12 tünet, ami a mellékvese ritka daganatára utal: így ismerhető fel a feokromocitóma
A mellékvesében kialakulhat a feokromocitóma nevű daganat, amit összetett tünetegyüttese miatt nem könnyű felismerni.

GettyImages-996777014
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Magasvérnyomás, stressz, szívdobogásérzés - ezeket a tüneteket mindenki megtapasztalja élete során, ám van, hogy egy ritka endokrin daganat, a mellékveséből kiinduló feokromocitóma váltja ki.

Prof. dr. Góth Miklóst, a Budai Endokrinközpont endokrinológusát, az MTA doktorát kérdeztük a betegségről, tüneteiről és kezeléséről.

A feokromocitóma, a mellékvese ritka daganata

A feokromocitóma (phaeochromocytoma) egy ritka, az esetek 90%-ában jóindulatú, mintegy 10%-ban rosszindulatú daganat a mellékvesében. Itt termelődik a szervezet működéséhez nélkülözhetetlen adrenalin, noradrenalin, dopamin (katekolaminok). Ezek kórosan fokozott mennyisége az alábbiakban részletezett tüneteket okozzák.

GettyImages-1128932516

Legtöbbször a feokromocitóma csak az egyik mellékvesében alakul ki, a ritkán előforduló kétoldali előfordulás örökletes zavar gyanúját veti fel, ez esetben genetikai vizsgálat szükséges. Leggyakrabban a húsz és ötven év közötti embereknél fordul elő, ám bármely életkorban felléphet.

Ezek a mellékvese által termelt hormonok segítenek kiegyensúlyozni a pulzusszámot, a vérnyomást és a stresszválaszt, beleértve a “harcolj vagy menekülj” választ is. Ha ezeknek a hormonoknak a szintje túl magas, a test krónikusan, az egészséges emberhez viszonyítva sokkal gyakrabban magas stresszre emlékeztető állapotba kerül.

A feokromocitóma tünetei

Tünetek és gyakoriságuk

 • Szívdobogásérzés (85%-ban jellemző).
 • Fejfájás (75%).
 • Verítékezés (65%).
 • Állandó magas vérnyomás (55%).
 • Rohamok alatt elsápadás (40%).
 • Emelkedett vércukorszint (40%).
 • Fáradtság (35%).
 • Magas vérnyomás rohamokban (30%).
 • Hányinger (30%).
 • Fogyás (30%).
 • Szorongás, pánikroham, ingerlékenység (30%).
 • Felálláskor vérnyomásesés (30%).

A cikk az ajánló után folytatódik

A tünetek a tumor növekedésével egyre gyakoribbá és intenzívebbé válnak. Ha a rohamokban jelentkező magas vérnyomás elsápadással és izzadással jár, a kórisme csaknem bizonyosan megállapítható.

Nehéz felismerni

A problémát igen nehéz idejében diagnosztizálni, mivel egyes tünetek számos más betegségben is előfordulhatnak. Amennyiben a tünetek alapján felmerül a feokromocitóma gyanúja, a legfontosabb laborvizsgálat a 24 órán át gyűjtött vizeletből a metanefrin és normetanefrin - ezek a katekolaminok lebomlási termékei - meghatározása. A legfontosabb képalkotó eljárás a mellékvese-CT.

Műtéttel kezelhető

- A betegség kezeletlenül olyan szövődményeket okozhat, mint a szívinfarktus, stroke, tüdőödéma, cukorbetegség - hívja fel a figyelmet prof. dr. Góth Miklós, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa, az MTA doktora. - Amennyiben bebizonyosodik a feokromocitóma jelenléte, úgy azt műtéttel kell orvosolni, melynek során el kell távolítani azt a mellékvesét, amelyben a daganat kifejlődött.

GettyImages-129377178

- A műtét előtt két héten át speciális, alfa-receptor-blokkoló gyógyszeres előkészítés szükséges, ennek elmaradása esetén mind a műtét során, mind a műtét befejezését követően életveszélyes állapot alakulhat ki! Amennyiben a daganat rosszindulatú, úgy tartós gyógyszeres, speciális izotóp/kemoterápiás kezelés indokolt.

8 tünet, ami a hormonháztartás problémájára utal

A hormonzavarok tünetei nagyon változatosak lehetnek, az érintettek gyakran nem figyelnek fel rájuk.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük