Ez történik a szervezetedben, ha sok finomított cukrot eszel: nem csak a hízást növeli
A túlzott cukorfogyasztásnak számos egészségügyi következménye van, az elhízás csak egy a sok közül.
A cukor túlzott fogyasztásával kapcsolatban egyre nyilvánvalóbb, hogy nemcsak az elhízás veszélye áll fenn, hanem több súlyos betegség kockázatát is növeli. A finomított cukor szervezetre gyakorolt hatását több tanulmány is bizonyította már.
A finomított cukor hatása a szervezetre
Arról, hogy mennyi cukrot ajánlott fogyasztani naponta, több ajánlás is van, ilyen az American Heart Association ajánlása például, amely napi 6 teáskanál fogyasztását ajánlja a nők és 9 teáskanál fogyasztását a férfiak számára. Ennél egy átlag amerikai jóval többet fogyaszt, mint ahogy hazánkban is a felnőttnépesség több mint a fele elhízott vagy súlyfelesleggel küzd a KSH adatai szerint.
A finomított cukor a nádcukorból és a cukorrépából készített cukor, valamint a magas fruktóztartalmú agávészirup és a kukoricaszirup is ide tartozik. A legtöbb boltban kapható feldolgozott élelmiszer tartalmaz valamennyi hozzáadott cukrot, elég csak az olyan élelmiszerekre gondolni, mint például a ketchup, az ízesített joghurtok vagy a gabonapelyhek. A hozzáadott cukrok gyakran sokkal koncentráltabbak, mint a finomított cukor, illetve sok olyan élelmiszerben találhatók, amelyek nem tartalmaznak rostokat, vitaminokat vagy más értékes tápanyagokat.
Még ha köztudott is az, hogy a cukorfogyasztásnak lehetnek egészségre káros hatásai, a legtöbben csak akkor kezdenek ezzel foglalkozni, amikor már jelentkeztek a problémák. Az egészség megőrzésével kapcsolatban hangsúlyozni kell a megelőzés fontosságát, aminek része az is, hogy figyelni kell a megfelelő táplálkozásra, és arra, hogy emellett mennyi testmozgást végzel.
A cukor hatásairól is viszonylag kevés szó esik, holott lehet, hogy könnyebb betartani a fogyasztásával kapcsolatos ajánlásokat is, ha tudod, hogy milyen hatása van a túlzott cukorfogyasztásnak a szervezetre. Nézzük, hogyan hat a cukor:
Az agy
A finomított cukor egy tanulmány szerint aktiválja az agy jutalmazási rendszerét, és ez lehet az egyik oka annak, hogy egyre többet akarsz fogyasztani belőle.
Azok, akik az ajánlott napi mennyiség többszörösét fogyasztják, egy kutatás szerint nagyobb eséllyel lesznek depressziósak, mint azok, akik kevesebbet fogyasztanak.
A fogak
A finomított cukor túlzott fogyasztása nemcsak az agyműködést befolyásolja, hanem a fogakat is tönkreteheti. Egy tanulmány arról számolt be, hogy akik túl sok cukrot fogyasztottak, azoknál 66 százalékkal nagyobb volt a fogszuvasodás aránya. Ebben szerepet játszhat az is, hogy a cukor táplálja a szájban lévő baktériumokat, amelyek túlzott elszaporodásával sérül a fogzománc. Ezek a baktériumok savakat termelnek, amelyek kivonják a fogzománcban lévő ásványi anyagokat, így gyengítve a fogakat, ahogy erről egy másik kutatás beszámolt.
Szív- és érrendszer
A túlzott cukorfogyasztás megnöveli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Egy 15 éven keresztül folytatott kutatás szerint azok, akik a bevitt kalóriamennyiség 17-21 százalékát hozzáadott cukrokból nyerték, azoknál 38 százalékkal magasabb volt a szív- és érrendszeri betegségek miatti halálozás kockázata, mint azoknál, akiknek az étrendjében csak 8 százalék volt a hozzáadott cukor.
Egy tanulmány rámutatott, hogy a cukor fogyasztása növeli az LDL-koleszterin (káros koleszterin), valamint a triglicerid szintjét, melyek a véráramba kerülve felelősek lehetnek az ilyen betegségek kialakulásáért.
A túlzott cukorfogyasztás a kutatások szerint emellett a gyulladásos folyamatok növekedéséhez is hozzájárul, hiszen növeli a C-reaktív fehérje szintjét, ami egy gyulladásmarker a szervezetben.
A máj
A cukorfogyasztás a májra is hatással van, ugyanis a máj feladata, hogy lebontsa azt. Egy részét energiává alakítja, viszont a felesleget zsírrá, ami a nem alkoholos zsírmáj kialakulásához vezethet egy kutatás szerint. Érdemes tehát átgondolni azt például, hogy mennyi cukros üdítőt fogyasztasz, ezekben az italokban ugyanis nagyon sok hozzáadott cukor található.
Energiaszint
Amikor fáradt vagy, elsőre jó ötletnek tűnhet néhány szelet csokoládé vagy egy édesebb sütemény elfogyasztása, hátha segít megküzdeni a fáradtsággal. Bár az ilyen gyors segítség először valóban energialöketet ad, mivel megemeli a vércukorszintet, ami miatt a szervezet inzulint bocsát ki, az inzulin viszont csökkenti a vércukor szintjét, tehát végső soron még fáradtabbnak fogod érezni magad, mint korábban.
Hormonok
A túl sok cukor a szervezetet ellenállóvá teheti az inzulinnal szemben, ami könnyen inzulinrezisztenciához vezethet. Ez az állapot a 2-es típusú cukorbetegség előszobája, és olyan betegségek kockázatát is növeli, mint a metabolikus szindróma, a magas vérnyomás vagy a szív- és érrendszeri betegségek.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Az elhízás
A túlzott cukorfogyasztás leggyakoribb jól látható jele az elhízás is lehet. Az inzulin ugyanis nemcsak a vércukorszintet teheti hullámzóvá, hanem az alacsony vércukorszint a szervezet számára azt is jelzi, hogy táplálékra van szükséged, így az étvágyat is megnöveli. Ez pedig a túlzott kalóriák beviteléhez vezet, aminek könnyen elhízás lehet a vége.
Bélrendszer
A túlzott cukorfogyasztás a bélrendszer egyensúlyát is felborítja, különösen a fruktóznak van ilyen hatása. Egy tanulmány arról számolt be, hogy a fruktóz ugyanis a nemkívánatos mikroorganizmusok elszaporodását okozhatja a bélrendszerben, ami a mikrobiom egészét változtatja meg.
A bőr
A bőrre is nagyon rossz hatással van a túlzott cukorfogyasztás, ugyanis gyulladásos folyamatokat indít el, és egy tanulmány szerint a megemelkedett inzulinszint pedig serkenti a bőr zsírtermelését, ami pattanásokat okozhat. Szintén egy kutatás számolt be arról is, hogy a cukor bizonyítottan hozzájárul a bőr öregedéséhez.
A cukor bevitelének csökkentéséhez elegendő csupán néhány dologra odafigyelni a táplálkozás során. Csökkentsd a cukros üdítők és ételek fogyasztását, olvasd el a boltban megvásárolni kívánt termékek címkéit, amin ellenőrizheted mennyi cukrot tartalmaznak. Inkább természetes forrásból használt cukrokat fogyassz, mint a szárított gyümölcsök, és a cukor helyett édes ízű fűszereket is tehetsz az ételekbe, mint amilyen a fahéj vagy a vanília.
Stabilan tartja a vércukrot ez a 8 ital, és az ízük is jó: még cukorbetegek is ihatják őket
Ezeket az italok még cukorbetegek is ihatják, mert stabilan tartják a vércukorszintet.
Elolvasom(Képek: Getty Images Hungary.)
- cukor
- hozzáadott cukor
- agy
- agyműködés
- depresszió
- fog
- szív- és érrendszeri betegség
- vércukorszint
- Életmód
OLVASD EL EZT IS!
- méregtelenítés
- turmix
48 órás turmixkúra szorulás és más emésztési panaszok ellen: így kezdd el a fogyást
- fogyókúra
- kettes típusú cukorbetegség