Fogyás centiben: mit, hol és hogyan kell mérni?

Pontosabb, hitelesebb eredményt kapsz, mint a mérlegen.

derek meres
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A fogyókúra ideje alatt sokan mindennap vagy hetente legalább egyszer ráállnak a mérlegre, holott a kilók egyáltalán nem biztos, hogy megfelelően tükrözik az elért eredményeket.

Ha valaki sportol is a jobb minőségű étkezés mellé, akkor a szervezete izmokat épít, amivel párhuzamosan zsírt is veszít. Ilyenkor a változás ugyan látványos - hiszen az izom sűrűsége nagyobb a zsírénál -, a mérlegen ez mégsem tükröződik, ami frusztrációt okozhat. Éppen ezért a mérleg helyett érdemes elővenni a centit.

Fogyás centiben

Különösen a női testre jellemző, hogy a menstruációs ciklus eltérő szakaszai alatt különböző mennyiségű vizet tart vissza, ami a kilókban is durván meglátszódhat. Mivel a vízvisszatartás mennyiségét a centi sem fogja mérni, fontos, hogy a mérőszalaggal rögzített eredményeket ne a tegnapiakhoz hasonlítsd. Sokkal jobb összevetés a ciklus ugyanazon napján vagy nagyjából azonos szakaszában mért számhoz hasonlítani egy hónappal később, amikor már tényleg látványos különbségre és pontos eredményre számíthatsz.

Ha szeretnéd nyomon követni a tested változásait a diéta során, akkor a képen látható pontokon a legérdemesebb mérni a tested.

  1. Mellbőség: a testen körben, a mellbimbó magasságában.
  2. Mell alatti körfogat: közvetlenül a mellek vonala alatt, a legkeskenyebb ponton.
  3. Felkar: a könyök felett, a legszélesebb részen.
  4. Alkar: a könyök alatt, ott, ahol a legszélesebb.
  5. Derékbőség: a bordák alatt, a köldök felett, a törzs legkeskenyebb pontján.
  6. Csípőbőség: a csípőcsontoknál, a legszélesebb helyen.
  7. Comb: a comb felső harmadánál, a legszélesebb helyen, csakis állva mérhető. 
  8. Térd: közvetlenül a térd felett.
  9. Vádli: térd alatt, a legszélesebb részen.

A mérések során ne használj nyújtható szalagot! Mindig legyen a mérőszalag vízszintes, a padlóval párhuzamos síkban. A szalag feküdjön fel teljesen a bőrödre, de ne húzd meg annyira, hogy belevágjon. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A centivel mérés akkor is hasznos, ha a testzsírszázalékodat szeretnéd kiszámolni, ennek a képletéhez ugyanis több ilyen adatra is szükség lehet. A testzsírszázalék számításához itt találsz kalkulátort.

Tíz hatékony fogyókúrás módszer

Ha szeretnél végleg megszabadulni a plusz súlytól, ezeket a módszereket próbáld ki a koplalós kampánydiéták helyett. Hosszú távú megoldást biztosítanak!

Ezt is szeretjük