12 tünet, ami a mellékvese ritka daganatára utal: így ismerhető fel a feokromocitóma

A mellékvesében kialakulhat a feokromocitóma nevű daganat, amit összetett tünetegyüttese miatt nem könnyű felismerni.

GettyImages-996777014

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Magasvérnyomás, stressz, szívdobogásérzés - ezeket a tüneteket mindenki megtapasztalja élete során, ám van, hogy egy ritka endokrin daganat, a mellékveséből kiinduló feokromocitóma váltja ki.

Prof. dr. Góth Miklóst, a Budai Endokrinközpont endokrinológusát, az MTA doktorát kérdeztük a betegségről, tüneteiről és kezeléséről.

A feokromocitóma, a mellékvese ritka daganata

A feokromocitóma (phaeochromocytoma) egy ritka, az esetek 90%-ában jóindulatú, mintegy 10%-ban rosszindulatú daganat a mellékvesében. Itt termelődik a szervezet működéséhez nélkülözhetetlen adrenalin, noradrenalin, dopamin (katekolaminok). Ezek kórosan fokozott mennyisége az alábbiakban részletezett tüneteket okozzák.

GettyImages-1128932516

Legtöbbször a feokromocitóma csak az egyik mellékvesében alakul ki, a ritkán előforduló kétoldali előfordulás örökletes zavar gyanúját veti fel, ez esetben genetikai vizsgálat szükséges. Leggyakrabban a húsz és ötven év közötti embereknél fordul elő, ám bármely életkorban felléphet.

Ezek a mellékvese által termelt hormonok segítenek kiegyensúlyozni a pulzusszámot, a vérnyomást és a stresszválaszt, beleértve a “harcolj vagy menekülj” választ is. Ha ezeknek a hormonoknak a szintje túl magas, a test krónikusan, az egészséges emberhez viszonyítva sokkal gyakrabban magas stresszre emlékeztető állapotba kerül.

A feokromocitóma tünetei

Tünetek és gyakoriságuk

 • Szívdobogásérzés (85%-ban jellemző).
 • Fejfájás (75%).
 • Verítékezés (65%).
 • Állandó magas vérnyomás (55%).
 • Rohamok alatt elsápadás (40%).
 • Emelkedett vércukorszint (40%).
 • Fáradtság (35%).
 • Magas vérnyomás rohamokban (30%).
 • Hányinger (30%).
 • Fogyás (30%).
 • Szorongás, pánikroham, ingerlékenység (30%).
 • Felálláskor vérnyomásesés (30%).

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A tünetek a tumor növekedésével egyre gyakoribbá és intenzívebbé válnak. Ha a rohamokban jelentkező magas vérnyomás elsápadással és izzadással jár, a kórisme csaknem bizonyosan megállapítható.

Nehéz felismerni

A problémát igen nehéz idejében diagnosztizálni, mivel egyes tünetek számos más betegségben is előfordulhatnak. Amennyiben a tünetek alapján felmerül a feokromocitóma gyanúja, a legfontosabb laborvizsgálat a 24 órán át gyűjtött vizeletből a metanefrin és normetanefrin - ezek a katekolaminok lebomlási termékei - meghatározása. A legfontosabb képalkotó eljárás a mellékvese-CT.

Műtéttel kezelhető

- A betegség kezeletlenül olyan szövődményeket okozhat, mint a szívinfarktus, stroke, tüdőödéma, cukorbetegség - hívja fel a figyelmet prof. dr. Góth Miklós, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa, az MTA doktora. - Amennyiben bebizonyosodik a feokromocitóma jelenléte, úgy azt műtéttel kell orvosolni, melynek során el kell távolítani azt a mellékvesét, amelyben a daganat kifejlődött.

GettyImages-129377178

- A műtét előtt két héten át speciális, alfa-receptor-blokkoló gyógyszeres előkészítés szükséges, ennek elmaradása esetén mind a műtét során, mind a műtét befejezését követően életveszélyes állapot alakulhat ki! Amennyiben a daganat rosszindulatú, úgy tartós gyógyszeres, speciális izotóp/kemoterápiás kezelés indokolt.

8 tünet, ami a hormonháztartás problémájára utal

A hormonzavarok tünetei nagyon változatosak lehetnek, az érintettek gyakran nem figyelnek fel rájuk.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük