Mit jelez a köhögés a mozgás során? 2 tünet, ami segít megkülönböztetni a rossz erőnlétet az asztmától

Két tünet segíthet a mozgásra jelentkező kifulladásos panaszok esetében az asztma és a rossz fizikai erőnlét megkülönböztetésében.

légszomj sport
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nem csak a rossz kondíció lehet az oka, ha testmozgás során hamar elfogy a levegője, fullad, nehézlégzése jelentkezik. 

A fizikai terhelésre jelentkező asztma a népesség 5-20%-át is érintheti, így panaszok esetén fontos a kivizsgálás. A témával kapcsolatban dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyászt, a Tüdőközpont főorvosát kérdeztük.

Ez a két tünet segít különbséget tenni

Ha az ember edzés közben hamar kifullad, elfogy a levegője, a háttérben a rossz kondíció is állhat. Ha egyéb panasza nincs, ahogyan folytatja a rendszeres edzéseket, javul a terhelhetősége, a légzési problémák is fokozatosan csökkennek. Fizikai terhelésre jelentkező asztma esetén azonban a panaszok az idő hatására sem változnak jelentősen. Asztmára utal, ha a nehézlégzés, zihálás mellett köhögés is jelentkezik, ez ugyanis nem jellemző, ha csak a rossz kondíció okozza a légzési panaszokat. 

Dr. Potecz Györgyi elmondta, hogy a köhögés mellett a fizikai terhelésre jelentkező asztma másik jellegzetessége, hogy a légzési panaszok az edzés után rosszabbodnak. Ha valaki nem elég edzett, a mozgás hatására elfogy a levegője, majd ahogy visszavesz a tempóból, a légzése is normalizálódik. Asztma esetén azonban az edzést követően még 10-15 percig fennállhatnak a légzési panaszok.

Sok az aluldiagnosztizált beteg

2018-as adat szerint a népesség 5-20%-át érintheti a fizikai terhelésre jelentkező asztma. Ennek ellenére a betegség jellemzően aluldiagnosztizált, mivel az érintettek könnyen a rossz erőnlétre fogják a tünetek jelentkezését. Így azonban könnyen elmehet a kedvük a mozgástól, amivel hosszú távon az egészségüknek sem tesznek jót, diagnózis hiányában pedig az asztmás tüneteik is rosszabbodni fognak. Kezelés nélkül ugyanis várhatóan idővel egyre kisebb terhelésre is légzési panaszaik jelentkeznek.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ezt tedd, ha panaszaid vannak!

- Ha testmozgás hatására nehézlégzés, fulladás, köhögés jelentkezik, javasolt a tüdőgyógyászati kivizsgálás. Amennyiben ennek során asztma igazolódik, a beteg számára felírjuk a szükséges gyógyszereket, amelyek segítségével a tünetek kialakulását meg tudja előzni - magyarázza dr. Potecz Györgyi.

Asztmával is lehet sportolni, sőt kifejezetten javasolt is, a panaszmentességhez azonban a megfelelő módon kell alkalmazni a tüdőgyógyász által felírt készítményeket.

4 tüdőtisztító légzőgyakorlat

A jól működő, erős légzőizmok elengedhetetlenek a mély be- és kilégzéshez, valamint az erőteljes köhögéshez is, így aztán kulcsfontosságúak a tüdő tisztulási folyamataiban. A mozgásszegény életmód jelentősen rontja a légzés hatékonyságát, ennek elkerüléséhez ajánlott például a napi rendszeres, tempós séta.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük