6 hétköznapi szokás, ami észrevétlenül hozzájárul a fogyáshoz - Nem a lépcsőzésről lesz szó

A tápanyagokban gazdag étrend és a rendszeres mozgás vitathatatlanul a fogyás mozgatórugói, de némely szokások szintén elősegítik a zsírégetési folyamatokat.

Fogyást segítő szokások
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Számos olyan, fogyást elősegítő szokás van, ami a mindennapokban felpörgetheti az anyagcserét, és fokozhatja a zsírégetést. Ahhoz kétség sem fér, hogy az alakformálás két zászlóshajója az edzés és a helyes étkezés, most ezeket leszámítva vettek górcső alá további hatékony mankókat. 

A fogyás tekintetében mind a kalóriadeficites állapot elérése, mind pedig a feldolgozott élelmiszerek mérsékelt fogyasztása alappillérnek számítanak, és az egyéni anyagcserétől függően pedig mindenkinek eltérő diétás módszerek válhatnak be. Alább olyan, kutatásokkal alátámasztott szokásokat soroltunk fel, melyek hozzájárulhatnak a súlyvesztéshez.

Fogyást segítő szokások

Kádfürdőt venni

Egy finom, meleg kádfürdő többet nyújt annál, mint hogy segít ellazulni. A Temperature szaklapban megjelent tanulmány szerint már egy egyórás forró fürdőzés alatt nagyjából 140 kalória elégetése zajlik le, ezalatt még a vércukorszint is stabilizálódhat. Ez nagyjából megfelel annak, mint amennyi kalóriát felhasznál a szervezet egy félórás gyaloglás során.

GettyImages-102284392

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy a kádfürdőzés helyettesítheti az edzést, de a kutatásból is látszik, hogy érdemes időnként beiktatni, akár rendszeres szokásként űzni.

Megfelelő ideig aludni

A Chicago Egyetem kutatásából kiderült, hogy a pihentető, minőségi és megfelelő ideig tartó alvás is nagyban hozzájárulhat a súlyvesztéshez. A vizsgálat során azok a résztvevők, akik kevesebb mint 6,5 órát aludtak a kísérlet elején, alvástanácsadó segítségével átlagosan 1,2 órával növelték az alvásidőt, így nagyjából 8,5 órát sikerült aludniuk naponta. Az eredmény szerint a megnövekedett alvásidő a kalóriabevitelre is hatást gyakorolt, átlagosan 270 kalóriával vittek be kevesebbet. 

Mindenesetre több tanulmány is vizsgálta az alvás és a anyagcsere közötti kapcsolatot, és összességében arra az eredményre jutottak, hogy legalább hét óra alvásidő szükséges ahhoz, hogy ne lassuljon le az anyagcsere, és hogy a szervezet is regenerálódni tudjon.

Teázni

A zöld tea már régóta ismert áldásos hatásairól, kimagasló antioxidáns-tartalma miatt is érdemes gyakran fogyasztani. Egy 2012-ben megjelent átfogó tanulmány szerint csökkenti a derékbőséget, és az anyagcserét is serkentheti, ráadásul nem is akárhogyan. A test zsírégetésért felelős sejtrendszerére hat, így még a kalóriaégetést is felgyorsítja. Naponta 2-3 csészével érdemes belőle elkortyolni, teintartalma miatt viszont délután 5 után már inkább hanyagolandó.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Lassan enni

A rágás nagyon fontos az étkezések alatt, ez az emésztés legelső lépcsőfoka, így ha valaki habzsol, akkor az agynak nem jut elég ideje feldolgozni a teltségérzetet. Ezenkívül az emésztőrendszer működését is megkönnyítheti, és bizonyítottan csökken az elfogyasztott élelmiszerek mennyisége és a porciók nagysága is. 23 tanulmány eredményeit vizsgálták meg, és kiderült, hogy azok a résztvevők, akik gyorsan esznek, nagyobb eséllyel szenvednek súlyfeleslegtől, mint azok, akik lassan. Érdemes hát ezt a szokást is elsajátítani.

Kis tányérra tálalni

Az egészségtelen ételeket javasolt inkább kis tányéron tálalni, mert az optikailag felnagyítja az adagot. Valójában sokkal kevesebb van rajta, mintha egy átlagos méretű tányéron szolgálták volna fel, ráadásul a tányéron lévő üres hely önkéntelenül is túlszedést generálhat. Az egészséges, tápanyagban gazdag ételeket szedd nagyobb tányérra, az egészségteleneket, illetve kalóriadúsabbakat pedig kisebbre. 

GettyImages-1335900113

Tévézés nélkül étkezni

JMentálisan is jelen lenni az étkezések alatt szintén kulcsfontosságú. Azok az emberek, akik tévét néznek, vagy videójátékkal játszanak evés közben, egyszerűen nem tudnak odafigyelni az étkezés folyamatára, ami túlevéshez vezethet. Egy 2013-ban végzett kutatás szerint azok az részevők, akik elterelték a figyelmüket az evések alatt, 10%-kal többet fogyasztottak, mint azok, akik arra fókuszáltak. De nem csak az adott étkezés mennyiségét befolyásolja, hanem az egész napi kalóriafogyasztásra rányomhatja a bélyegét. Az átfogó kutatásból az is kiderült, hogy 25%-kal több kalóriát visznek be egy nap azok, akik nem az étkezésre és az ételre figyelnek.

8 étel és ital, amit érdemes együtt fogyasztani, úgy hatásosabbak

Vannak olyan ételkombinációk, amiket érdemes bevetni, hogy sikeresebb legyen a diéta.

Csökkentik az étvágyat, felpörgetik a zsírégetést: 8 étel és ital, amit érdemes együtt fogyasztani, úgy hatásosabbak

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük