A legfinomabb kapros tökfőzelék receptje
Most a legjobb zsenge zöldségből
A tökéletes tökfőzelék titka a habarás és az ízesítés.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy klasszikus kapros tökfőzelék remek választás a nyári melegben. Ilyenkor jólesik a savanykás íz, melyet könnyen elérhetsz főzéskor, ha a tejfölt habaráskor kefírrel helyettesíted.Ha kisgyereknek készíted, egy teáskanál cukrot is adhatsz hozzá, hogy édesebb legyen. Feltétnek válassz sült virslit, de a maradék pörkölt, sült hús is megteszi.

Kapros tökfőzelék

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 kg tök
  • 2 pohár kefír
  • 8 dl húsleves-alaplé
  • 1 vöröshagyma
  • 1 csokor kapor
  • 4 evőkanál olaj
  • 1 teáskanál ecet
  • 1 evőkanál liszt
  • bors
Recept idők

Elkészítés:

Elsőként mosd meg, és pucold meg a tököt. Vágd le a végét, majd szeld ketté és magozd ki, távolítsd el a közepét. Ezután tökgyalun vagy reszelőn reszeld le. Ha nincs kéznél egyik eszköz sem, vagy nem akarsz a reszeléssel bajlódni, akkor a kettévágott, kimagozott tökött tedd sütőbe, és süsd 175 fokon egy óra hosszat. Ha a tök már elég puha, kanállal kanalazd ki a pépes részt, és dolgozz ezzel.

A vöröshagymát pucold meg, és aprítsd fel. Egy fazékban fonnyaszd meg olajon pár percig, fontos, hogy ne pirítsd. Add hozzá a legyalult tököt és jól keverd össze. Öntsd fel a húsleves-alaplével, majd csorgasd hozzá az ecetet is. Az ecet azért fontos, hogy a tök ne essen össze főzés közben. A kaprot vágd apróra, és szórd a tökre. Fedő alatt párold tíz percig, közben készítsd el a habarást. A kefírt és a lisztet dolgozd simára, majd folyamatos kevergetés közben add a tökhöz, míg főzelék-állagúra nem sűrűsödik. Végül sózd és borsozd ízlés szerint, díszítésként mehet rá egy kis kapor vagy petrezselyem.

Ezt is szeretjük