A fáradtság és a pigmentfoltok megjelenése is a mellékvese zavarára utalhat: az Addison-kór tünetei és kezelése
A bőr sötét elszíneződése, a fokozott pigmentáció nemcsak esztétikailag lehet zavaró, de súlyos betegségre is felhívhatja a figyelmet.

addison kór nyitó
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A bőr sötét elszíneződése dr. Polyák Annamária, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa szerint akár Addison-kór jele is lehet, mely olykor más endokrin zavarhoz is csatlakozhat. 

A fokozott pigmentáció - azaz a hiperpigmentáció - több formában is megjelenhet: ilyenek például a jól ismert májfoltok, szeplők. Ekkor a bőr festékanyaga, a melanin bizonyos helyeken felhalmozódik, és sötétebb foltok keletkeznek. Ennek hátterében több tényező is állhat: bőrsérülés, fényérzékeny gyógyszerek alkalmazása, terhesség, hormonzavarok, napfény, genetika, idősebb életkor. Az esetek többségében ártalmatlan elváltozásról van szó, ám előfordulhat, hogy valamilyen betegségre hívja fel a figyelmet.

Addison-kór is okozhatja

A fokozott pigmentációt úgynevezett Addison-kór is okozhatja, mely a mellékvesekéreg zavara. Ez esetben a szerv nem képes elegendő hormont termelni, melynek következtében kiszáradás, az anyagcsere összeomlása és keringési elégtelenség léphet fel, ha nem kezelik idejében.

Addison-kórban szenvedő nő.
Addison-kórban szenvedő nő.
Fotó: James Heilman, MD / Wikipedia CC BY-SA 4.0

A mellékvesekéreg olyan hormonokat termel, melyek komoly hatást gyakorolnak a só- és vízháztartásra, de itt termelődnek a cukoranyagcseréért felelős anyagok, valamint a szexuálkortikoidok, amik az izomzat növekedését és a hím ivari hormonok termelődéséért felelősek. A fokozott pigmentáció oka az agyalapi mirigy által termelt ACTH, azaz a mellékvesekéreg hormontermelődését befolyásoló hormon és a keratinociták melanokortin-1-receptorai közti keresztreaktivitás. Az állapot hatására az ACTH szintje megemelkedik, ami több melanin képzésére ösztönzi a szervezetet.

A mellékvesekéreg zavara lehet elsődleges és másodlagos is. Utóbbi esetben főleg az agyalapi mirigy betegsége okozza a gondot, elsődleges formája pedig az Addison-kór, ami ma már egy igen eredményesen kezelhető állapot. Ez leggyakrabban egy autoimmun betegség, tehát a szervezet saját magát támadja. Előfordulhat, hogy több más endokrin zavarral jár együtt- ekkor poliendokrin szindrómáról beszélünk.

Egy fehér bőrű nő lábának elszíneződése az Addison-kór hatására.
Egy fehér bőrű nő lábának elszíneződése az Addison-kór hatására.
Fotó: James Heilman, MD / Wikipedia CC BY-SA 4.0

Az Addison-kór tünetei

  • Fáradtság.
  • Alacsony vérnyomás.
  • Szédülés, akár ájulás.
  • Fokozott pigmentáció.
  • Veseelégtelenség.
  • Alacsony vércukorszint.
  • Szapora szívverés.
  • Étvágytalanság.

Mivel a tünetei igen szegényesek és általánosak, így előfordulhat, hogy Addison-krízis hívja fel a figyelmet a problémára. Ez egy életveszélyes állapot, melyet különböző stresszhelyzetek generálnak.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ekkor a mellékvesekéreg nem képes ellátni a feladatát, pedig stresszhelyzetekben igen nagy szerepe van, így hipoglikémia, eszméletvesztés, epileszpiás roham, súlyos kiszáradás, veseelégteleség, súlyos hasi zavarok léphetnek fel.  

Diagnózis és kezelés

Az Addison-kór diagnózisához laborvizsgálatra és képalkotó vizsgálatokra van szükség, tehát CT-re, MRI-re. Amennyiben bebizonyosodik a betegség fennállása, úgy első körben el kell dönteni, van-e valamilyen alapbetegség, ami lehet agyalapimirigy-zavar, mely kiváltja az állapotot, vagy pedig elsődleges a kór.

ct gép addison

Ha utóbbiról van szó, hormonpótlással teljes életet lehet élni, másodlagos típus fennállásakor pedig az alapbetegség terápiája is szükséges a javuláshoz. 

Terjedő fehér foltokat okoz a bőrön: autoimmun betegségek, amiktől megváltozik a külsőd

Az autoimmun betegségeknek számos típusa létezik, vannak azonban olyanok is, amelyek jellemzően a bőrön adnak tüneteket. 

(Képek forrása: Getty Images Hungary, Wikipedia/ James Heilman, MDJames Heilman, MD .)

Ezt is szeretjük