ki, amíg még kapható a zöldség, és készíts belőle töltött tököt! Semleges íze miatt sokféleképpen felhasználható, színes zöldségekkel és darált húsos raguval megpakolva fejedelmi fogás varázsolható belőle.

Darált húsos raguval töltött tök: nem csak főzelék készülhet a sokoldalú zöldségből

A tök zöldséges, darált húsos raguval töltve finom és laktató.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük